Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Με Κορέα και Καζαντζάκη σε Πειραιά - Ηράκλειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με Κορέα και Καζαντζάκη σε Πειραιά - Ηράκλειο

Του Πάνου Τριγάζη*

Υπάρχει ειρηνική απάντηση στην κρίση των σχέσεων Β. Κορέας - ΗΠΑ; Στο ερώτημα αυτό, που απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη, το διεθνές αντιπυρηνικό κίνημα απαντάει με τις δικές του αρχές και προτάσεις.

Αυτό κάνει και το Πλοίο της Ειρήνης (Peace Boat), που κατέπλευσε χθες, 14 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι του Πειραιά. Ύστερα από πρόταση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, που οργανώνει τις εκδηλώσεις υποδοχής, κεντρικό θέμα - αίτημα της επίσκεψης είναι η ανακήρυξη του συνόλου της κορεατικής χερσονήσου σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα.

Η νέα επίσκεψη στον Πειραιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 95ουπαγκόσμιου ταξιδιού του Πλοίου της Ειρήνης, το οποίο οργανώνει η ομώνυμη οργάνωση «Peace Boat», με έδρα το Τόκιο. Αφετηρία η Γιοκοχάμα, 13 Αυγούστου 2017. Μετά τον Πειραιά, που είναι το πρώτο λιμάνι επίσκεψης του Πλοίου στην Μεσόγειο, σήμερα (15 Σεπτεμβρίου) ακολουθεί το Ηράκλειο Κρήτης.

Βασικό αίτημα όλων των ταξιδιών είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, πολέμους και βία, το οποίο εμπλουτίζεται κάθε φορά με βάση τις διεθνείς εξελίξεις ή προβλήματα στις περιοχές επίσκεψης του πλοίου.

Παρ’ ότι ιαπωνικής προέλευσης, δεν επιβαίνουν μόνο Ιάπωνες στο Πλοίο της Ειρήνης. Μεταξύ των επιβαινόντων είναι ακτιβιστές τις ειρήνης από πολλές εθνότητες. Για παράδειγμα, στον Πειραιά επιβιβάστηκε ομάδα Ιρανών φοιτητών που θα ταξιδέψει μέχρι τη Βαρκελώνη. Επίσης θα επιβιβαστεί για το Ηράκλειο ομάδα Ελλήνων ακτιβιστών της ειρήνης, μεταξύ των οποίων ο βετεράνος του BBC και πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Παύλος Ναθαναήλ, και μουσικό δίδυμο από τον τραγουδιστή Νίκο Ανδρουλάκη και τον λαουτιέρη Νίκο Καραβιράκη. Οι συγκεκριμένες συμμετοχές υπηρετούν την απόφαση τόσο του ΠΑΔΟΠ όσο και του Πλοίου της Ειρήνης να τιμηθεί εν πλω το “Έτος Καζαντζάκη 2017”, με ομιλία του Π. Ναθαναήλ και μουσικό πρόγραμμα από τους Ανδρουλάκη - Καραβιράκη.

Υπενθυμίζουμε ότι η σπουδαία και διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοβουλία «Πλοίο της Ειρήνης» έχει την αφετηρία της στο 1983, όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί.

Έτσι, ιδρύθηκε η οργάνωση «Peace Boat» («Πλοίο της Ειρήνης»), η οποία στη συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών, το πρώτο εκ των οποίων ξεκίνησε και τερμάτισε στον Πειραιά, το 1991. Προσθέτω ότι η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από την Γη, που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες.

Να σημειωθεί ότι δεν περιορίζεται στο πρόβλημα των πυρηνικών το περιεχόμενο της δράσης του «Πλοίου της Ειρήνης». Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, το 95ο παγκόσμιο ταξίδι είναι αφιερωμένο και στην προώθηση των 17 Στόχων του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένη εκδήλωση στο Δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης την Παρασκευή, ώρα 13.00.

Επειδή λόγω της κρίσης γύρω από τις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες στρατιωτικοποίησης στην Άπω Ανατολή, έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι ανάμεσα στους στόχους του Πλοίου της Ειρήνης, είναι η αποτροπή στρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας. Αυτό σημαίνει την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος της χώρας, που επιβλήθηκε από τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη λήξη του, το 1945.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL