Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην εξεταστική για την υγεία / Τιμολόγηση παρουσία του πελάτη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην εξεταστική για την υγεία / Τιμολόγηση παρουσία του πελάτη...

Τις μεθοδεύσεις της Ν.Δ. και των στελεχών της στην Υγεία για το σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με αποκαλυπτικό έγγραφο που δημοσιεύει η "Αυγή", αποδεικνύεται ότι τον Μάρτιο του 2015 ο (διορισμένος από τη Ν.Δ.) διοικητής του ΕΟΠΥΥ οργάνωσε σύσκεψη παρουσία του πρ. υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά(!), στην οποία έδωσε προφορική εντολή να υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ σύμβαση με την εταιρεία που συστεγάζεται με το ιατρείο Σαλμά!

Με την απόφαση του τότε προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού διαφώνησαν εγγράφως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ιατρική πράξη που κοστολογήθηκε με περίπου 1.500 ευρώ, ενώ σήμερα είναι κάτω από 200 ευρώ, και ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία, προκλήθηκε μέσα σε ενάμιση έτος ζημία στο Δημόσιο άνω των 800.000 ευρώ, καθώς εκδόθηκαν 550 παραστατικά από το ιατρείο Σαλμά!

Τα στελέχη της Ν.Δ.

Έχει σημασία το χρονολόγιο της μεθόδευσης αλλά και οι ιδιότητες των εμπλεκομένων, καθώς σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές είναι βουλευτές και υποψήφιοι της Ν.Δ.:

* Τον Νοέμβριο του 2014 η διοικήτρια του Νοσοκομείου Αττικόν Ευαγγελία Γιαννακάκου (που ήταν υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ.) ζητάει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να τιμολογηθεί η αρθροσκόπηση από το μηχάνημα που διέθετε η εταιρεία Αρθροσκόπηση Ε.Ε. "Είναι προσχηματική η κατάθεση του αιτήματος από τη διοικήτρια του Αττικόν να κοστολογηθεί η συγκεκριμένη εξέταση με αυτό το μηχάνημα. Το Αττικόν δεν είχε αυτό το μηχάνημα" τόνισε ο Τ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε: "Κάποιος την έβαλε. Αφού δεν είχε ενδιαφέρον. Θα έπρεπε να πει ότι της το ζήτησαν οι ορθοπεδικοί ή το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου".

* Η Αρθροσκόπηση Ε.Ε., όπως είπε ο Τ. Γεωργακόπουλος, έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα και συστεγάζεται με το ιατρείο του Μ. Σαλμά. Ακόμη, ως μέλος της εταιρείας εμφανίζεται η σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. δικηγόρος, Ειρήνη Καρούνου.

"Το ΚΕΣΥ έκανε φάουλ"

* Στις 19 Δεκεμβρίου 2014 ο τότε πρόεδρος του ΚΕΣΥ Παναγιώτης Σκανδαλάκης (υποψήφιος και πρώην βουλευτής της Ν.Δ.) κοστολογεί την εξέταση στα 1.500 ευρώ με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ). Όμως ο Τ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι "η συγκεκριμένη πράξη είναι μόνο διαγνωστική, είναι μικροεπεμβατική και μόνο για διαγνωστικό σκοπό" και επομένως "θα έπρεπε να γίνει άλλη τιμολόγηση και όχι να γίνει από το ΚΕΝ". Σημειώνεται ότι το ΚΕΝ αναφέρεται σε ενδοσκοπική εξέταση που γίνεται κυρίως στο νοσοκομείο γιατί θεωρείται μικρή νοσηλευτική πράξη και προβλέπει δύο ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο. Όμως η "εξέταση Σαλμά" διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται στο ιδιωτικό ιατρείο. "Η αρθροσκόπηση στο ιατρείο δεν μπορεί να γίνεται με βάση το ΚΕΝ" τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας ότι "η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ πάσχει από νομιμότητα".

"Εδώ το ΚΕΣΥ έχει κάνει φάουλ. Το ΚΕΣΥ αποφάσισε ότι μία ιατρική πράξη που προβλέπει νοσηλεία αντιστοιχείται και τιμολογείται με μια ιατρική πράξη που γίνεται στο ιατρείο και κρατά 15 λεπτά" είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Υπουργική Απόφαση χωρίς ΦΕΚ!

* Στις 22 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης (ΝΔ) και ο αναπληρωτής του Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) δέχονται τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ για κοστολόγηση της εξέτασης με βάση το ΚΕΝ και εκδίδουν Υπουργική Απόφαση. Δηλαδή, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου πήραν την εισήγηση του ΚΕΣΥ και τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου έσπευσαν να εκδώσουν την Υπουργική Απόφαση. Έπειτα από δύο εργάσιμες ημέρες προκηρύχθηκαν οι εκλογές...

Ο Τ. Γεωργακόπουλος επισήμανε και άλλη μία ιδιοτυπία πέραν της "πρεμούρας" να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση τιμολόγησης: η Υπουργική Απόφαση δεν εστάλη στο ΦΕΚ για να δημοσιευτεί...

Στον ΕΟΠΥΥ ο Μ. Σαλμάς

* Το επόμενο βήμα ήταν η υπογραφή σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με την Αρθροσκόπηση Ε.Ε. Το έργο ανέλαβε ο διορισμένος από τη Ν.Δ. (και συνδικαλιστικό στέλεχός της Ν.Δ.) διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός. Όπως αποδείχθηκε από έγγραφο (που δημοσιεύει η "Αυγή" και κατέθεσε στην Εξεταστική ο Τ. Γεωργακόπουλος), κάλεσε στην υπηρεσιακή σύσκεψη τον ενδιαφερόμενο Μ. Σαλμά!

Η αποκάλυψη έγινε με έγγραφο της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συμβάσεων Α. Γιαννακού με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2015. Το έγγραφο αναφέρει: "Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 12.3.2015, στην οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο γενικός διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ, η προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικών Υποθέσεων, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης (σ.σ.: Συμβάσεων), η προϊσταμένη του Τμήματος Συμβάσεων ΠΦΥ και ο κύριος Σαλμάς, επικαλούμενος την ιδιότητά του ως ορθοπεδικός και βουλευτής του κοινοβουλίου, και μετά την προφορική εντολή σας για τη σύναψη σύμβασης με την ανωτέρω εταιρεία, εκθέτουμε την αντίθετη γνώμη των αρμοδίων υπαλλήλων που υπογράφουμε το παρόν".

* Το ίδιο έγγραφο της Διεύθυνσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει ότι το Π.Δ. 84/2001 "ρητά αναφέρει τα τμήματα των διαγνωστικών εργαστηρίων" με τα οποία επιτρέπεται να υπογραφεί σύμβαση και σε αυτά "δεν περιλαμβάνεται το Τμήμα Διαγνωστικής Αρθροσκόπησης" που είναι η εταιρεία Αρθροσκόπηση Ε.Ε.

Συμπέρασμα: Με προφορική εντολή παρακάμφθηκε η αντίθετη εισήγηση των υπηρεσιών και υπεγράφη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με την ιατρική εταιρεία που συστεγάζεται με το ιατρείο Σαλμά.

* Θέμα υπάρχει και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, καθώς ο Τ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι "δεν επιτρεπόταν" ο ΙΣΑ να εγκρίνει το ιατρείο του Μ. Σαλμά με το ιατρικό εταιρικό σχήμα που είχε δημιουργηθεί.

* Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία που έχει συσταθεί, έχουν εκδοθεί 550 πιστοποιητικά. Εξ αυτών υπάρχουν 165 εγγραφές και στα δύο πόδια, που σημαίνει ότι 81 ασθενείς θέλησαν να υποβληθούν σε αρθροσκόπηση και στα δύο πόδια.

Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις ο Μ. Σαλαμάς εμφανίζεται ως γνωματεύων και ως εκτελών γιατρός, κάτι που απαγορεύεται. "Εντάλματα που είναι Σαλμάς παραγγέλων και Σαλμάς εκτελών επιστρέφονται ασυζητητί" ξεκαθάρισε ο Τ. Γεωργακόπουλος.

* Παραμένει ασαφές το ύψος της ζημίας που έχει υποστεί το Δημόσιο. Ο Τ. Γεωργακόπουλος κατέθεσε ότι "για το 2015 η αποζημίωση έχει γίνει με πρόχειρο λογιστικό, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει αβλεπί το 90% της αιτούμενης δαπάνης και μένει το 10%" που ακόμη δεν έχει εκκαθαριστεί. Η εταιρεία έπαιρνε 1.500 ευρώ, μείον 275 ευρώ που ήταν η συμμετοχή του ασθενούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Σαλμάς με επιστολή του προς την Εξεταστική έχει εκφράσει τη βούλησή του να επιστρέψει χρήματα που έλαβε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL