Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ FERROVIE ITALIANE ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ / Μετά τον Μακρόν έρχεται ο Τζεντιλόνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ FERROVIE ITALIANE ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ / Μετά τον Μακρόν έρχεται ο Τζεντιλόνι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έρχεται στη χώρα μας σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Διαφαίνεται τόσο από τις ομιλίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο οικοδομεί συμμαχίες, αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμ. Μακρόν και ο Π. Τζεντιλόνι επέλεξαν να επισκεφτούν την Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που θα γίνει στο Ταλίν στις 28.9 στη σύνοδο κορυφής, στη σύνοδο του Νότου στη Λευκωσία στις 9-10.10 και στο Γκέτεμποργκ στη σύνοδο κορυφής στις 17.7 για την κοινωνική Ευρώπη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πρόκειται να καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό πρωθυπουργό, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν κοινά σημεία στη στρατηγική της Ελλάδας με τη Γαλλία και την Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί, σχετικά με την 1η διακυβερνητική σύνοδο, ότι η Ιταλία έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στο νησί των Φαιάκων θα υπογραφεί η σύμβαση για την επένδυση της Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η συμφωνία με τους ιταλικούς σιδηροδρόμους, όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ενώ αποφεύγεται ο κίνδυνος επιστροφών κρατικών ενισχύσεων ύψους 692 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη συζήτηση πρόκειται να απασχολήσουν τα ευρωπαϊκά θέματα και συγκεκριμένα το μέλλον της Ευρώπης και η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης καθώς και οικονομικά θέματα, κυρίως αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τις ιταλικές επενδύσεις στη χώρα μας, θέματα ΑΟΖ και ενεργειακά. Παράλληλα, στην ατζέντα βρίσκεται το μεταναστευτικό, καθώς Ελλάδα και Ιταλία έχουν δεχτεί την ισχυρότερη πίεση από τις προσφυγικές και τις μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια. Δυτικά Βαλκάνια, ευρωτουρκικές σχέσεις και σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες πρόκειται να απασχολήσουν επίσης τη σύνοδο.

Τις προθέσεις του ξεδίπλωσε, μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ κάνει λόγο για κοινή ευρωπαϊκή δράση για ανάπτυξη, επενδύσεις και απασχόληση. "Η κύρια προτεραιότητα είναι οπωσδήποτε η απασχόληση" επισημαίνει ο Π. Τζεντιλόνι. Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποιεί πως τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαιτέρως για τις χώρες της Μεσογείου: "Αν δεν το πράξουμε τώρα, πιστεύω ότι θα χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, για όλες τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης, που, σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια, έχουν ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης" υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, δήλωσε "σαφώς πιο αισιόδοξος απ' ό,τι στο παρελθόν". "Πιστεύω ότι είναι άλλο τόσο σημαντικό το γεγονός ότι έπειτα από μια τρομερή κρίση, με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, και στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα" πρόσθεσε, εφιστώντας την προσοχή στην Ευρώπη: "Μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL