Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Περί της οργάνωσης του νέου ενεργειακού προτύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί της οργάνωσης του νέου ενεργειακού προτύπου

Του Στάθη Λουκά

Eδώ και μερικές ημέρες, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε επιστολή της «Πρωτοβουλίας Πολιτών ‘Λιμνοθάλλαζα'»* για ένα τεράστιο σκάνδαλο, με διαστάσεις ενεργειακές, οικολογικές, οικονομικές και πολιτικές, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 μέχρι και τις ημέρες μας.

Πρόκειται για την εγκατάσταση στο Ευηνοχώριο -στο εσωτερικό του βιότοπου της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου, που εκτείνεται από την πηγή της Καλλιρόης (Καλυδώνα) μέχρι το Λεσίνι (Αστακό)- τεσσάρων μονάδων συνολικής ισχύος 4 MW. Οι μονάδες αυτές θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη τηγανέλαιο που θα εισάγεται και από το εξωτερικό. Η πρωταρχική έγκριση ήταν για μονάδες που θα χρησιμοποιούσαν βιομάζα, που ως εκ θαύματος έγινε ρευστά ελαίου κουζίνας (τηγανέλαιο).

Θα επιδοτούνται δε σαν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Η διαδικασία αυτή, που κρατάει σχεδόν τέσσερα χρόνια, βάζει τεράστια ερωτηματικά τα οποία σχετίζονται με την ενεργειακή και οικολογική πολιτική κ.λπ., τις αναγκαίες θεσμικές «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» κ.λπ., ζητήματα όμως που δεν είναι αντικείμενο του παρόντος σημειώματος.

Η είδηση αυτή δείχνει ότι οι επικεφαλής ενεργειακών θεσμών, οργανισμών και υπηρεσιών δεν έχουν κατανοήσει ότι το κρατούν ενεργειακό πρότυπο είχε μπει ήδη σε κρίση αλλαγής εδώ και μια εικοσαετία, από την Οδηγία για την αγορά της ενέργειας. Κατά συνέπεια, μέχρι να κατανοήσουν πλήρως το βάθος και τις επιπτώσεις των αναγκαίων αλλαγών, θα χάσουν πολύτιμο χρόνο, που είναι, αντίθετα, χρήσιμος για την οργάνωση του νέου ενεργειακού προτύπου. Επειδή «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι», θα ήθελα λοιπόν να κάνω στους υπεύθυνους του κυβερνητικού έργου την εξής απλή πρόταση:

Να συνεννοηθούν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Φραγκίσκο Α' και να οργανώσουν ένα ταχύρρυθμο φροντιστήριο -με το αναγκαίο ιδεολογικό υπόβαθρο- προς ενημέρωση των ενεργειακών αυτών διευθυντικών στελεχών για το νέο ενεργειακό πρότυπο. Αυτό και για έναν παραπάνω λόγο: Για να εμβολιαστούν απέναντι σε έναν διάχυτο και γελοίο ελληνικό ενεργειακό Τραμπισμό, που αγκαλιάζει σε αγαστή σύμπλευση -παρ' όλες τις φραστικές αντιπαραθέσεις- κορυφαία στελέχη συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αλλά όχι γι' αυτό λιγότερο επικίνδυνο, για μιάν άλλη ποιοτικά ανάπτυξη, που εμπεριέχει την κοινωνική δικαιοσύνη της οικολογικής της διάστασης.

Είναι δε ό,τι καλύτερο μια τέτοια πρωτοβουλία μετά το κοινό ανακοινωθέν του πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου για την κλιματική αλλαγή. Eνδεικτικό το παρακάτω απόσπασμα του κοινού ανακοινωθέντος, από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα il Manifesto (2-9-2017) με τον τίτλο «Η πλάση πληγωμένη από την άγρια αγορά» και υπότιτλο «Η φύση δεν είναι ατομική ιδιοκτησία»:

«Η τάση να καταστρέφουμε τα ευπαθή και ισορροπημένα οικοσυστήματα του πλανήτη, η αδηφάγος επιθυμία να εκμεταλλευόμαστε ανεξέλεγκτα και να ελέγχουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη, η απληστία να αντλούνται από την αγορά απεριόριστα κέρδη: όλα αυτά απομακρύνουν από την πρωταρχική σύλληψη της δημιουργίας. Δεν σεβόμαστε πια τη φύση σαν κοινόχρηστο πόρο, τη θεωρούμε, αντίθετα, ατομική ιδιοκτησία. Δεν σχετιζόμαστε πια με τη φύση για να την συντηρούμε, την αντιμετωπίζουμε περισσότερον σαν αφεντικά για να τροφοδοτούμε τις υποδομές μας».

* https://www.efsyn.gr/arthro/mesologgi-fonazei-kai-kalei-se-voitheia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL