Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Προβάδισμα στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβάδισμα στην Ελλάδα

Του Άγγελου Μανταδάκη

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν καθώς και οι εξαγγελίες του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουν δώσει σε κάθε περίπτωση το επικοινωνιακό προβάδισμα στον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Η επίσκεψη Μακρόν επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν, όπως εκείνη για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς και οι επενδύσεις που προέκυψαν με τους εκπροσώπους των κολοσσών που συνόδευαν τον Γάλλο Πρόεδρο μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάκαμψης.

Βεβαίως, με τον κύριο Μακρόν διαφωνούμε σε αρκετά ζητήματα, κυρίως στα εργασιακά, και δεν κρύψαμε τη διαφωνία μας. Είναι γνωστό και αποτελεί πάγια αρχή για την Αριστερά, η συζήτηση αυτή να γίνεται στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος με σεβασμό στις απόψεις του άλλου. Επίσης ο κύριος Μακρόν παρουσίασε ένα πακέτο θέσεων που αφορούν την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Αυτό έχει σημασία, γιατί έτσι ανοίγει η συζήτηση και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους για το μέλλον της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να ενημερώσει για όσα σημαντικά έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση και δεσμευτεί ότι του χρόνου θα μιλάμε από πολύ καλύτερη θέση (π.χ. μείωση του χρέους κ.λπ.). Και ενώ στην πρώτη περίπτωση τον βασικό ρόλο τον έπαιζε η Γαλλία, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε μια παγκόσμια δύναμη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας που ήταν και η τιμώμενη χώρα της έκθεσης.

Οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας άρχισαν να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια με γρήγορους ρυθμούς και με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτόν της COSCO, που τείνει να μετατρέψει τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα της Ευρωζώνης που όλοι οι παράγοντες της διεθνούς οικονομικής ζωής την βλέπουν με διαφορετική οπτική από ό,τι παλιότερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια χώρα που πέρασε των τυφώνα των μνημονίων και προσπαθεί τώρα εν μέσω δυσκολιών να οδηγηθεί εκτός κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας κατά νουν μόνο τη φθορά και την ανατροπή της κυβέρνησης, δηλαδή την περιβόητη αριστερή παρένθεση, απέτυχε παταγωδώς να συγκροτήσει μία σαφή αντιπολιτευτική γραμμή. Για άλλη μια φορά διαψεύστηκε από τα ίδια τα πράγματα όταν προεξοφλούσε την αποτυχία της δεύτερης αξιολόγησης επενδύοντας εκεί τις ελπίδες της. Τώρα, ως συνέπεια των παραπάνω, άρχισαν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι αναταράξεις και οι αμφισβητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει στρατηγική. Κορυφαίο παράδειγμα ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Ν.Δ. κύριος Τραγάκης, που έχρισε διάδοχο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος τον υιό του!

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να μην έχει προγραμματικό λόγο και η μόνη της αιτίαση προς την κυβερνητική πλειοψηφία είναι ότι αυτή δεν έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις ή να συνεννοηθεί με τους εταίρους κ.λπ. Αλλά η πολύ πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι επί των ημερών που και η Ν.Δ. ήταν στην κυβέρνηση ουδεμία σοβαρή επένδυση ήρθε στη χώρα, έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίοι και πολλές σοβαρές επιχειρήσεις έφυγαν από την Ελλάδα. Θα μου πείτε, βέβαια, ότι ήταν και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία γιατί τα φορτώνω όλα στη Δεξιά; Ας βρουν μόνοι τους το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Ο λαός πάντως τους το έχει καταλογίσει και έπεται η συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL