Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Αγάλματα γυναικών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγάλματα γυναικών...

Ελάχιστα είναι τα αγάλματα γυναικών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σημάδεψαν την Ιστορία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα αγάλματα στους δημόσιους χώρους ανήκουν σε άνδρες - βασιλείς, στρατιωτικούς, πολιτικούς, επιστήμονες, εξερευνητές κ.ά. Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών είναι πολύ μικρότερο.

Για παράδειγμα στη Βρετανία, σε σύνολο 925 δημόσιων αγαλμάτων, μόνο τα 158 ανήκουν σε γυναίκες και τα 29 ανήκουν στη βασίλισσα Βικτώρια, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο και ερευνήτρια Καρολίν Κριάντο - Πέρεζ. Η ίδια σημειώνει ότι μόνο 25 είναι αγάλματα γυναικών που έπαιξαν ρόλο στην Ιστορία χωρίς να είναι βασίλισσες - "το ένα από αυτά είναι ένα φάντασμα που αναζητά το πνεύμα του δολοφονηθέντος συζύγου της".

Στις ΗΠΑ το ποσοστό των γυναικείων αγαλμάτων είναι κάτω του 8% και μόλις 9 από τα 411 εθνικά πάρκα της χώρας είναι αφιερωμένα στη γυναικεία ιστορία. Για να γίνει μια γυναίκα άγαλμα, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες: ή θα είναι γυμνή μούσα ή βασίλισσα ή η... Μητέρα του Θεού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να αντιπροσωπεύει τη Δικαιοσύνη, την Αρετή ή κάτι παρεμφερές.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία με τίτλο "Βάλτη στον χάρτη" με στόχο την "ενθάρρυνση πόλεων και εταιρειών να βάλουν γυναίκες στο χάρτη, δίνοντας ονόματα σημαντικών γυναικών σε δρόμους, αγάλματα και κτήρια".

"Οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού, αλλά οι περισσότεροι δρόμοι, μνημεία και δημόσιοι χώροι παίρνουν τις ονομασίες τους από άνδρες. Επιτρέποντας αυτή την ανισορροπία, η κοινωνία δυσκολεύει τις γυναίκες να εμπνευστούν και να ανακαλύψουν τις δικές τους δυνατότητες στο γύρω τους περιβάλλον. Επιτρέπουμε στην κοινωνία να ξεχάσει τα επιτεύγματα των γυναικών" σημειώνουν οι εμπνευστές της σχετικής ιστοσελίδας.

Παράλληλα στη Βρετανία, στο Μάντσεστερ, όπου σε σύνολο 17 αγαλμάτων ένα μόνο είναι αφιερωμένο σε γυναίκα, στη βασίλισσα Βικτωρία, το σχέδιο Womanchester επιχειρεί να συγκεντρώσει χρήματα για ένα άγαλμα προς τιμήν της σουφραζέτας (αγωνίστριας για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών) Έμελιν Πάνκχερστ. Παράλληλα μια άλλη οργάνωση, η Monumental Women συγκεντρώνει χρήματα για ένα άγαλμα για τις σουφραζέτες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

"Γιατί έχει σημασία αυτό το θέμα;" έθεσε πρόσφατα το ερώτημα η Αυστραλέζα ιστορικός, που εξειδικεύεται στα θέματα γυναικών πολιτικών, Τζούλια Μπέιρντ, σε άρθρο της στους "New York Times". "Γιατί διαστρεβλώνεται η ιστορία" απάντησε η ίδια. "Γιατί οι γυναίκες έγιναν αόρατες και εξαφανίστηκαν για αιώνες. Γιατί όταν μικρά κορίτσια περπατούν μπροστά από επιβλητικές φιγούρες πάνω σε βάθρα, ξέρουν ότι αντιπροσωπεύουν κύρος και εξουσία, ότι το πρόσωπο αυτό είχε μια αξία ή ότι έκανε κάτι αξιόλογο". "Και αν πάνω σε αυτά τα βάθρα βρίσκονται γυναίκες, θα ξέρουν ότι οι γυναίκες μετράνε και ότι γράφουν Ιστορία. Ή απλά ότι οι γυναίκες είναι Ιστορία" παρατήρησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL