Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μήνυμα Μακρόν στο ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Μακρόν στο ΔΝΤ

Από το 2010 που η Ελλάδα εντάχθηκε στα προγράμματα στήριξης δεν είναι λίγοι οι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης που επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Για πρώτη φορά όμως, ένας ηγέτης έρχεται στην Αθήνα και κηρύσσει, στην πραγματικότητα, την υπέρβαση της κρίσης, “σκοτώνοντας” μάλιστα το ΔΝΤ.

Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου ήταν υψηλές, και εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται. Ο Εμ. Μακρόν επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο του επίσημο προορισμό μετά την εκλογή του, όχι τυχαία. “Είναι γνωστές οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Νομίζω ότι επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, πώς θα βγούμε από την κρίση όλοι” είπε στον Αλ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο Μ. Μαξίμου.

Η Ελλάδα, που συμβόλισε την ευρωπαϊκή κρίση και την καταστροφική διαχείρισή της από τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, παρά τις αντιξοότητες περνάει σε νέα φάση ανάκαμψης. Μια νέα φάση που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για το ξεπέρασμα της κρίσης στο σύνολο της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης όμως που δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτήν που διαχειρίστηκε την κρίση, αντίληψη που μοιράζονται Αλ. Τσίπρας και Εμ. Μακρόν.

“Η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή κρίση” τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία οι δυο άνδρες θέτοντας ως κοινο στόχο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να ανοίξει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. "Η Ελλάδα έχει βιώσει πολύ σκληρή λιτότητα τα τελευταία χρόνια και ένα μέρος της ευρωπαϊκής παρτίδας -αν θέλετε- παίζεται εδώ. Και το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Μακρόν “σκοτώνει” το ΔΝΤ

Η εμφάνιση του Γάλλου Προέδρου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το ότι στόχος του είναι να βάλει τη σφραγίδα του στην επόμενη μέρα της Ευρώπης. Λίγοι όμως περίμεναν να τοποθετηθεί με τόση σαφήνεια και χωρίς περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

“Συμφωνώ με τον ρόλο του ΔΝΤ, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο θα πρέπει να εμπλέκεται στα ευρωπαϊκά θέματα” είπε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Εμ. Μακρόν προκαλώντας χαμόγελα στην κυβέρνηση και αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως υποστήριξε, η εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε πως προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις αποδεικνύει ότι “πάσχει η ευρωπαϊκή κυριαρχία”, η οποία οφείλεται “στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και των εθνικών αρχών”.

Όπως είναι φυσικό, η Αθήνα δεν θα μπορούσε παρά να υποδεχτεί με ικανοποίηση αυτή τη θέση. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, η οποία, όπως υποστήριξε, πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από την πλευρά του Ταμείου: "Το ΔΝΤ θα πρέπει, καλή τη πίστει, να μην προβάλει νέους όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα" τόνισε αποφασιστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

“Είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο κ. Μακρόν στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης” σχολίαζε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αποφασιστική στήριξη για την ανάκαμψη της οικονομίας

Παράλληλα ο Εμ. Μακρόν παρουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών και μεγάλης αντιπροσωπείας επενδυτών έστειλε ξεκάθαρο σήμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ενίσχυσης των επενδύσεων.

Ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, αγροδιατροφή, βιομηχανία και ψηφιακές τεχνολογίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, με τον Εμ. Μακρόν να δηλώνει πως η Γαλλία θα στηρίξει την προσπάθεια των Γάλλων επιχειρηματιών να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.

“Η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και η χώρα μπορεί να ξεκινήσει να πατά στα πόδια της», «το όραμά μας για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη δεν είναι ένα όραμα επιστροφής στο μοντέλο πριν από την κρίση με τα δομικά προβλήματα που είχε» τόνισε στην ομιλία του στους επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας.

Ενδεικτικό είναι το ότι, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, «η ανεργία ήταν 27% και σήμερα είναι στο 21,2%». Ωστόσο, όπως είπε, αυτό είναι «ένα μη αποδεκτό όριο, καθώς είναι ακόμα πολύ υψηλό».

Κοινός στόχος η ελάφρυνση του χρέους

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα εφιστούν την προσοχή στη δήλωση Μακρόν ότι για πρώτη φορά υπάρχουν θετικά σημάδια στην Ελλάδα και υπογραμμίζουν την έμφαση που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η ελάφρυνσή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Εμ. Μακρόν για την υπέρβαση του ελληνικού ζητήματος είναι το Eurogroup να αναλάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, και μάλιστα εντός του 2018. Άλλωστε η γαλλική παρέμβαση σε κοινό βηματισμό με την Αθήνα ήταν που “ξεκλείδωσε” τη δεύτερη αξιολόγηση και εισήγαγε τον αλγόριθμο εξυπηρέτησης του χρέους και τη σύνδεση της αποπληρωμής του με την ανάπτυξη.

"Το Eurogroup θα πρέπει να συνοδεύσει την ολοκλήρωση και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής και βοήθειας και να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις αυτές θα ξεκινήσουν από το 2018 και ότι θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Την ίδια ώρα θα πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις και την πραγματική επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Ελπίζω η Γαλλία να μπορέσει να σας στηρίξει και να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.

Για μια άλλη, πιο δημοκρατική Ευρώπη

Επιπλέον η επίσκεψη του ενοίκου των Ηλυσίων στη χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική καθώς από τον βράχο της Πνύκας, μπροστά από τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Εμ. Μακρόν και ο Αλ. Τσίπρας έθεσαν στέρεες βάσεις για μια συζήτηση που θα καθορίσει την ταυτότητα της Ευρώπης την επόμενη ημέρα της κρίσης. Και οι δυο έκαναν λόγο για ανάγκη δημοκρατικής επανίδρυσης της Ευρώπης.

Εμβάθυνση της δημοκρατίας, κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών. Μάλιστα ο Εμ. Μακρόν πρότεινε για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

“Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό από την Αθήνα”, υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Εμ. Μακρόν παρουσιάζει συγκλίσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα είναι προνομιακή για την κυβέρνηση.

“Σε μία οικονομική και νομισματική ένωση η αλληλεγγύη δεν είναι διάβημα προς τους ισχυρούς ούτε παραχώρηση ορισμένων μελών σε άλλα. Είναι προϋπόθεση. Η σημερινή λειτουργία ως μηχανισμού που διευρύνει αποκλίσεις την καθιστά όχι μόνο ευάλωτη. Αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης. Με εργαλεία επιμερισμού” υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL