Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Στόχος η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια

Το σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση και το χτίσιμο της επόμενης ημέρας, της νέας εποχής για τη χώρα, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα από το βήμα της 82ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει με ομιλία του στις 20:00 στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» τη φετινή ΔΕΘ, ενώπιον των εκπροσώπων παραγωγικών και άλλων φορέων και εκλεγμένων της Αυτοδιοίκησης. Νωρίτερα, το πρωί, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από υπουργούς, θα επισκεφθεί τους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Κίνας, η οποία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση. Αύριο, Κυριακή, στις 13:00, ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Τελική ευθεία

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει πως πλέον η χώρα μας βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υπέρβαση της κρίσης. Έχοντας στις αποσκευές του τη σαφή στήριξη που εξέφρασε ο Εμ. Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον στόχο της κυβέρνησης, που είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και, βέβαια, το τέλος του προγράμματος σε έναν χρόνο από τώρα.

Απολογισμός για την κοινωνία

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε απολογισμό τού μέχρι σήμερα έργου της κυβέρνησης με ιδιαίτερη αναφορά στα νομοσχέδια αυτά που έχουν σαφή κοινωνικό χαρακτήρα και κινούνται έξω από τη λογική των Μνημονίων και για τις μεταρρυθμίσεις σε εργασία, υγεία, παιδεία

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, ο Αλ. Τσίπρας θα επισημάνει την αλλαγή της εικόνας για τη χώρα μας με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την έξοδο στις αγορές και τη μετάβαση σε έναν δρόμο οικονομικής σταθερότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει σε σημαντικά στοιχεία που στοιχειοθετούν την εικόνα της ανάκαμψης, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, η σταθερή μείωση της ανεργίας, με τον στόχο που θα τεθεί να είναι η πτώση της από το ψυχολογικό όριο του 20% το 2018, η αύξηση των επενδύσεων, ειδικά των άμεσων ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας.

Συνεργασία με την Κίνα

Παράλληλα, με αφορμή το γεγονός ότι τιμώμενο κράτος στη φετινή 82η ΔΕΘ είναι η Κίνα, αναμένεται να αναφερθεί σε πρότζεκτ που έχουν επεξεργαστεί η ελληνική και η κινεζική πλευρά σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι μεταφορές και οι εξαγωγές, ενώ θα τονίσει τη σημασία που έχει η συνεργασία με την κινεζική πλευρά σε σειρά κλάδων.

Εργασία και νέα γενιά

Τέλος, μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού αναμένεται να αφιερωθεί στο όραμα για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα βασίζεται στην προστασία της εργασίας και όχι στη συντριβή της, με προτεραιότητα στη νέα γενιά. Βασικοί στόχοι που θα τεθούν είναι η ανάσχεση του brain drain, η εκπόνηση στοχευμένων δράσεων για την ανεργία νέων καθώς και μέτρα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερα στο ζήτημα της αναστροφής του brain drain, o Αλ. Τσίπρας θέτει ως προϋποθέσεις την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος», όπως ανέφερε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με επενδυτές και επιχειρηματίες στο πλαίσιο της επίσκεψης Μακρόν.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει λόγο για την “Ελλάδα της νέας εποχής”, που θα βασίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα νέο κοινωνικό κράτος.

Σημειώνεται, ότι για την κυβέρνηση αυτή η “νέα εποχή” δεν είναι ένα όραμα επιστροφής στις συνθήκες που είχαμε πριν από την κρίση, με τις δομικές στρεβλώσεις που μας οδήγησαν στην κρίση αλλά μέσα από ένα σχέδιο διαρκών μεταρρυθμίσεων να δημιουργήσουμε μια πιο υγιή παραγωγική βάση και τη δυνατότητα οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να δημιουργούν διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL