Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Τι δουλειά έχει ο Τσίπρας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι δουλειά έχει ο Τσίπρας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις;

"Ο κύριος Τσίπρας είπε το απίστευτο: ότι σκοπός της επιχείρησης δεν πρέπει να είναι το κέρδος. Πώς θα λειτουργήσει μια επιχείρηση;" φώναζε χθες με αγανάκτηση στο ραδιόφωνο του Σκάι ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας, με τον οικοδεσπότη Άρη Πορτοσάλτε, να γνέφει συγκαταβατικά.

Γιατί αγανακτούν ξανά οι νοσταλγοί της Θάτσερ; Μα διότι ο πρωθυπουργός "τόλμησε" να επισκεφθεί παραγωγικές μονάδες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, και να μιλήσει για μια "άλλη λογική". "Τι δουλειά έχει ο Τσίπρας που έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα να πηγαίνει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις;" αναρωτιούνται οι επίδοξοι "ιδιοκτήτες" της χώρας και κατά συνέπεια της παραγωγής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων.

"Βασικό αξιακό θεμέλιο της νέας φιλοσοφίας είναι ότι η κερδοφορία, που βεβαίως είναι αιτούμενο για κάθε επιχείρηση, δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός για την εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάζουμε τα πάντα". Αυτή η αποστροφή του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη στη Αpivita έκατσε λίγο βαριά στα στομάχια των νεοδημοκρατών και πολλών επιχειρηματιών, ας είμαστε ειλικρινείς.

Είναι δυνατόν να υποστηρίζει κοτζάμ πρωθυπουργός ότι του κέρδους πρέπει να προηγούνται ο σεβασμός στο περιβάλλον και στα εργασιακά δικαιώματα, οι αξιοπρεπείς μισθοί, η στήριξη της καινοτομίας και των νέων επιστημόνων; Δεν ντρέπεται να μας μιλάει για συναιτεριστική λογική και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων;

Την ίδια στιγμή, σε λίγες μέρες, με νόμο του κράτους η προστασία των εργαζομένων οχυρώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, η Επιθεώρηση Εργασίας μοιράζει "καμπάνες" σε εργοδότες που παρανομούν με συνέπεια, ενώ η ανεργία ακολουθεί σταθερή πτωτική τάση.

Δεν είναι απλώς αντιπολιτευτική τακτική από τη Ν.Δ. Είναι πολιτική εμμονή για όλο το νεοφιλελεύθερο πλέγμα η αύξηση του κέρδους μέσω της υποτίμησης της εργασίας, της μισθολογικής συμπίεσης, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της περιβαλοντικής καταστροφής. Το επενδυτικό γραφείο, όπως βάφτισε τα γραφεία της Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης, φιλοδοξεί να καλύψει ακριβώς αυτούς τους εργοδότες που πρωταγωνίστησαν στο χτίσιμο του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης των προηγούμενων ετών. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάρει εργολαβία τη διαφήμιση της Ελληνικός Χρυσός.

Η μάχη για την εργασία οφείλει να συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το αποτύπωμα που θα αφήσει θα κρίνει εν τέλει τη χρησιμότητα ή όχι της Αριστεράς για την κοινωνική πλειοψηφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL