Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Επενδύσεις και "καθρεφτάκια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επενδύσεις και "καθρεφτάκια"

Είναι ο Εμ. Μακρόν τόσο ισχυρός λίγους μήνες μετά την εκλογή του; Ετοιμάζει η κυβέρνηση άλλη μια γαλλική φιέστα; Ποια είναι η κατάλληλη διεύθυνση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που ρίχνουν στον δημόσιο διάλογο αρθρογράφοι και συντάκτες των δελτίων Τύπου της Ν.Δ. προκειμένου να υποβαθμίσουν την επίσκεψη του νέου Προέδρου της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Όντως η επίσκεψη του Μακρόν και αυτό που σηματοδοτεί σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, αλλά κυρίως στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, είναι σημαντικό για τη χώρα.

Ήδη οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν επαφές τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να εξετάσουν τις προοπτικές για το άνοιγμά τους στην αγορά της Γαλλίας, ενώ αντίστοιχα οι Γάλλοι επενδυτές έρχονται για να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Και για τις επενδύσεις αυτές δεν θα περάσουν ούτε από την Κουμουνδούρου ούτε από το Μοσχάτο. Ούτε από το πολιτικό γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη ούτε από κλειστά οικονομικά λόμπι.

Θα περάσουν και θα κάνουν τις όποιες προτάσεις τους εκεί που πρέπει. Στα αρμόδια υπουργεία, με διαφάνεια, με όρους και προϋποθέσεις. Όπως πρέπει να γίνονται.

Οι επενδύσεις δεν είναι deals κάτω από το τραπέζι. Είναι μοχλός ανάπτυξης, είναι κλίμα εμπιστοσύνης και κυρίως είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της κοινωνίας. Και το κέρδος από τις επενδύσεις, που ήδη γίνονται και -όπως όλα δείχνουν- θα γίνονται όλο και περισσότερες, θα πρέπει να επιστρέφει στους πολίτες. Μέσα από θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και προοπτικές για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, του οποίου τα θεμέλια μπαίνουν ξανά.

Οι εποχές του “καλωσήρθες δολάριο ή ευρώ”, που ονειρεύονται κάποιοι για να θησαυρίζουν την εξουσιομανή διάθεσή τους, έχουν παρέλθει. Οι πολίτες έχουν πολύ ευαίσθητες αντένες και κανείς δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει. Και αν το καταφέρει κάποιος θα είναι αποδεδειγμένα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις φούσκες και τα καθρεφτάκια της μεταπολίτευσης και δικαίως παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις όχι μόνο από τη μία πλευρά.

Όσο για τη Ν.Δ. και τα φερέφωνά της, όταν κάτι είναι καλό για την κοινωνία, θα μπορούσαν τουλάχιστον να το αφήσουν ζωντανό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL