Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Ν.Δ.: Όταν η καταστροφολογία έμεινε από... ειδήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Όταν η καταστροφολογία έμεινε από... ειδήσεις

Η φράση “σβήσε - γράψε” περιγράφει απολύτως την κατάσταση που επικρατεί στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς τα “καλά νέα” στην οικονομία, σε συνδυασμό με την ίδια την πραγματικότητα, αναγκάζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει “γραμμή” εντός... μερικών ημερών και δύο μόλις εβδομάδες πριν ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέβει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Πειραιώς, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η Ν.Δ. ψάχνει στο παρά 5’ την “πλατφόρμα” που θα παρουσιάσει στην Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δεδομένη την παταγώδη διάψευση της καταστροφολογίας, στην οποία επένδυε ώς τώρα.

Από τη “χρεοκοπία”...

Παρ’ ότι πλέον έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όταν έκλεισε και επισήμως η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο έως πριν μερικές ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση προέβλεπε την καταστροφή: όλα τα “γαλάζια” στελέχη, του αρχηγού τους προεξάρχοντος, προεξοφλούσαν ότι το πρόγραμμα “δεν βγαίνει” και επικαλούντο την υπερφορολόγηση και τους -όντως υψηλούς- φόρους για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων. Άλλωστε, επ’ αυτών των ζοφερών προβλέψεων ο Κυρ. Μητσοτάκης οικοδομούσε το... “πάγιο” αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές, που εδώ και μερικούς μήνες έχει μετατραπεί σε αίτημα για “πολιτική αλλαγή” και διατυπώνεται αραιά και πού, σχεδόν επετειακά.

Η Ν.Δ., λοιπόν, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρά το γεγονός ότι οι θετικές ειδήσεις για την οικονομία δεν προέκυψαν προχθές, αλλά εμφανίζονται μία προς μία σχεδόν καθημερινά εδώ και καιρό, άργησε να αλλάξει στάση: η καταστροφολογία παρέμεινε επί μακρόν ο βασικός πολιορκητικός κριός της οδού Πειραιώς, καθώς στο ηγετικό επιτελείο του κόμματος επικρατούσαν οι εισηγήσεις και εκτιμήσεις κορυφαίων “γαλάζιων” στελεχών που, μετατρέποντας την επιθυμία τους σε πραγματικότητα, έβλεπαν “πρόσκαιρη” βελτίωση της οικονομίας και επέμεναν πως το πρόγραμμα... οδεύει προς εκτροχιασμό.

... στην “αναιμική ανάπτυξη”

Ωστόσο, οι εβδομάδες περνούσαν, η χώρα βγήκε στις αγορές, τα καλά νέα συνέχιζαν να εμφανίζονται και, γενικώς, η πραγματικότητα αποδείχτηκε πεισματάρα: κάπως έτσι, πριν μερικές ημέρες άρχισαν να εμφανίζονται στην επικαιρότητα, έπειτα από την “έξαλλη” γαλάζια αντιπολίτευση για τη σημαία, την προσευχή, τον σταλινισμό, τη στρατιωτική θητεία του Κ. Γαβρόγλου κ.ά., τα πρώτα σημάδια αλλαγής γραμμής: ήταν την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, συγκαλώντας το “σκιώδες” υπουργικό συμβούλιο του κόμματός του, αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Βεβαίως, φρόντισε να αποσυνδέσει τη βελτίωση της κατάστασης από την... κυβέρνηση, ως εάν να... βρέχει ανάπτυξη: «Σύμφωνοι, ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα, αλλά είναι λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και της προσπάθειας των ανθρώπων του τουρισμού», τόνισε. Και αμέσως μετά, ομολόγησε: «Η όποια μικρή βελτίωση σε κάποιους τομείς είναι σε σχέση με το χείριστο σημείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο του 2014. Παρ’ όλα αυτά θριαμβολογούν για έξοδο από τη κρίση».

Φταίει... η Ευρώπη

Και μετά ήρθε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν ότι το πρώτο μισό του έτους, πριν αρχίσει να επενεργεί στην ελληνική οικονομία το φετινό τουριστικό ρεκόρ, αλλά και η ανακούφιση και η εμπέδωση της σταθερότητας από τη συνομολόγηση της συμφωνίας, έκλεισε με θετικό πρόσημο. Κι αν κατάλαβαν κάτι -έστω και ως οψιμαθείς- στην οδό Πειραιώς, αυτό είναι πως το 2017 θα είναι έτος ανάπτυξης. Αυτά τα “καλά νέα” ενέτειναν την “γαλάζια” αμηχανία: είναι χαρακτηριστικό ότι, αντιδρώντας, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για “αναιμικό ρυθμό μεγέθυνσης” της οικονομίας, ενώ για να τεκμηριώσει ότι αυτή η κυβέρνηση “δεν μπορεί”, επικαλέστηκε τις... ευκαιρίες για ανάπτυξη που υπάρχουν διεθνώς, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο η υπόλοιπη Ευρώπη: “Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ευνοεί την αναπτυξιακή διαδικασία, με αποτέλεσμα το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη να διευρύνεται” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο “σκιώδης” υπουργός Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Αφήγημα” στον αέρα

Τούτων δοθέντων, το “αφήγημα” που σχεδίαζε προ μερικών εβδομάδων να παρουσιάσει στην ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται μετέωρο, στο παρά 5’ της εμφάνισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: ο πρώτος θα είναι η επικαιροποίηση της περίφημης “Συμφωνίας Αλήθειας” και ο εμπλουτισμός της με περισσότερους αριθμούς, ώστε να πείσει ότι όλο αυτό αποτελεί “συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα” - έστω κι αν στηρίζεται στο “αξίωμα” πως οι δανειστές θα δεχθούν να μειώσουν στο 2% τον στόχο του πλεονάσματος επειδή... ο ίδιος είναι “αξιόπιστος”.

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο άξονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αποδέχεται τη “μικρή βελτίωση” και την... “αναιμική ανάπτυξη”, αλλά θα προσπαθήσει ταυτοχρόνως να στηρίξει το αίτημά του για εκλογές, προβάλλοντας την κατηγορία ότι η παρούσα κυβέρνηση “δεν μπορεί” να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Με άλλα λόγια, για κάθε “Παπαστράτο”, θα επικαλείται και μία “Ελληνικός Χρυσός”. Οπότε αν σε κάτι θα συμφωνήσουν φέτος στη ΔΕΘ οι Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, αυτό είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ήταν, είναι και θα παραμείνουν "δύο κόσμοι". Γιατί, μπορεί αμφότεροι να μιλήσουν για "επενδύσεις", "μεταρρυθμίσεις" και "θέσεις εργασίας", αλλά οπωσδήποτε δεν θα εννοούν το ίδιο πράγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL