Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας

Της Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής

Η λειτουργία της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σηματοδοτεί δύο κρίσιμης σημασίας πτυχές.

Πτυχή πρώτη: το γεγονός ότι υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια διαδικασία η οποία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχει ακολουθηθεί δεκαετίες πριν και που δεν αντιβαίνει και δεν αμφισβητεί τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 110 του Συντάγματος σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πτυχή δεύτερη: πρόκειται για διαδικασία που αναγνωρίζει τη σημασία του ρόλου των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική διαδικασία διαβούλευσης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, και ανοιχτές στους πολίτες εκδηλώσεις - συζητήσεις, όπως η διημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στις 7 και 8 Ιουνίου, όπου κατατέθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για τις «Δημόσιες πολιτικές των ΟΤΑ και τον πολεοδομικό σχεδιασμό», την «οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και τη φορολογική αποκέντρωση», την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Αττικής. Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου από τους ΟΤΑ -θέμα που υπομνηματίζει την ανάγκη θεσμικής θωράκισης των τοπικών και περιφερειακών αρχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών.

Και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, στον δημόσιο διάλογο σε θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, δίνεται έμφαση στον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών ως παραγόντων εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας, καθώς βρίσκονται κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες αυτές και μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο μιας σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με βάση την αρχή της επικουρικότητας. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται η πλήρωση ορισμένων βασικών προϋποθέσεων, όπως η αποσαφήνιση του κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων. Των βασικών δηλαδή αιτίων κατασπατάλησης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να καταστεί δυναμικός παράγοντας για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας καθώς και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.

Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει με το έργο της Επιτροπής Διαλόγου εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της απαξίωσης της πολιτικής καθώς και της κρίσης της Δημοκρατίας. Διότι ζητήματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να παρουσιάζονται από κάποιους ως «τεχνοκρατικά», είναι όμως εξόχως πολιτικά γιατί αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Γεγονός που επιβάλλει σε όλους, και κυρίως τις πολιτικές δυνάμεις, να συμβάλουν, τεκμηριωμένα, σε αυτή την κορυφαία, δημοκρατική διαδικασία, που δεν είναι υπόθεση μίας κυβέρνησης ή ενός κόμματος αλλά συνολικά της συντεταγμένης Πολιτείας και των οργάνων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL