Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Δ. Βίτσας: Σε κάθε μεγάλη πολιτική αλλαγή το προϋπάρχον σύστημα «τα δίνει όλα» εναντίον της (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: Σε κάθε μεγάλη πολιτική αλλαγή το προϋπάρχον σύστημα «τα δίνει όλα» εναντίον της (Video)

https://www.youtube.com/embed/itMIQ_qpw5w

Η μεταχουντική αλλαγή που προσδιοριζόταν από την πλευρά των συντηρητικών δυνάμεων ως την είσοδο στην ΕΟΚ με τον Κ. Καραμανλή ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Άμυνας, καθώς και ηαλλαγή που επεδίωκε ο Αν. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ και θεωρούσε ότι η αλλαγή θα έπρεπε να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αυτό έγινε το 81 πρόσθεσε εξηγώντας ότι  η γέννηση ενός κόμματος είναι μια καλή ευκαιρία να το πεις γιατί δεν υπάρχει ιδιοκτησιακή διαδικασία.

«Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, πήρε την κυβέρνηση ο Αλιέντε στη Χιλή με διαφορετική λογική και αποτέλεσμα συνέβησαν τα ίδια πράγματα. Σήμερα  εκτιμάμε ότι έγινε μια καινούργια αλλαγή που είχε σχέση με τα μνημόνια αλλά την είχε ανάγκη και το μεταπολιτευτικό σύστημα. Δηλαδή η κοινωνία ήθελε να υπερβεί το «τρίγωνο της διαπλοκής».

Μιλώντας για το σήμερα ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «γίνεται μια νέα προσπάθεια αλλαγών η οποία έχει και οικονομικά δεδομένα». «Κανένας δεν μπορεί να ξεχνάει ότι δόθηκε μια μάχη η οποία έφτασε σε ένα τέλος τον Ιούλιο του 2015 και πήγε σε εκλογές».

«Η πολιτική δεν είναι ίδια» επισήμανε ο κ. Βίτσας τονίζοντας ότι «διαφοροποιητικό στοιχείο ήταν ότι όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο ευρωπαϊκός συσχετισμός ήταν λίγο πολύ υπέρ, σε αντίθεση με το σήμερα».

Η σημερινή μάχη είναι να βγούμε από τη διαδικασία των μνημονίων είπε ο αν. υπουργός προσθέτοντας ότι θα είναι "μεγάλη επιτυχία η κυβέρνηση να το πετύχει αυτό στα μέσα του 2018". Συγχρόνως θα πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα του 2021 ξεκινώντας από το 2017 πρόσθεσε.

Ωστόσο όπως ανέφερε για να βγούμε από το μνημόνιο θα πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτούς που μας δανείζουν, τους εταίρους και να ανακτήσεις ένα σημαντικό κομμάτι κυριαρχίας και της δυνατότητάς σου να σχεδιάζεις.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι είναι άλλο η βαριά επιτροπία και άλλο να είσαι μέλος μιας συμμαχίας υπογραμμίζοντας ότι «όταν είσαι σε μια συμμαχία πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες, αλλά να παρεμβαίνεις και να τους αλλάζεις».

"Η ενότητα της Αριστεράς και η σύμπλευση με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία είναι αυτή που θα δυναμώσει το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη και θα δομήσει μια νέα οικονομία" εκτίμησε ο κ. Βίτσας υπογραμμίζοντας ότι "το κοινωνικό κράτος δεν είναι κοινωνική φιλανθρωπία".

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL