Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Πιέσεις, αντιπαραθέσεις, τρικλοποδιές και στοχεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιέσεις, αντιπαραθέσεις, τρικλοποδιές και στοχεύσεις

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα εάν θα είναι υποψήφιος, όπως δήλωσε και χθες μετά τη συνάντηση του με τον άλλο υποψήφιο για την αρχηγία, νυν δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη

Σκηνές που προμηνύουν μια εκλογική διαδικασία γεμάτη αντεγκλήσεις και επιθέσεις, είτε ευθείες είτε μέσω διαρροών, τρικλοποδιές και μικρές ή μεγάλες εσωκομματικές συγκρούσεις (στο ΠΑΣΟΚ) μεταξύ των διεκδικητών της αρχηγίας του νέου φορέα της “Κεντροαριστεράς” ήδη εκτυλίσσονται -σε μικρή ακόμη κλίμακα- σε αυτά τα προκαταρκτικά στάδια των διεργασιών που θα οδηγήσουν στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Η αντιπαράθεση επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση, όχι σε μια συζήτηση επί των πολιτικών ζητουμένων, αλλά στα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα, με τον ισχυρότερο παίκτη (την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη) να προσπαθεί να δυσκολέψει κατά το δυνατόν τους επίδοξους αντιπάλους. Παράλληλα όμως η επιχειρούμενη επίδειξη δύναμης εκ μέρους της, στην κρίσιμη φάση του “κλειδώματος” των διαδικασιών, υποδηλώνει και μια νευρικότητα. Αυτά εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης αύριο των όρων διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη αρχηγού.

Μετά τις προσπάθειες ορισμένων επιτελικών στελεχών της Χαρ. Τρικούπη μέσω Twitter να υποβαθμίσουν στέλεχος της επιτροπής Αλιβιζάτου με στόχο, όπως φαίνεται, την υποβάθμιση του σχεδιασμού να υπάρξει παράλληλα και ηλεκτρονική ψηφοφορία (κάτι που επιθυμούν το Ποτάμι και η ΔΗΜ.ΑΡ.), χθες υπήρξε δημοσίευμα κατά το οποίο εξετάστηκε να τεθεί όρος: Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος θα καταβάλει ως εγγύηση 10.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να συγκεντρώσει και 1.000 υπογραφές. Κληθείς να σχολιάσει αυτό τον πρωτοφανή όρο για χρηματική εγγύηση 10.000 -που μέσω κάποιας διαρροής δημοσιοποιήθηκε στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ- ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν διέψευσε ότι το ενδεχόμενο εξετάστηκε, αναφέροντας: “Τα οικονομικά της ψηφοφορίας, όπως και όλα τα τεχνικά θέματα, θα τα καθορίσει η επιτροπή Αλιβιζάτου και μόνο. Όλα τα άλλα είναι σενάρια”.

Κάθε υποψήφιος πληρώνει 2.000 ευρώ

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα - χρηματική εγγύηση που θα καταβάλει ο κάθε υποψήφιος για να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου (στις 12 Νοεμβρίου ο δεύτερος γύρος) θα είναι 2.000 ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μείζον για κάποιες πλευρές ζήτημα για δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν επιλύθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και παραμένει ανοικτό. Ο αριθμός των υπογραφών που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος για την υποψηφιότητά του φαίνεται να “κλείνει” στις 1.000 (τις οποίες θα πρέπει να υποβάλει περίπου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου), ενώ οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο έως τις 8 Σεπτεμβρίου για να τη δηλώσουν.

Σγουρός στηρίζει Γεννηματά

Αργότερα θα γινόταν γνωστό ότι η Φ. Γεννηματά συναντήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό, κάτι που έκανε ορισμένους να αφήσουν υπόνοιες ακόμα και για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Σύμφωνα με επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη “η συνάντηση πήγε εξαιρετικά καλά” και ο Γ. Σγουρός “θα στηρίξει Γεννηματά”. Ο πρώην περιφερειάρχης φέρεται να αντιπρότεινε την αύξηση του αριθμού υπογραφών για κατάθεση υποψηφιότητας από τις 1.000 στις 5.000 ή και στις 10.000. Κάτι που θα δυσκόλευε -ή θα καθυστερούσε- ορισμένους συνυποψηφίους της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κούρσα της αρχηγίας.

Ν. Ανδρουλάκης: Συζήτηση ουσίας, όχι πασαρέλα υποψηφίων

Ο Ν. Ανδρουλάκης, που αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την ερχόμενη εβδομάδα (δήλωσε στον ρ/σ Αθήνα 9.84) ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του και θα ανακοινώσει τις προθέσεις του τότε, μετά την αποσαφήνιση των όρων της διαδικασίας από την επιτροπή Αλιβιζάτου), σχολίασε επικριτικά το ενδεχόμενο του όρου για τα 10.000 ευρώ: “Ελπίζω αυτό να μην ισχύει και να είναι fake news, διότι μάλλον αφορά κάποια άλλη χώρα και όχι τη φτωχοποιημένη Ελλάδα της κρίσης. Πιστεύω ότι είναι προσβλητικό να λες ότι κάποιος πρέπει να δώσει 10.000 ευρώ".

Δίνοντας περισσότερο έμφαση στο σκέλος των πολιτικών θέσεων που θα πρέπει να προκύψουν από την εκλογική διαδικασία μεταξύ των υποψηφίων, ο ευρωβουλευτής είπε πως “η διαδικασία δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε πασαρέλα υποψηφίων, αλλά να γίνει μια συζήτηση ιδεών.” Ζήτησε δε να δοθεί ικανός χρόνος για τις καμπάνιες, προσθέτοντας με νόημα ότι “δεν έχουν όλοι ένα κόμμα από πίσω ούτε την ίδια πρόσβαση στα μίντια”.

Συνεχίζει να πιέζει ο Θεοχαρόπουλος για ενιαίο φορέα

Στην πολιτική ουσία της διαδικασίας θέλει να επικεντρώσει και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα εάν θα είναι υποψήφιος, όπως δήλωσε και χθες μετά τη συνάντηση του με τον άλλο υποψήφιο για την αρχηγία, νυν δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη.

Μετά τη Φ. Γεννηματά και τον Γ. Παπανδρέου, που έχουν δηλώσει ότι είναι κατά της αυτοδιάλυσης των κομμάτων, το ίδιο έκανε χθες και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δ. Τσιόδρας δηλώνοντας (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι τουλάχιστον έως τις εθνικές εκλογές τα κόμματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επανέλαβε εκ νέου χθες ότι η θέση του είναι “υπέρ της ανάγκης ενός νέου ενιαίου φορέα” και ότι πρέπει η βάση της Κεντροαριστεράς να αποφασίσει τι φορέα θέλει.

Από τα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου, όπου έγινε η συνάντηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επανέλαβε και τις επιφυλάξεις - προειδοποιήσεις του για το πώς θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε μετά την εκλογική αναμέτρηση να μην υπάρξουν “φυγόκεντρες τάσεις”. Την ίδια στιγμή υπενθύμισε τον ρόλο της ΔΗΜ.ΑΡ. στη συγκρότηση προ δύο ετών της ΔΗ.ΣΥ.: “Σήμερα πλέον νιώθω απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως το πρώτο αποφασιστικό, αναγκαίο και μεταβατικό στάδιο για την ύπαρξη ενός ισχυρού ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς”.

Από την πλευρά του ο Γ. Καμίνης δήλωσε αισιόδοξος από τις συζητήσεις που έχει κάνει, επειδή, όπως είπε, βλέπει “κλίμα ομοψυχίας για μια προσπάθεια να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί πάμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο". Ζήτησε “ενότητα” με πλουραλισμό, για να σχολιάσει ότι “τα διαδικαστικά θα τα λύσουμε πάλι με ομοψυχία, μέσα από την επιτροπή διαδικασιών, και θα πορευτούμε επιτέλους για να κάνουμε τον μεγάλο φορέα της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης".

Αύριο ο Θεοδωράκης, σήμερα ο Μανιάτης, αναμένεται ο Κωνσταντινόπουλος

Την Παρασκευή θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης -αν δεν υπάρχει κάποια δραματική ανατροπή- όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στ. Θεοδωράκης δεν θα προβεί σε συνέντευξή Τύπου για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αλλά σε ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η κίνηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Λυκούδη “ΜΕΤΑρρυθιστές” είχε συνεδριάσει, εκφράζοντας “ικανοποίηση για τη συμμετοχή - τομή του Ποταμιού στις διαδικασίες" και χαιρέτισε την υποψηφιότητα του Στ. Θεοδωράκη για την αρχηγία της παράταξης "θεωρώντας ότι δίνει ιδιαίτερη δυναμική στο εγχείρημα". Εξέφρασαν επιπλέον τη διαφωνία τους για το γεγονός ότι η εκλογή ηγεσίας προηγείται “των αναγκαίων για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα συνεννοήσεων και συμφωνιών, όπως για τον χαρακτήρα, τις βάσεις και τη λειτουργία του νέου φορέα”.

Σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Γ. Μανιάτης, ενώ πυκνώνουν οι πιθανότητες το ίδιο να πράξει και ο βουλευτής Οδ. Κωνσταντινόπουλος (είχε λάβει 23% όταν κατέβηκε υποψήφιος απέναντι στη Φ. Γεννηματά και τον Ανδ. Λοβέρδο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2015).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL