Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η φύση εκδικείται και τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η φύση εκδικείται και τον Τραμπ

Του Πάνου Τριγάζη*

Η πρώτη απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ παραλαμβάνοντας τα ηνία της Αμερικανικής Προεδρίας ήταν η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αμφισβήτησε ο νέος «πλανητάρχης» και μελέτες κορυφαίων επιστημόνων και της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για τη σοβαρότητα του προβλήματος. Βεβαίως, πέραν του ακραίου συντηρητισμού του, ο κ. Τραμπ ήθελε με την απόφασή του αυτή να αρχίσει το «ξήλωμα» των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο προκάτοχος του Μπάρακ Ομπάμα, όχι μόνο στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στην εσωτερική πολιτική. Γι' αυτό αμφισβήτησε εξ αρχής την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα, ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και το «Obama Care».

Η αποχώρηση Τραμπ από τη συμφωνία για το κλίμα αποδόθηκε και στην αντιπαλότητα που ήθελε να καλλιεργήσει με την Ε.Ε. καθώς και με την Κίνα, δεδομένου ότι υπήρξε μεταξύ τους συνεννόηση για στήριξη της συμφωνίας. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος «τα βρήκε μπαστούνια» και στη Σύνοδο των G20 όπου το σκορ για το ζήτημα του περιβάλλοντος ήταν 19 - 1 εις βάρος του. Ευτυχώς, ο αμερικανικός λαός, του οποίου ναι μεν την εμπιστοσύνη κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά υπολειπόμενος σε ψήφους κατά τρία εκατομμύρια της Χίλαρι Κλίντον, διαδηλώνει από την επομένη της ορκωμοσίας του νέου «πλανητάρχη», καταπλήσσοντας όλον τον κόσμο με τη μαζικότητα και μαχητικότητα των κινητοποιήσεών του.

Η ίδια η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο είχε σημαντικές διαρροές στο ζήτημα της ακύρωσης της μεταρρύθμισης Ομπάμα για το σύστημα υγείας. Επιλογή Τραμπ που τελικά ναυάγησε. Επιπλέον, αντιδρώντας στην απόφαση Τραμπ πολλές Πολιτείες, με πρώτη την Καλιφόρνια, δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Παρισίων για το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, η προεδρία Τραμπ υφίσταται διαδοχικές ήττες, κάτι που δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, διότι μπορεί να παίξει το χαρτί του πολεμικού τυχοδιωκτισμού στο όνομα αντιμετώπισης του κινδύνου της Β. Κορέας. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ας ελπίσουμε ότι ο κ. Τραμπ θα το ξανασκεφτεί μετά την καταστροφική επιδρομή του τυφώνα «Χάρβεϊ» στο Τέξας, που είναι και το προπύργιο των πετρελαίων. Θα μπορούσε επίσης να θυμηθεί την καταστροφική επιδρομή του τυφώνα «Κατρίνα» το 2005, που είχε τραυματίσει βαρύτατα το κύρος του τότε ρεπουμπλικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, του νεώτερου. Ο συγκεκριμένος Πρόεδρος, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του εμπνεόμενος από το δόγμα «ο 21ος αιώνας θα είναι αμερικανικός», δηλαδή κάτι ανάλογο με το «πρώτα η Αμερική», έριξε στο ναδίρ με τις επιλογές του το διεθνές κύρος των ΗΠΑ. Είχε δε «καταφέρει» να στρέψει την Ευρώπη και όλον τον κόσμο εναντίον της χώρας του. Μετά την επιδρομή του τυφώνα «Χάρβεϊ» θα ’λεγα ότι η φύση εκδικείται και τον Τραμπ αφού και η σημερινή κυβέρνηση της «μόνης υπερδύναμης» αποδεικνύεται ανίσχυρη μπροστά στην καταστροφή που επεκτείνεται από το Τέξας στη Λουιζιάνα.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ατιμώρητα τη σοβαρότητα του μέγιστου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές του. Ιδιαίτερα οι «θεοσεβούμενοι» τύπου Τραμπ οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι τυφώνες, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και οι ερημοποιήσεις δεν είναι θεομηνίες, δηλαδή οργή Θεού, αλλά έργο ανθρώπων και δεν εννοώ μεμονωμένων ατόμων αλλά ενός ολόκληρου συστήματος που στηρίζεται στο αλόγιστο κυνήγι του κέρδους και στη λεηλασία της φύσης.

Όσο για τους εγχώριους κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού που υπόσχονται ανάπτυξη 24 ώρες το 24ωρο, ας μας εξηγήσουν τι είδους ανάπτυξη επιδιώκουν; Διότι υπάρχει και η λεγόμενη «jobless growth», που σημαίνει άνεργη ανάπτυξη, η οποία αφήνει πίσω της κοινωνικά ερείπια, ενώ αντιθέτως η σημερινή κυβέρνηση προωθεί μια δίκαιη ανάπτυξη με προτεραιότητα την κοινωνική και οικολογική προστασία.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL