Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Ο Στάλιν και οι προπέτες χορηγοί του Κυριάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Στάλιν και οι προπέτες χορηγοί του Κυριάκου

Πρέπει να είναι πολύ απελπισμένοι εκεί στο επιτελείο του Κυριάκου. Και το λέω αυτό με αφορμή το θέμα που προέκυψε από την άρνηση Κοντονή να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές συνέδριο της Εσθονίας «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Μάλιστα, το πρωτοσέλιδο των “Νέων” του Β. Μαρινάκη, όπου χαρακτήριζε την ελληνική κυβέρνηση σταλινική (!), αποκαλύπτει τη γύμνια επιχειρημάτων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να πείσει την κοινωνία για την υπεροχή των ιδεών της και των προγραμματικών της θέσεων και καταναλώνει όλο τον πολιτικό χρόνο σε ανιστόρητες επιθέσεις.

ΜΙΛΗΣΕ ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για τον αυτονόητο κοσμικό χαρακτήρα του ελληνικού κράτους, κάνει ντου η εφημερίδα του Μαρινάκη γράφοντας ότι δεν έχουν τον θεό τους! Αν νομίζουν ο Κυριάκος και το προσωπικό του επιτελείο ότι μπορούν να πάνε έτσι μέχρι τις εκλογές, ίσως, πριν από τις εκλογές, βρεθούν ξεκρέμαστοι και χωρίς κόμμα.

ΕΙΝΑΙ τόσο απερίσκεπτοι, που δεν υπολογίζουν εξελίξεις και αντιδράσεις. Διότι, μετά τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του συνεδρίου της Εσθονίας, οι διοργανωτές του διόρθωσαν σε μεγάλο βαθμό τα κείμενα των θέσεων που είχαν δημοσιεύσει, αποκαλύπτοντας προθέσεις. Διότι τελικά στο συνέδριο πήραν επίσημα μέρος μόνο οκτώ χώρες της Ε.Ε., αυτές της ανατολικής Ευρώπης, οι πρώην κομμουνιστικές, με πρόθεση να εξισώσουν ναζισμό και κομμουνισμό. Χώρες που εύκολα από το ένα άκρο πηγαίνουν στο άλλο, δικαιώνοντας και νομιμοποιώντας τούς νεοναζί που ξεφυτρώνουν πάλι και μετέχουν ως εταίροι στις κυβερνητικές εξουσίες. Άλλωστε, η συγκεκριμένη χώρα, η Εσθονία, πριν από την προέλαση του Κόκκινου Στρατού, πολέμησε στο πλευρό του Χίτλερ και συνέβαλε, συμμετέχοντας στην εισβολή στην ΕΣΣΔ, με 70.000 στρατιώτες!

ΣΕ ΤΙ ΟΜΩΣ όλα αυτά μπορούν να αγγίξουν τους Έλληνες όταν, όπως και να έχει γραφτεί η σύγχρονη Ιστορία του τόπου, οι κομμουνιστές αποτέλεσαν την πρωτοπορία της αντίστασης στον ναζισμό και ηγήθηκαν του απελευθερωτικού αγώνα; Ήταν το ΕΑΜ που με τις οργανώσεις αλληλεγγύης κράτησε ζωντανούς τους Έλληνες εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

ΠΑΡΑ τις αγριότητες του Στάλιν στις δύσκολες εποχές, όταν Δύση και Ανατολή, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Γιαπωνέζοι εισέβαλαν με στρατεύματα για να σβήσουν το επικίνδυνο πείραμα του Λένιν που ξεφύτρωσε στην τσαρική Ρωσία, όλα ίσως θα ήταν διαφορετικά αν ο Χίτλερ δεν επιχειρούσε να καταλάβει την ΕΣΣΔ και να σβήσει αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες απόπειρες. Αν τα επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα, είχαν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να εκτεθούν σε δημοκρατικές εκλογές και να αποφασίσουν οι λαοί, οι επαναστατικές ανατροπές θα ήταν περιττές, όπως και στη Γαλλική Επανάσταση.

ΟΛΑ αυτά όμως ανήκουν στην Ιστορία, καθώς ο υπαρκτός σοσιαλισμός συνετρίβη στο πεδίο της οικονομίας και κατέρρευσε ως μοντέλο από τη δυσκαμψία και τα μεγάλα ελλείμματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Στον σύγχρονο κόσμο τα πάντα είναι διαφορετικά. Οι αρχές του ουμανισμού, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας, πάντα επίκαιρες, είναι αδύνατο να κυριαρχήσουν πολιτικά και να υλοποιηθούν χωρίς νέου τύπου αριστερά ριζοσπαστικά κόμματα και δημοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει να υπάρχει λαϊκή καταγεγραμμένη εντολή ανάθεσης και δικαίωμα αφαίρεσης της εντολής αν οι πολίτες το κρίνουν επιβεβλημένο. Όσοι έχουν προτάσεις για καλύτερο μέλλον ας τις καταθέσουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL