Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Το σχέδιο της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ: Τέσσερις κινήσεις για την ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ: Τέσσερις κινήσεις για την ανάπτυξη

Με δύο επιπλέον βέλη στη φαρέτρα του θα ανέβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης στις 9 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να έχει κυριαρχήσει επικοινωνιακά, και η ψήφιση από τη Βουλή ενός νομοσχεδίου “αριστερής ιδιοκτησίας” για την εργασία, την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, και για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, θα αποτελέσουν κομβικά σημεία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα εξετάστηκαν τα σημειώματα που απέστειλαν τα υπουργεία ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς. Στη σύσκεψη συμμετείχε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εξεταστούν σε βάθος όλα τα αιτήματα και οι πολιτικές για την ανάπτυξη, τις μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις, τις start up εταιρείες που αφορούν τους νέους επιχειρηματίες και τους νέους κάτω των 30 ετών. Πρόκειται για επιμέρους κεντρικές πολιτικές που, μαζί με την επίλυση θεμάτων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος (πρόσφατα έγινε το αναπτυξιακό συνέδριο για τη Δυτική Μακεδονία), θα αναπτυχθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Πού συμπίπτουν Τσίπρας και Μακρόν για την Ευρώπη

Είναι προφανές ότι η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ θα “πατήσει” πάνω στην επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (7 και 8 Σεπτεμβρίου) και θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και την έμπρακτη γαλλική στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας. Και αυτό διότι φαίνεται πως Ελλάδα και Γαλλία συγκροτούν εκ νέου μια συμμαχία στην Ευρώπη, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει βέβαια πιο προωθημένες θέσεις.

Το πρώτο δείγμα της συμμαχίας φάνηκε στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε δημόσια τον θετικό ρόλο των Παρισίων και ειδικά την αποδοχή της γαλλικής πρότασης για ρήτρα ανάπτυξης που επί χρόνια ζητούσε η Αθήνα.

Τώρα ο Εμ. Μακρόν επιλέγει την Αθήνα, και δη την Πνύκα, για να περιγράψει το όραμά του για την Ευρώπη. Η επιλογή του τόπου έχει πολλούς συμβολισμούς - ανάλογους με αυτούς που είχε η επίσκεψη Ομπάμα πριν από 10 μήνες. Όμως και ο χρόνος δεν είναι τυχαίος. Τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων για τη νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και ο Εμ. Μακρόν θέλει από τον τόπο γέννησης της δημοκρατίας να δώσει τα πρώτα στοιχεία του οράματός του για την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Ο Αλ. Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την ιδέα του Εμ. Μακρόν. Αλλά δίνουν περισσότερη έμφαση, πέρα από τον απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης, και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στον διάλογο που διεξάγεται στην Ευρώπη θέτοντας, εκτός από το ζήτημα του πολιτικού ελέγχου της οικονομικής πολιτικής, και το θέμα της εγκατάλειψης από την Ε.Ε. των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας.

Ο Αλ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι η νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και ο πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να αναδείξει το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία σήμερα.

Η συζήτηση για την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη και προφανώς θα επηρεαστεί άμεσα όχι μόνο από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, αλλά και από την κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματιστεί λίγο αργότερα στο Βερολίνο. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε την Παρασκευή ότι “όλα θα είναι διαφορετικά” μετά τις γερμανικές εκλογές, σημειώνοντας και την “έστω και σε προεκλογικό χρόνο” άμβλυνση των θέσεων Σόιμπλε για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και τη λιτότητα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Ευρώπη έτσι όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να προχωρήσει, υπογράμμιζε το ίδιο στέλεχος.

Γαλλικές επενδύσεις

Πέρα από τους σχεδιασμούς για το ευρωπαϊκό μέλλον, Τσίπρας και Μακρόν θα έχουν συνομιλίες και για πιο “απτά” θέματα. Το Παρίσι θεωρεί ότι η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Και η Αθήνα, από την πλευρά της, εκτός από το μέλλον της Ευρωζώνης έχει βάλει στην ατζέντα των συνομιλιών:

1) Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα. Ο Εμ. Μακρόν συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.

2) Τη σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Η γαλλική “συνδρομή” για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και για την ανάπτυξη και για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους και για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ψηφισμένο νομοσχέδιο υπέρ της εργασίας

Εκτός όμως από την επίσκεψη Μακρόν ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα έχει “φρεσκοψηφισμένο” από τη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας και την στήριξη των ΑμεΑ. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων

* καταπολεμά την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, όπως και την παραβατικότητα των εργασιακών σχέσεων,

* ικανοποιεί ορθά αιτήματα για τις εισφορές των μηχανικών και των δικηγόρων,

* περιλαμβάνει ρυθμίσεις για να μην περικόπτονται αναπηρικές συντάξεις σε περίπτωση ανάληψης εργασίας,

* υποχρεώνει το Δημόσιο να διασφαλίζει προσβασιμότητα στα ΑμεΑ,

* ορίζει ως επίσημες γλώσσες τη νοηματική και τη μέθοδο Μπράιγ,

* μετατρέπει τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε επίσημο σύμβουλο του κράτους.

Απολογισμός για τη Θεσσαλονίκη

Αυτή τη φορά η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα έχει και έντονο τοπικό χρώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει και για την πρόοδο των μεγάλων έργων, αλλά και για την “αποϊδιωτικοποίηση” του ΟΑΣΘ, που αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση για την πόλη αλλά και πολιτικά για την Αριστερά. Η ολοκλήρωση των σηράγγων των Τεμπών, το λιμάνι και οι εργασίες του μετρό (όπου έχουν διανοιγεί όλες οι σήραγγες) που τρέχουν γρήγορα δίνουν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να κάνει απολογισμό πεπραγμένων και για τη Θεσσαλονίκη. Όσο για τον ΟΑΣΘ, και μόνο το ότι μέσα σε 10 μέρες η νέα διοίκηση μπόρεσε να προσθέσει 70 λεωφορεία στους δρόμους αρκεί ως πρώτο δείγμα γραφής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος. Η πρωτοβουλία του να ανέβει εκείνος στη Θεσσαλονίκη σχολιάστηκε θετικά στην πόλη. Ο πρωθυπουργός σήμερα βρίσκεται στη Φλώρινα για τα “Πρέσπεια” (με πρόσκληση του Γιώργου Λιάνη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL