Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Νέα Δημοκρατία: "Γαλάζιο" αδιέξοδο, "λευκή" απεργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Δημοκρατία: "Γαλάζιο" αδιέξοδο, "λευκή" απεργία

Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς ξεκινά η νέα πολιτική περίοδος για τη Ν.Δ., καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται αποσυσπειρωμένο, με πολλά προβεβλημένα και μη στελέχη να τελούν σε “λευκή απεργία”, διαφωνώντας με τις αντιπολιτευτικές επιλογές της ηγεσίας και τον Κυρ. Μητσοτάκη να “φοβερίζει” με εσωκομματικό ανασχηματισμό.

Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στις 15 Ιουνίου και εξής, η αμηχανία στη Ν.Δ. ολοένα και εντείνεται. Κάτι οι καλές ειδήσεις στο μέτωπο της οικονομίας, κάτι η εν τοις πράγμασι διάψευση της “γαλάζιας” καταστροφολογίας, όπως και η τακτική της “δεξιάς στροφής” με το βλέμμα στους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Χρυσής Αυγής, η Ν.Δ. βρέθηκε χωρίς ουσιαστική ατζέντα και ξεκίνησε να δίνει μάχη χαρακωμάτων.

Αστοχίες και αντιδράσεις

Κάπως έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους, η αξιωματική αντιπολίτευση ασκούσε αντιπολίτευση με... την προσευχή και την έπαρση της σημαίας στα σχολεία, με τον εκκλησιασμό των μαθητών, με τη στρατιωτική θητεία του Κ. Γαβρόγλου, αλλά και με την υπεράσπιση συνθημάτων που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές, όπως το “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια”. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μετατρέψει τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική σε θέατρο σκιών και αδιέξοδης αντιπολίτευσης, υποχωρώντας όπως όπως όταν αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για πυρκαγιές και όχι για... ολοκαύτωμα.

Και μετά, ήρθε η εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού: Η έκβαση του συνεδρίου δεν δικαίωσε απλώς την κυβέρνηση για την απόφαση να απουσιάσει, αλλά ταυτοχρόνως εξέθεσε την αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Θ. Φορτσάκης και ο Κ. Αχ. Καραμανλής, κρατούσαν σαφείς αποστάσεις από τη “γαλάζια” ρητορική, ενώ ακόμη και ο σκληρός δεξιός αντιπρόεδρος του κόμματος Άδ. Γεωργιάδης ανακάλυπτε με τρεις ημέρες καθυστέρηση ότι η εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού συνιστά υπονόμευση της σημασίας του Ολοκαυτώματος.

Σε όλα τα παραπάνω, κορυφαία “γαλάζια” στελέχη δεν εμφανίστηκαν στην πρώτη γραμμή. “Προεδρικοί” παράγοντες τους κατηγορούν για “λευκή απεργία” και “απειλούν” πως... ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνυπολογίσει όλες τις συμπεριφορές στον εσωκομματικό ανασχηματισμό που σχεδιάζει. Και κάπου μέσα σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα στρατηγικού αδιεξόδου, “χάθηκε” το “εναλλακτικό πρόγραμμα” που σχεδιάζει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL