Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει

Η ομιλία τού εκάστοτε πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ εξακολουθεί να κουβαλάει έναν ισχυρό συμβολισμό, καθώς σηματοδοτεί την πορεία της οικονομικής πολιτικής τής κυβέρνησης το επόμενο δωδεκάμηνο. Μπορεί ένα μεγάλο μέρος αυτής της πολιτικής να υπαγορεύεται προ και μετά Μνημονίων από τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη μνημονιακή εποχή από τις επιταγές των δανειστών, αλλά τόσο οι... αποχρώσεις όσο και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός για την παραγωγή και την οικονομία είναι ακόμη εθνική υπόθεση.

Το ζητούμενο, λοιπόν, αυτόν τον Σεπτέμβριο, που τα πρώτα μηνύματα από τα μέτωπα της ανάκαμψης και της αγοράς εργασίας είναι θετικά, είναι να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ένα συγκροτημένο και συνεκτικό σχέδιο για το πώς θα περάσει η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, ξεπερνώντας γρήγορα και κατά το δυνατόν... αναίμακτα για τον λαό τον σκόπελο της τρίτης αξιολόγησης. Ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί συστηματικά από την κυβέρνηση μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα με τους δανειστές.

Τόσο οι πολίτες όσο και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν περιμένουν μεγάλες υποσχέσεις. Ξέρουν πολύ καλά πόσο στενά είναι τα περιθώρια δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά ξέρουν επίσης ότι δεν είναι καθόλου στενά τα περιθώρια επιτάχυνσης άλλων τομέων της πολιτικής - ακόμη κι αν ένα κομμάτι των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά βάθος δεν θα ήθελε μια τέτοια επιτάχυνση. Για παράδειγμα, στη συστηματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, στη συστηματική βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης. Μια τέτοια επιτάχυνση δεν θα έχει απλά θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, αλλά θα συμβάλλει τα μέγιστα και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η χώρα εδώ και επτά χρόνια είναι σε κρίση, παρά το γεγονός ότι η εκλογολογία είναι συνεχής, είναι καιρός να μιλήσει μια κυβέρνηση με στόχευση δεκαετίας, να βάλει τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη ο τόπος και να στρώσει το δρόμο γι’ αυτή. Δεν έχει καμία σημασία ποιος θα το καρπωθεί πολιτικά το 2021, το 2025 ή το 2027. Σημασία για τη χώρα έχει κάποιος επιτέλους να το δρομολογήσει. Το βήμα της 82ης ΔΕΘ είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL