Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ψυχραιμία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψυχραιμία

Η πολύνεκρη επίθεση χαρακτηρίστηκε ως η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης, όχι μόνο γιατί διεκδίκησε την ευθύνη της η Αλ Κάιντα, αλλά γιατί ήταν φανερό πως το μακελειό στους Δίδυμους Πύργους ήταν η αρχή μιας νέας εποχής, από την οποία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η ήπειρός μας.

Πόσο μακριά, μα και πόσο κοντά είναι ο Ιoύλιος του 2005, όταν χτυπήθηκε το μετρό του Λονδίνου; Ο Ιούλιος του 2016, όταν χτυπήθηκε η Νίκαια; Εκείνο που άλλαξε με τα χρόνια είναι οι μέθοδοι. Τα χτυπήματα παραμένουν τυφλά, αδυσώπητα, σχεδιασμένα για να σκοτώσουν πολλούς, αλλά κυρίως για να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό, για να σκορπίσουν τον φόβο. Ίδιος ο στόχος και στη Βαρκελώνη.

Δεν χρειάζονται πια βόμβες και πολυβόλα. Ένα φορτηγό, ακόμα και ένα συνηθισμένο ΙΧ μετατρέπεται σε όπλο "ευκαιρίας" για εκπαιδευμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, για κάθε λογής μιμητές. Μα και για κάθε λογής τιμητές.

Πόσο μακριά, μα και πόσο κοντά είναι το καλοκαίρι του 2011, όταν η Αραβική Άνοιξη της Συρίας εξελίχθηκε με τις ευλογίες της Δύσης σε έναν αδυσώπητο πόλεμο που ξεσπίτωσε εκατομμύρια ανθρώπους, τους έριξε στο μεγάλο ποτάμι της προσφυγιάς που πηγάζει από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, την Αφρική...

Από πόσο μακριά, μα και από πόσο κοντά ηχεί στα αυτιά μας η συνθηματολογία από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι για δημοκρατία και ελευθερία στη Μέση Ανατολή -εσχάτως και στην Άπω Ανατολή-, όπου δίκαια αιτήματα και αγώνες για το αυτονόητο χειραγωγούνται για να προκληθούν μεγαλύτερα δεινά;

Από πόσο μακριά και από πόσο κοντά πηγάζουν ο φόβος και το μίσος; Δίπλα μας, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι έμποροι του πολέμου και των θρησκειών, ή απέναντί μας στον καθρέφτη; Τα κηρύγματα του μίσους επιχειρούν να καλύψουν τις φωνές για αλληλεγγύη, ανθρωπιά, ειρήνη. Με ψυχραιμία και σοβαρότητα ας αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, όχι χειρότερος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL