Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Εικόνες από το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικόνες από το μέλλον

Σήμερα διοργανώνεται στο Σαν Σεμπαστιάν μια πορεία ενάντια στον τουρισμό. Δεν είναι η πρώτη κι από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι και η τελευταία. Στη Μαγιόρκα τα χάπενινγκ δίνουν και παίρνουν. Όπως πριν από μερικά χρόνια στις ελληνικές πόλεις κάποιοι κολλούσαν αυτοκόλλητα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε διαβάσεις ή πεζοδρόμια με το “Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω”, φέτος στην Πάλμα κάποιοι κολλάνε πάνω στα νοικιασμένα αυτοκίνητα των τουριστών το σύνθημα “Αυτό το αυτοκίνητο είναι ένα παραπάνω απ’ όσο αντέχει η πόλη”.

Δεν είναι ότι οι κάτοικοι της Μαγιόρκα δεν θέλουν τον τουρισμό. Αντιθέτως, το μισό εισόδημα του μεγάλου ισπανικού νησιού έρχεται εδώ και δεκαετίες από τους τουρίστες - και είναι καλοδεχούμενο. Ωστόσο, οι ντόπιοι νιώθουν ότι το ποτήρι ξεχείλισε, ότι τα έντεκα και πλέον εκατομμύρια των τουριστών φέτος στο νησί τους δεν τους αφήνουν περιθώριο να ανασάνουν. Κυρίως διότι η νέα μόδα έχει εκτοξεύσει την ενοικίαση “κανονικών” σπιτιών στα ύψη -μέσω Airbnb και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών-, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για έναν μόνιμο κάτοικο της Πάλμα να βρει σπίτι με λογικό ενοίκιο. Κάτι ανάλογο έχει γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που είναι πολύφερνοι τουριστικοί προορισμοί, από το Βερολίνο μέχρι τη Βαρκελώνη, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει απλησίαστα τα ενοίκια.

Επιπλέον, σε μέρη σαν την Πάλμα κλείνουν σταδιακά τα “κανονικά” καταστήματα που χρειάζεται ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του και αντικαθίστανται από μπαρ, ταβέρνες, καταστήματα με σουβενίρ, υπεραγορές. Οι ηλικιωμένοι έχουν χάσει τα καφενεία και τα κουρεία τους, οι νέοι τα προσιτά τους στέκια, οι νοικοκυραίοι τον μανάβη και τον χασάπη τους.

Με κάθε επιπλέον εκατομμύριο τουριστών που φτάνει στο νησί δε, οι υποδομές αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Χρειάζονται φαρδύτεροι δρόμοι, μεγαλύτερα λιμάνια, νέοι βιολογικοί καθαρισμοί, περισσότερη παραγωγή ρεύματος, περισσότερο νερό. Γι’ αυτό και οι μαθημένοι στον τουρισμό κάτοικοι της Μαγιόρκα έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πόσους περισσότερους επισκέπτες αντέχουν. Όπως είχαν αναρωτηθεί πριν από αυτούς οι Βενετσιάνοι – και αποφάσισαν ότι πρέπει να βάζουν... οροφή. Όπως θα αρχίσουν σε λίγο να αναρωτιούνται και οι Σαντορινιοί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL