Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Περί κληρώσεως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί κληρώσεως

Η “Καθημερινή” της Κυριακής επέλεξε για κύριο τίτλο της μια αποκομμένη από το άρθρο του Πύρρου Δήμα διατύπωση, παραλείποντας όχι μόνον τους υπόλοιπους προβληματισμούς του αλλά ακόμα και τη συνέχεια της φράσης του! Τι ακριβώς γράφει ο ολυμπιονίκης; Ιδού: “Δεν μπορείς να επιλέξεις τους ηγέτες σου με κλήρωση (σ.σ.: μόνο αυτό το κομμάτι φιλοξενεί το πρωτοσέλιδο της “Κ”), αν και, για να είμαι ειλικρινής, καμιά φορά πιστεύω ότι η τύχη θα τα κατάφερνε καλύτερα από εμάς”.

Η επιλεκτική κοπτοραπτική της εφημερίδας και η απόκρυψη των άλλων προβληματισμών του Π. Δήμα (για τη σκοπιμότητα, λ.χ., των παρελάσεων ή για τις πολλές μορφές αριστείας που δεν αποτιμώνται μόνον με τον βαθμό) αφορά πρωτίστως τον ίδιο και τους αναγνώστες της ίδιας της “Κ”. Όλους τους υπόλοιπους μας αφορά το ιδεολογικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει η ναυαρχίδα του συντηρητικού χώρου στην προσπάθεια, τη δική της και της Ν.Δ., να επιτεθούν στον Κώστα Γαβρόγλου και στην Αριστερά.

Στην πραγματικότητα, αν παίρναμε κατά κυριολεξία αυτόν τον αποφθεγματικό πρωτοσέλιδο τίτλο -“Δεν μπορείς να επιλέξεις τους ηγέτες σου με κλήρωση”- θα έπρεπε να απαγορεύσουμε τη διδασκαλία της “Αθηναίων Πολιτείας” του Αριστοτέλη στους μαθητές, για να μην εισάγουμε καινά δαιμόνια. Διότι εκεί θα διάβαζαν ότι “όλοι οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την τακτική διοίκηση αναδεικνύονται με κλήρωση”, ότι “η βουλή αναδεικνύεται με κλήρο και αποτελείται από πεντακόσιους βουλευτές”, ότι “υπάρχει ένας επιστάτης των πρυτάνεων που αναδεικνύεται με κλήρο”, ότι “ο επιστάτης κληρώνει εννέα προέδρους”, ότι “οι στρατηγοί, οι ίππαρχοι και οι άλλοι αξιωματικοί του στρατού αναδεικνύονται με αρχαιρεσίες που διεξάγονται στην Εκκλησία του Δήμου με τρόπο που αποφασίζει ο δήμος”, ότι “υπάρχουν δέκα ταμίες της Αθηνάς που αναδεικνύονται με κλήρωση”, ότι “έπειτα έρχονται οι δέκα πωλητές οι οποίοι κληρώνονται”, ότι “οι αποδέκτες είναι δέκα και αναδεικνύονται με κλήρο”, ότι “από το σώμα των βουλευτών κληρώνονται και δέκα λογιστές”, ότι “κληρώνονται επίσης δέκα άνδρες ως συντηρητές των ναών”, ότι “κληρώνονται επίσης και δέκα αγορανόμοι”, “δέκα είναι και οι κληρωτοί μετρονόμοι”, ότι “υπάρχουν επίσης και σιτοφύλακες κληρωτοί”, ότι “κληρώνουν και δέκα επιμελητές των εμπορικών λιμανιών” κ.ο.κ.

Μιλάμε για την Αθηναϊκή Δημοκρατία την ώρα που κάποιοι άλλοι προσπαθούν, διαστρεβλώνοντας την έννοια της αριστείας, να περάσουν μήνυμα υπέρ της αριστοκρατίας -των κληρονομικώ δικαιώματι αρχηγών και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL