Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τι εννοούμε όταν λέμε αποδείξεις;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι εννοούμε όταν λέμε αποδείξεις;

ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δύο συμπολίτες διαφωνούσαν σχετικά με το αν μπορεί κάποιος, χωρίς να είναι νομικός, να έχει γνώμη ως προς την αθωότητα ή ενοχή της Ηριάννας, εφόσον ούτε γνώση της δικογραφίας ούτε αποδείξεις έχουν οι απλοί πολίτες σχετικά με την υπόθεση.

Τι εννοούν όσοι χρησιμοποιούν τη φράση «δεν έχεις αποδείξεις»; Μήπως η έλλειψη αποδείξεων είναι το μέσο αποστασιοποίησης εκείνων που δεν θέλουν να λειτουργούν και να σκέφτονται σαν ενεργοί πολίτες; Εκείνων που περιμένουν τη «μασημένη» τροφή.

Δεν αρκούν οι φωνές τόσων επαγγελματιών του χώρου της γενετικής για το «χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας» δείγμα DNA, που βρέθηκε στον γεμιστήρα. Αρκεί μια σχέση και ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη ως αποδείξεις ενοχής για να μην ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής της Ηριάννας.

Αντίθετα, έφτανε και περίσσευε η παρέλευση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου προσωρινής κράτησης για να αφεθεί ελεύθερος ένας δολοφόνος, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Έτσι ο Γιώργος Ρουπακιάς είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εκλήθη στο δικαστήριο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όχι για τον φόνο, αφού αυτή η πράξη του εξετάζεται στο πλαίσιο της παραπάνω κατηγορίας.

Στον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί δίκη σε δεύτερο βαθμό προκειμένου να πετύχει μείωση της ποινής του.

Δεν αρκούσε η έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά κατά της αθωωτικής απόφασης αδερφού του γνωστού επιχειρηματία, για λαθρεμπορία καυσίμων, που θα έφερε ζημία 2.218.721,06 ευρώ στο Δημόσιο. Έπρεπε στους λόγους της έφεσης να προσωποποιούνταν κάθε κατηγορούμενος ξεχωριστά (πλοίαρχος, Ιάκωβος Μελισανίδης και υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Ετζιάν ΙΙΙ»)*.

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ένα ακόμη παράδειγμα της Δικαιοσύνης με αποδείξεις. Από το 2013 μέχρι και σήμερα σχηματίζεται δικογραφία με κατηγορίες για ψευδή βεβαίωση του ελλείμματος του 2009 και παράβαση καθήκοντος από τον τότε πρόεδρο Ανδρέα Γεωργίου και δύο ακόμη στελέχη της υπηρεσίας. Έκτοτε, η υπόθεση κατατίθεται στο αρχείο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Κάποτε ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραπέμπεται με βούλευμα για παράβαση καθήκοντος. Ακολουθεί νέο βούλευμα και για ψευδή βεβαίωση. Ακολουθεί κατόπιν και των μη παρεμβάσεων, αλλά τοποθετήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βούλευμα μόνο για το ένα αδίκημα. Και ο φαύλος κύκλος εξακολουθεί και η ουσία λησμονιέται. Χωρίς διόγκωση δε θα υπήρχαν Μνημόνια, όχι τουλάχιστον υπό τους όρους του 2010.

«Όπως το ίσιο δεν χρειάζεται χάρακα, έτσι και το δίκαιο δεν χρειάζεται δικαιοσύνη» Επίκτητος.

* /article/10813/2869505/athoosan-ton-ploiarcho-tou-melissanide-gia-to-lathremporio-kausimon

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL