Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Καλύπτοντας της ακροδεξιά βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλύπτοντας της ακροδεξιά βία

Τα είχαμε γράψει πριν από μερικά χρόνια, να τα επαναλάβουμε και σήμερα, γιατί παράγινε το κακό και η υποκρισία με τους φαρισαϊσμούς των δεξιών και δη των ακροδεξιών της Δεξιάς. Καλές οι καταδίκες της βίας και των εκρήξεων οργής αγανακτισμένων και μη πολιτών. Και ακόμα καλύτερα τα δακρύβρεχτα κηρύγματα για τις κατεστραμμένες πόλεις, τις σπασμένες βιτρίνες, τους τουρίστες που τρομάζουν και φεύγουν κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ. Καλά όλα αυτά, και ηθικά, και νόμιμα, και πατριωτικά όταν πρόκειται για σπασμένες βιτρίνες στην Ερμού. Γιατί όταν πρόκειται για σπασμένα κεφάλια Πακιστανών ή σπασμένα πλευρά Αφγανών στον Άγιο Παντελεήμονα, τότε έχουμε άλλα μέτρα, άλλα σταθμά και άλλη ανεκτικότητα απέναντι στη βία. Να θυμίσουμε λοιπόν ένα απόσπασμα ομιλίας του Μάκη Βορίδη σε παλαιότερη ακροδεξιά σύναξη του περιοδικού "Patria". Αναφερόμενος τότε στα όσα «συνέβαιναν» στον Άγιο Παντελεήμονα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είχε πάρει καθαρή θέση υπέρ της βίας που ασκούσαν οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» της περιοχής εις βάρος μεταναστών.

«Ακούω καμία φορά την περίφημη συζήτηση να καταδικάσουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται. Εγώ θα πω το εξής: Η αντίσταση μιας κοινωνίας κρίνεται από το τι υπηρετεί κάθε φορά η κάθε πράξη. Που σημαίνει ότι εγώ δεν μπορώ να έχω μια γενική τοποθέτηση απέναντι σε αυτό. Να το πω πολύ απλά: Εάν η αντίσταση εξυπηρετεί ένα ηθικό αίτημα, δεν μπορεί να καμφθεί αυτό το ηθικό αίτημα από την επίκληση της νομιμότητας». Αυτά έλεγε ο Μ. Βορίδης τότε, προσφέροντας πολιτική κάλυψη στον Παναγιώταρο, στη Σκορδέλη και στους υπόλοιπους ιδεολογικούς του φίλους, που εκείνη την εποχή φιλοξενούνταν πρωί, μεσημέρι, βράδυ στα τηλεοπτικά παράθυρα όλων των ιδιωτικών καναλιών για να πουν τον πόνο και το δράμα τους. Μετά βέβαια που έμαθαν πως αυτοί διοικούσαν τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. στην περιοχή, έπεσαν από τα σύννεφα στα κανάλια, αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης κουβέντας.

Πλήρη πολιτική κάλυψη στη ρατσιστική και ξενοφοβική βία έδινε τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος που σε κάθε ευκαιρία ζητά επιτακτικά από όλους μας να καταδικάσουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται (;). Εκτός αν τα ανοιγμένα κεφάλια στον Άγιο Παντελεήμονα, οι μαχαιριές στη Μιχαήλ Βόδα και τα σπασμένα πλευρά στη Φυλής δεν είναι βία, αλλά νόμιμη ακτιβιστική δράση που εξυπηρετεί το ηθικό αίτημα του "Ελλάς Ελλήνων χριστιανών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL