Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Προσοχή να μη σταλεί μήνυμα πολεμικού θερμού επεισοδίου

ΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος κυρίαρχο, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε εξόρυξη υδρογονανθράκων στη δική της Αποκλειστική Θαλάσσια Οικονομική Ζώνη.

Μιλάμε, όμως, για θαλάσσιο πλούτο για τον οποίο παγκοσμίως έγιναν δεκάδες πόλεμοι. Υπάρχουν τεράστια γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Η μικρή Κύπρος, η οποία συνεχίζει να αγωνίζεται για απελευθέρωση και επανένωση, χρειάζεται να είναι διπλά και τριπλά προσεκτική.

Απαιτούνται σοβαροί και νούσιμοι χειρισμοί. Να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Οι συνθήκες έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή με εμπλοκή και της Κύπρου θα είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Το γεγονός ότι η προγραμματισμένη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου ξεκινά αμέσως μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες στο Κραν - Μοντανά δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και εκβιασμών.

Σίγουρα θα βρισκόμασταν σε πολύ πιο ισχυρή θέση αν οι συνομιλίες είχαν θετική κατάληξη ή ακόμη αν υπήρχε συνέχειά τους, αναδεικνύοντας την αδιαλλαξία της Άγκυρας, καθώς και τη δική μας πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για λύση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε, ή καλύτερα απείλησε, τις εταιρείες ενέργειας, τη γαλλική Total και την ιταλική ENI, και εμμέσως τη Γαλλία και την Ιταλία, να μην προχωρήσουν με τη γεώτρηση, γιατί θα κινδύνευαν να χάσουν έναν ισχυρό οικονομικά και γεωστρατηγικά φίλο στην περιοχή, όπως είναι η Τουρκία.

Οι εργασίες για τη γεώτρηση παρά τις τουρκικές απειλές συνεχίζονται και αυτό στέλνει μήνυμα αναγνώρισης και άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Την ίδια, όμως, στιγμή δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και να παραγνωρίσουμε τις τουρκικές δηλώσεις και απειλές ότι «η Τουρκία θα αναλάβει δράση και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαίωμα σε αυτά τα αποθέματα».

Η Τουρκία έχει στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή και χρειάζεται από πλευράς μας προσοχή, έχοντας έγνοια να μη σταλεί διεθνώς μήνυμα για πολεμική ένταση και δημιουργία θερμού επεισοδίου.

Σε τέτοια περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η κυπριακή οικονομία, η οποία στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τουρισμό. Σύνεση λοιπόν, διεκδίκηση, αποφασιστικότητα και μακριά από λαϊκισμούς και παλικαρισμούς, ενεργώντας πάντα προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL