Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Χούντα είναι θα περάσει!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χούντα είναι θα περάσει!

Dame Elisabeth Frink, Πάπιες, 1967

Μόλις είχα βγει από την πόρτα και κατευθυνόμουν προς το καπνοπωλείο όταν άκουσα την κυρία Ζωζώ να μου φωνάζει: "Κυρία Ριρί, κυρία Ριρίκα μου, κακό που μας βρήκε! Πέσανε πια οι μάσκες!" έλεγε αλαφιασμένη. Την πήρα αγκαζέ, "ηρεμήστε, κυρία Ζωζώ μου, πέστε μου, τι τρέχει;" της λέω. "Τι τρέχει; Πραξικόπημα τρέχει!" μου λέει, "πέντε η ώρα το πρωί τ’ άκουσα από το ράδιο με τ’ αυτιά μου! Έγινε πραξικόπημα από τη χούντα του ΣΥΡΙΖΑ!" μου λέει. "Τι λέτε, καλέ; Θα με τρελάνετε;" της λέω. "Όλοι θα τρελαθούμε, άκουσα στο ράδιο πως συνέλαβαν τον κύριο Κυριάκο σας με τις πιτζάμες, την κυρία Φώφη μας με τη νυχτικιά και τον κύριο Άδωνι με το σλιπάκι και τους πήγαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ!" μου λέει και έτρεμε σαν το φύλλο! "Αμ. Καλά τα λέγανε τόσο καιρό μέσα κι έξω από τη Βουλή για τη χούντα του ΣΥΡΙΖΑ! Βενεζουέλα γίναμε!" της λέω. "Έτσι είναι, μετά τον "εκτσογλανισμό" ακολουθεί η δικτατορία, όπως θα έλεγε και ο κύριος Βενιζέλος μας!" μου λέει. "Τον πιάσανε κι αυτόν;" της λέω και μου λέει "Όχι, ώσπου να βρουν κελί που να τον χωράει είχε φύγει μετά της συζύγου του για το Παρίσι" μου λέει.

Φτάσαμε έξω από το καπνοπωλείο όπου ήταν αναρτημένες οι εφημερίδες και μόνο μία εξ αυτών είχε ως τίτλο: Θεσμική εκτροπή! Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία! Είχε και μια φωτογραφία με τον Τσίπρα στη μέση, φορώντας κόκκινη γραβάτα, εκ δεξιών του είχε τον Καμμένο με στρατιωτική περιβολή και εξ αριστερών του την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, με εκείνη την ωραιότατη, πράγματι, κόμμωσή της!

"Να προσέχετε τα λόγια σας κυρία Ζωζώ μου, γιατί και οι τοίχοι έχουν τώρα αυτιά" της λέω. "Αυτό που μου κάνει εντύπωση, ωστόσο, είναι που δεν βλέπω τανκς στους δρόμους, όπως στις ταινίες" της λέω. "Πράγματι! Χούντα χωρίς τανκς γίνεται;" μου λέει. Εκείνη τη στιγμή, είδαμε ένα όργανον της τάξεως να μας πλησιάζει. "Κύριε Αστυφύλακα, αληθεύουν οι φήμες περί πραξικοπήματος;" τον ρώτησα ευγενώς. "Τι είπατε;" μου λέει εκείνος, "προσέξτε τα λόγια σας κυρία μου, γιατί μπορεί να κατηγορηθείτε για διασπορά ψευδών ειδήσεων!" μου λέει αυστηρώς. "Καλέ, μια ερώτηση κάναμε" του λέει η κυρία Ζωζώ, τάχα αφελώς, και εντέχνως με τράβηξε με τρόπο μέσα στο καπνοπωλείο. "Ορίστε! Έχουμε και λογοκρισία τώρα!" μου ψιθύρισε. "Μόκο! Κυρία Ζωζώ μου," της λέω. "Τουμπεκί! Όπως λέει και ο λαός μας", μου λέει, και αποφασίσαμε, καθώς πίναμε το καφεδάκι μας στο Καφενείο η Ελλάς, να κάνουμε "τις πάπιες" ώσπου να γίνουν εκείνες οι έρημες οι εκλογές!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL