Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
"Γιγάντια επίδοση, ευρύτατες μεταρρυθμίσεις σε δυο χρόνια" / Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γιγάντια επίδοση, ευρύτατες μεταρρυθμίσεις σε δυο χρόνια" / Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα"

 Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης, που είχε ως αποτέλεσμα και την ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, αναγνώρισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόσο στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και στην αντιφώνησή του κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.

Απαντώντας στο σχετικό ευχαριστήριο του πρωθυπουργού για την κίνηση αυτή της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέδωσε τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας να περάσει η χώρα οριστικά στην ανάκαμψη. «Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε, στα τέλη του 2015, το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδο του 5,1%, είχε ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον, ναι, η χώρα σας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες (σ.σ.: προχθές), στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας στα ευχαριστήρια του πρωθυπουργού. Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα και στον ελληνικό λαό και κυρίως στα φτωχότερα στρώματα για τις θυσίες που έκαναν. «Οφείλω έναν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας, που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Οφείλω αυτό να το αναγνωρίσω στον ελληνικό πληθυσμό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Υποδεχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε αρχικά ότι η επίσκεψή του γίνεται «σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα» και τον ευχαρίστησε για την ανακοίνωση της Κομισιόν που ζητά να κινηθεί η διαδικασία τερματισμού υπερβολικού ελλείμματος. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικό μήνυμα» τη συγκεκριμένη απόφαση και υπενθύμισε ότι «η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα έφτασε το 15,1% του ΑΕΠ». «Τώρα βρίσκεται στο 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες, στο 0,6%. Και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού» επισήμανε για να υπογραμμίσει ότι «είναι μοναδική η συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον. Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα».

Φόρος τιμής στους Έλληνες



Αργότερα, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε και αυτός το αισιόδοξο μήνυμα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα». «Επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη» είπε και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια. «Χαίρομαι για όσα η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πραγματοποιούν. Είναι μια γιγάντια επίδοση. Η πρόοδος είναι απόρροια ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ. «Αποτίω», πρόσθεσε, «φόρο τιμής σε αυτούς τους Έλληνες που κανένας δεν ξέρει, στους φτωχούς της κοινωνίας, που αυτοί πληρώνουν το τίμημα, το αντίτιμο. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα ήταν αυτό δυνατό. Με πλήρη σεβασμό αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό. Κινούμαστε προς το μέλλον και είναι ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από χρόνια».

Ανάπτυξη 2,1% φέτος, 2,5% το 2018

"Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα χωρίς εργασία, αλλά η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% το προηγούμενο έτος. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του προηγούμενου έτους και ήδη υπερβαίνει τον στόχο του τέλους του προγράμματος στα μέσα του 2018» συνέχισε, ενώ υποστήριξε ότι «η πρόοδος αυτή εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας που η χώρα έχει εφαρμόσει κατά την τελευταία διετία».

"Επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας"

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι πιστωτές της προέβησαν τελικά σε καταβολές. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, που εστιάζει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων. Και έχω τη μεγάλη χαρά να σας ανακοινώνω κι άλλα καλά νέα. Χθες προτείναμε να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πράγμα που δίνει το μέτρο της μεγάλης προόδου που έχει σημειωθεί από την καταστροφική οικονομική κατάσταση του 2009. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας» ανέφερε, για να μιλήσει για το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ». Δήλωσε «πιστός φίλος» της Ελλάδας, που για τον ίδιο «είναι μια μικρή χώρα, αλλά ένα μεγάλο έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το έθνος και σε όλη μου τη σταδιοδρομία προσπάθησα πάντα να σεβαστώ την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού - γιατί δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι».

Η απονομή του τίτλου από το ΑΠΘ

Στην τελετή αναγόρευσης για τον βίο και την πολιτεία του προέδρου της Κομισιόν μίλησε η αναπληρώτρια πρύτανης του ΑΠΘ και καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Δέσποινα Κλαβανίδου. «Με την απονομή του τίτλου του διδάκτορα honoris causa στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τιμάται ένας πολιτικός με βαθιά προσήλωση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ένας σταθερός υποστηρικτής του διαλόγου, ένας υπέρμαχος της κοινωνικής Ευρώπης και ένας διαχρονικός φίλος της Ελλάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Γιούνκερ plan», τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στην ελάττωση του brain drain.

Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Αθηνών Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL