Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Η "βλαπτική μεταβολή" των όρων της σύμβασης μιας ζωής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "βλαπτική μεταβολή" των όρων της σύμβασης μιας ζωής

Στα ψιλά, με εξαίρεση την "Αυγή", πέρασε η είδηση της αυτοκτονίας μιας 42χρονης γυναίκας από τα Γιαννιτσά. Η γυναίκα εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ και ήταν απλήρωτη επί δεκαπέντε μήνες. “Εγκλωβισμένη”, όπως και οι 1.400 συνάδελφοί της, στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη. “Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος” αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά η διοίκηση του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στην επιχείρηση και επισημαίνει πως η τραγική κατάληξη της 42χρονης συναδέλφου τους ήταν “αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε βρεθεί για πάνω από 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι της Καρυπίδης με την απληρωσιά, με το να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την ομηρεία από μέρους της επιχείρησης, με τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να μας σώσει”.

Και όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της «βλαπτικής μεταβολής» των όρων της σύμβασης εργασίας του. Μια απόφαση που ήρθε να δικαιώσει επιχειρήσεις όπως αυτή των σούπερ μάρκετ Καρυπίδη, για την οποία, όπως ανέφερε χθες και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, έχουν ήδη γίνει 170 μηνύσεις κατά της εργοδοσίας χωρίς το παραμικρό όφελος μέχρι σήμερα για τους 1.400 εγκλωβισμένους εργαζόμενους που βιώνουν την ιδιότυπη αυτή ομηρεία και με τη βούλα του Αρείου Πάγου.

Οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι, όπως αυτοί του Καρυπίδη, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες, αποτελούν θύματα ενός ακραίου φαινομένου: Επιχειρήσεις σταματούν τη δραστηριότητά τους χωρίς να κάνουν καταγγελίες συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μένουν απλήρωτοι για δεκάδες μήνες. Το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Α. Νεφελούδης, έχει σχεδιάσει και θα εφαρμόσει σε λίγο καιρό το πρόγραμμα, με πόρους του ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη «εγκλωβισμένων» εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας έτσι ώστε και να στηριχθούν οικονομικά και να ενισχυθούν τα προσόντα τους, για να διατηρήσουν με καλύτερο τρόπο τις θέσεις εργασίας τους. Καλή η πρόθεση, καλή η προσπάθεια, αλλά από μόνα τους δεν αρκούν. Η απλήρωτη εργασία απ' όπου και αν προέρχεται, πρέπει να χτυπηθεί. Κόντρα σε θεούς, δαίμονες, εργοδότες αλλά και δικαστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL