Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / "Εκινήθης! Γιατί εκινήθης;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / "Εκινήθης! Γιατί εκινήθης;"

Ήταν πριν από λίγα χρόνια, όταν σε μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή αλλά και σε όλο το Διαδίκτυο κυκλοφορούσε η είδηση ότι ένας άνθρωπος κατάφερε να γλιτώσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό βασιζόμενος στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών. Έδειξε πως είχε ξεπληρώσει το αρχικό ποσό του δανείου και λόγω κρίσης αδυνατούσε να πληρώσει το υπόλοιπο, τους τόκους. Εξήγησε τον μηχανισμό με τον οποίο οι τράπεζες άμα τη γενέσει τους κρατούν από κάθε κατάθεση ένα ποσό ως αποθεματικό και το υπόλοιπο το δανείζουν σε άλλους πελάτες. Βασίστηκε στον κύκλο του χρήματος, κατάθεση - δάνειο. Η τράπεζα, κατέληγε, δανείζει «αέρα». Όλος ο κόσμος, οι απλοί πολίτες, χάρηκαν πολύ που κάποιος απλός άνθρωπος τα έβαλε με το σύστημα και κέρδισε.

Πριν από λίγες ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης δημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που πρόκειται να εκδοθεί και στα ελληνικά. Εκεί περιέγραφε το διαβόητο «παράλληλο σύστημα πληρωμών» και πώς θα λειτουργούσε. Εν συντομία: Αντί να έχει κάποιος χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό, θα τα μετέφερε στον λογαριασμό του TAXIS στην εφορία. Θα έκανε τις συναλλαγές του με το ΑΦΜ του, θα είχε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες με αντίκρισμα στο ΑΦΜ του. Όποιος μετέφερε τα χρήματά του από τραπεζικό λογαριασμό σε αυτόν του TAXIS θα έπαιρνε 10% φοροαπαλλαγή. Εφόσον ρευστό δεν θα υπήρχε, η εφορία θα έδινε ένα πιστωτικό ποσό για να μπορούν να ξεκινήσουν οι συναλλαγές. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση οικονομικών για να καταλάβει κανείς ότι πρότεινε πολύ απλά κάτι το οποίο θα καταργούσε τον ρόλο των τραπεζών και θα μετέτρεπε το κράτος - εφορία σε μια τεράστια τράπεζα. Το τελευταίο, άγνωστο αν θα ήταν καλό ή κακό.

Οι αντιρρήσεις που ακούστηκαν αφορούσαν όχι την παραπάνω δημοσίευση, αλλά στην πρότασή του για τα IOU (όπως τη βραδιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος το 2015).

«Το τραπεζικό σύστημα επινοήθηκε από την αχρειότητα και γεννήθηκε μέσα στην αμαρτία. Οι τραπεζίτες κατέχουν τη γη. Ακόμα κι αν τους την πάρετε πίσω, αλλά τους αφήσετε τη δύναμη να δημιουργούν χρήματα, θα δημιουργήσουν με μια μολυβιά αρκετά για να την ξαναγοράσουν. Αν τους αφαιρέσετε αυτήν τη δύναμη, όλες οι μεγάλες περιουσίες τους, όπως η δική μου, θα εξαφανιστούν. Και πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί τότε ο κόσμος θα είναι καλύτερος και πιο χαρούμενος για να ζήσει κάποιος» -φράση που αποδίδεται στον Sir Josiah Stamp, διευθυντή της Τράπεζας της Αγγλίας την περίοδο 1928-1941.*

* https://en.wikipedia.org/wiki/Josiah_Stamp,_1st_Baron_Stamp

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL