Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Το στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί

Πολύ πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, υπήρχαν οι σαφέστατες ενδείξεις, και τώρα πλέον μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα, ότι ο τουρισμός φέτος θα αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση, αφού ένας σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί καλύτερα ακόμη και από τα επίπεδα που είχε προ κρίσης και, όπως γνωρίζουμε όλοι, η οικονομία είναι πάνω απ’ όλα κλίμα και ψυχολογία.

Μια θετική είδηση μπορεί να δράσει πολλαπλασιαστικά προς το καλύτερο. Και ήδη ο θετικός αντίκτυπος της αύξησης του τουρισμού αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία της Εργάνης και του ΟΑΕΔ, αφού το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο.

Όμως το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού είναι αυτός ο αντίκτυπος να αποτυπωθεί και στα έσοδα των δημόσιων ταμείων από τον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων παντός είδους. Από τα μπαρ, τις ταβέρνες, τα τουριστικά καταλύματα και τα καταστήματα. Κι αυτό γιατί δεν αρκεί τα έσοδα από την αύξηση του τουρισμού να μείνουν στους ιδιοκτήτες που δεν κόβουν αποδείξεις και σε όσους ανακαλύπτουν συνεχώς νέες μεθόδους για να αποκρύπτουν το εισόδημά τους.

Το βάρος που θα σηκώσουν τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ δεν είναι μικρό και με τίποτα δεν πρέπει να εξαντληθεί στα γνωστά δελτία Τύπου για "χιλιάδες φοροσαφάρι" και "δεκάδες λουκέτα σε τουριστικά καταστήματα". Η πραγματική αποτύπωση θα φανεί στα αυξημένα έσοδα στις εφορίες των ΔΟΥ των νησιών και των μεγάλων τουριστικών προορισμών. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα μιλάμε για αρνητικό ρεκόρ.

Πολύ σωστά ο Γ. Πιτσιλής δήλωσε χθες ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο ευθύνη των φορολογικών αρχών. Όμως η φορολογική συνείδηση είναι και αποτέλεσμα των σωστών ελέγχων. Όταν ξέρει ο φορολογούμενος ότι έτσι κι αλλιώς θα εντοπιστεί, είτε γιατί υπάρχει ένα σύστημα που μπορεί να αποδείξει ότι έγινε απόκρυψη εισοδημάτων, είτε γιατί οι έλεγχοι δεν εξαντλούνται στο θεαθήναι, αλλά είναι ουσίας και δεν θα ξεφύγει ούτε ο μικρός ούτε ο μεγάλος, τότε δηλώνει αυτά που πρέπει να δηλώσει. Το στοίχημα αυτό δεν πρέπει να χαθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL