Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο Τόμσεν μας έκανε Σοβιετία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τόμσεν μας έκανε Σοβιετία!

Τα Μνημόνια, και ειδικά το πρώτο, στόχευσαν στην εσωτερική υποτίμηση που υπαγορεύθηκε από το ΔΝΤ, το οποίο, συνεπικουρούμενο από Ε.Ε. και ΕΚΤ, επέβαλε λιτότητα, περικοπές συντάξεων (αγαπημένη εμμονή των νεοφιλελεύθερων σχηματισμών), συμπίεση μισθών (με άλλοθι την ανταγωνιστικότητα) αλλά και αυξήσεις φόρων. Όπως το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών, γνωστό ευρέως ως "χαράτσι" προτού μετονομαστεί σε ΕΝΦΙΑ. Ακόμη, όταν πέρυσι την άνοιξη οι δανειστές απαίτησαν να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού, συμφώνησαν με την κυβέρνηση να αυξηθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% σε 24%. Ταυτόχρονα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων λόγω λιτότητας επέδρασε αρνητικά στις εισαγωγές, ενώ τα capital controls που "τιμωρητικά" επέβαλε προ διετίας η ΕΚΤ δυσχέραναν τις εξαγωγές.

Αυτοί όλοι οι δείκτες και τα μεγέθη λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση του λεγόμενου δείκτη οικονομικών ελευθεριών. Και όπως φαίνεται από τα παραπάνω παραδείγματα, αποκλειστικοί υπεύθυνοι είναι το ΔΝΤ με τις ιδεολογικές του εμμονές, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και οι (μερικώς ομολογημένες) οικονομετρικές αστοχίες του, αλλά και οι Ευρωπαίοι δανειστές. Παρά ταύτα, διαβάσαμε χθες σε γνωστή ειδησεογραφική - σχολιογραφική ιστοσελίδα άρθρο το οποίο, χωρίς αριθμούς, μεγέθη και ποσοστά, χωρίς ανάλυσή τους, χωρίς εξήγηση του τι και πώς, παρά αποκλειστικά με κάποια σχεδιαγράμματα με χρωματιστές καμπύλες, δημιουργούσε σε ένα ποσοστό των οικονομικά αναλφάβητων μια παραπλανητική εντύπωση (εξίσου παραπλανητική με τον τίτλο "Η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης...").

Ο αρθρογράφος - καθηγητής ισχυρίζεται πως "Το 1949 νίκησαν οι κομμουνιστές. Δεν είμαι σίγουρος με ποιον τρόπο, αλλά οπωσδήποτε νίκησαν" για να αναμασήσει το 'ad nauseam' πολυχρησιμοποιημένο εξυπνακίστικο τσιτάτο περί "ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς" και "τελευταίας Σοβιετίας". Μία και μόνο ματιά όμως στους πίνακες που παραθέτει δείχνει ότι ο βαθμός των "οικονομικών ελευθεριών" στην Ελλάδα συγκριτικά με σχεδόν όλες τις άλλες χώρες που δίνει ως σύγκριση (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ρωσία) υποχώρησε κατά βάση το 2010, όταν επιβλήθηκε στην Ελλάδα η οικονομική επιτροπεία.

Με απλά λόγια, μια απλή παρατήρηση των πινάκων που παρέθεσε ο αρθρογράφος - καθηγητής, χωρίς εις βάθος ανάλυση του γιατί και πώς, θα προκαλέσει στον αδαή περί τα οικονομικά την ακριβώς αντίθετη εντύπωση, πως μια κλίκα μπολσεβίκων, αποτελούμενη από κομμουνιστές συνωμότες, όπως οι Τόμσεν, Ντερούζ, Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς, Προβόπουλος και Στουρνάρας, εκτέλεσαν ένα μυστικό σχέδιο για να μας κάνουν Σοβιετία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL