Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
ΣΑΜΠΟΤΑΖ, ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ / Ν.Δ.: Ανταρτοπόλεμος χωρίς "πυρομαχικά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΑΜΠΟΤΑΖ, ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ / Ν.Δ.: Ανταρτοπόλεμος χωρίς "πυρομαχικά"

Σε πολιτικό “ανταρτοπόλεμο”, με μείζονα πολιτικό και επικοινωνιακό στόχο να μη στραφούν τα φώτα της επικαιρότητας και η δημόσια ατζέντα στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, επιδίδεται η Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει “περιφερειακά” -άλλοτε σοβαρά και άλλοτε λιγότερο σοβαρά- θέματα, προκειμένου να μην αφήσει στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων ως προς τον καθορισμό του δημόσιου διαλόγου, την ώρα που η ίδια συνεχίζει να αναζητεί μια νέα στρατηγική και πολιτική “αφήγηση” μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εν εξελίξει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα “γαλάζια” σχέδια για πολιτικό και επικοινωνιακό “ανταρτοπόλεμο” κατά του Μεγάρου Μαξίμου ξεδιπλώθηκαν με σαφήνεια την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. φιλοδοξούν να... βγάλουν με αυτό τον τρόπο, επικοινωνιακά και πολιτικά, το καλοκαίρι.

Η δολιοφθορά των σκουπιδιών

Τούτων δοθέντων, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο της καθαριότητας των δήμων προέκυψαν... ως μάννα εξ ουρανού για το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς “εξυπηρέτησαν” έναν διπλό στόχο της Ν.Δ. Αφενός, με τις διαρκείς επικλήσεις στην “ανάγκη” για μεταβίβαση της συγκεκριμένης υπηρεσίας στους ιδιώτες εργολάβους αλλά και τις εκκλήσεις για... επιστράτευση των απεργών, η αξιωματική αντιπολίτευση επένδυσε στον κοινωνικό αυτοματισμό και απευθύνθηκε εκ νέου σε εκλογικά κοινά που αποστρέφονται το “κακό Δημόσιο”. Αφετέρου, έχοντας ως βασικό στόχο να μην “ανασάνει” η κυβέρνηση και να μη διεκδικήσει την πολιτική της ανάκαμψη, η Ν.Δ. “είδε” τις κινητοποιήσεις ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να δημιουργηθεί νέο πολιτικό και κοινωνικό κόστος για το Μέγαρο Μαξίμου - εξ ου, άλλωστε, και το ότι, ενώ οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ έφυγαν την περασμένη Τρίτη από το πρωθυπουργικό γραφείο ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα, στη συνέχεια η Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας αποφάσισε διήμερη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με αλλαγή γραμμής των “γαλάζιων” στελεχών της ΔΑΚΕ στη σχετική ψηφοφορία.

Νόμος και τάξη

Ο “ανταρτοπόλεμος” συνεχίστηκε και στο θέμα της προβοκατόρικης ανακοίνωσης της ΠΟΑΣΥ περί συγκέντρωσης στα Εξάρχεια. Παρ’ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει προ δύο εβδομάδων, από τον Alpha, ότι διαφωνούσε με το συγκεκριμένο... απονενοημένο διάβημα, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ απέφυγε να το πει στις επίσημες δηλώσεις του, ενώ ταυτοχρόνως ο αντιπρόεδρός του Άδ. Γεωργιάδης προπαγάνδιζε διαρκώς το “δικαίωμα” των αστυνομικών να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Κι όταν η κυβέρνηση πήρε την απόφαση περί απαγόρευσης της συγκέντρωσης, τότε η Ν.Δ. διαπίστωσε πως επιβεβαιώθηκαν τα περί “άβατου των Εξαρχείων” και ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα.

Στοχοποίηση Καμμένου

Παράλληλα με τα παραπάνω, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί με... νύχια και με δόντια να κρατήσει στην επικαιρότητα και το θεσμικό θέμα που έχει προκύψει με τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας με ισοβίτη για την υπόθεση Noor 1. Κεντρικά “γαλάζια” στελέχη προέβαιναν καθημερινά σε επιθέσεις κατά του Π. Καμμένου, ενώ προχθές βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν νέα ερώτηση στον Στ. Κοντονή, ώστε να συνεχιστεί το θέμα και την ερχόμενη εβδομάδα διά της κοινοβουλευτικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο “ζεσταίνονται” εκ νέου οι σκέψεις για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Π. Καμμένου, την ώρα, βεβαίως, που οι “γαλάζιοι” αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης: δηλαδή στο φορτίο των ναρκωτικών, στους θανόντες μάρτυρες - κλειδιά, αλλά και στη δημόσια καταγγελία του εφοπλιστή Ευ. Μαρινάκη πως “δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται”.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο “ ανταρτοπόλεμος” θα ξεμείνει από... πυρομαχικά. Το θέμα με τα σκουπίδια έληξε, αστυνομικοί στα Εξάρχεια δεν διαδήλωσαν, η “υπόθεση Καμμένου” κρατιέται μετά βίας στην επικαιρότητα, ενώ αύριο, μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία του Eurogroup, η δημόσια ατζέντα αναγκαστικά θα στραφεί στη “μεγάλη εικόνα” της πραγματικότητας, δηλαδή στην οικονομία και την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL