Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ν.Τόσκας στην ΑΥΓΗ: Η Ν.Δ. ξεφεύγει από τα όρια της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Τόσκας στην ΑΥΓΗ: Η Ν.Δ. ξεφεύγει από τα όρια της αντιπολίτευσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με φόντο την πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) για συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων και την απαγόρευσή της από την αστυνομία, η οποία προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα την πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκα μίλησε στην “Αυγή”.

* Είδαμε μια ομοσπονδία συνδικαλιστών αστυνομικών, την ΠΟΑΣΥ, να αναλαμβάνει έναν "ασυνήθιστο" ρόλο, με ρητορική περί βίας μετά τη Μεταπολίτευση, ενώ λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της απαγόρευσης της συγκέντρωσης, ο πρόεδρός της Γρ. Γερακαράκος σε εκπομπή μιλούσε για εισήγηση για ανάλογη πρωτοβουλία στο Μενίδι. Θεωρείτε ότι η ΠΟΑΣΥ αναλαμβάνει έναν ρόλο που δεν ταιριάζει σε συνδικαλιστικό όργανο; Ότι προσπαθεί να προκαλέσει μια τεχνητή ένταση;

Δεν πρέπει να μιλάμε πλέον για την ΠΟΑΣΥ, αλλά για τη Νέα Δημοκρατία και ειδικά για τα ακροδεξιά βαρίδια της, τα οποία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν σαν πολιορκητικό κριό την ΠΟΑΣΥ, το συνδικαλιστικό όργανο των κατώτερων αστυνομικών, την οποία έβαλαν να ισχυρίζεται πως είναι θεματοφύλακας αρχών και αξιών, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας. Υπάρχει και η ΠΟΑΞΙΑ, των αξιωματικών, η οποία δεν συμμετέχει σε αυτές τις ενέργειες. Να υπενθυμίσω ότι ο ρόλος της αστυνομίας, του στρατού και των άλλων κρατικών μηχανισμών είναι καθορισμένος από το σύνταγμα και απορώ πώς η Ν.Δ. μπαίνει στον ολισθηρό κατήφορο της χρησιμοποίησης κρατικών οργάνων, και μάλιστα οργάνων του σκληρού μηχανισμού του κράτους, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τη χώρα, γιατί αυτό γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας. Πιστεύω ότι είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση, φεύγει από τα πολιτικά αποδεκτά όρια της αντιπολίτευσης.

Να υπενθυμίσω ότι την ίδια στιγμή ήταν σε εξέλιξη συζήτηση για καθαρά θέματα βελτίωσης των συνθηκών των αστυνομικών, τα οποία άφησαν οι συνδικαλιστές για να εξυπηρετήσουν αυτά που είδατε ότι επιδίωξαν.

* Θεωρείτε πιθανό την περαιτέρω χρησιμοποίηση των αστυνομικών στην προσπάθεια της Ν.Δ. να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα του νόμου και της τάξης, το οποίο προφανώς θεωρεί προνομιακό πεδίο για την ίδια;

Η αντιπολίτευση και το κάθε κόμμα μπορεί να προτάξει και να φέρει στην επιφάνεια οποιοδήποτε θέμα πρέπει να συζητηθεί, πλην όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα η αντιπολίτευση, όπως έτσι νόμιζε για κάποιες δεκαετίες, να χρησιμοποιεί τους σκληρούς μηχανισμούς του κράτους σαν προνομιακούς χώρους. Τους χρησιμοποίησε αρκετά τόσα χρόνια και ξέρουμε πόσο υπέφερε αυτός ο τόπος από αυτή τη χρησιμοποίηση αλλά και πόσο διέβρωσε τα σώματα και των αστυνομικών, και των άλλων κρατικών μηχανισμών με τους ρουσφετολογικούς της μηχανισμούς. Οι αστυνομικοί πλέον είναι αποφασισμένοι -φαίνεται στις συζητήσεις, στην καθημερινότητα- να δουλέψουν όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, φιλότιμα και με τεράστια προσπάθεια και σε δύσκολες και επικίνδυνες πολλές φορές συνθήκες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπολαιότητες κάποιων που ισχυρίζονται ότι είναι συνδικαλιστές. Στην πραγματικότητα, είναι όργανα της αντιπολίτευσης και επιδιώκουν άλλα πράγματα.

* Είχαμε το βράδυ της Πέμπτης κάποια επεισόδια στα Εξάρχεια. Τα συνδέετε με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ;

Αυτά τα μικρής κλίμακας επεισόδια που συνέβησαν γύρω από τα Εξάρχεια επιβεβαιώνουν ακριβώς την ορθότητα της απόφασης της απαγόρευσης από τις αστυνομικές αρχές. Η προσπάθεια δημιουργίας συγκέντρωσης μέσα στα Εξάρχεια ήταν μια προσπάθεια εκ του πονηρού, όπως κάθε Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει, προκειμένου να δημιουργηθούν επεισόδια και όχι να επιλυθούν προβλήματα και γι' αυτό λέω ότι ήταν σε προβοκατόρικη κατεύθυνση. Εμείς, τα αστυνομικά όργανα, είτε συνδικαλιστικά είτε οποιαδήποτε, πρέπει να επιδιώκουμε την εξομάλυνση καταστάσεων, την επίλυση προβλημάτων και όχι συγκρούσεις.

Η απόφαση φάνηκε ότι ήταν σωστή και παρόμοιες αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον χρειαστεί σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένταση. Αναρωτιέμαι, εάν έβγαζαν το καπέλο του συνδικαλιστή. Η ΠΟΑΣΥ και καλούνταν να αποφασίσουν σαν αστυνομικοί για αυτή τη συγκέντρωση, τι απόφαση θα έπαιρναν;

* Με αφορμή αυτά τα επεισόδια, η Ν.Δ. έσπευσε να επιτεθεί ξανά και σε εσάς, και στην κυβέρνηση και να κάνει λόγο για παράδοση του κέντρου της Αθήνας στην αναρχία από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται για όλους, όχι όμως για τους μπαχαλάκηδες. Πώς θα το σχολιάζατε;

Εγώ θα καλούσα και τώρα τη Ν.Δ. να μας πει. Στηρίζει τις συγκεντρώσεις αυτές προκειμένου να επιλυθούν κοινωνικά προβλήματα; Εδώ πρόκειται για καθαρή υποκρισία. Στήριξη σε μερικές περιπτώσεις, ενώ σε άλλες μάσαγε τα λόγια της η Ν.Δ. Έγινε προκειμένου να αποσταθεροποιηθούν καταστάσεις. Η προσπάθεια της Ν.Δ., και φαίνεται και από τις συνεντεύξεις του Κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό, είναι να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση.

Το ίδιο προσπαθεί σε συνεχή βάση και αναρωτιέμαι τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε καμία σύλληψη για ναρκωτικά στα Εξάρχεια, καμία σύλληψη μεγαλεμπόρων ναρκωτικών σε όλη τη χώρα, όταν δεν υπήρχε καμία σύλληψη σπείρας που έκλεβε χρυσαφικά σε όλη τη χώρα. Τώρα ας κάνουν κάποιοι μια απλή σύγκριση με απλά μαθηματικά.

Είναι σκέτη προπαγάνδα από την ηγεσία της Ν.Δ. και τους κύκλους τους ακροδεξιούς, οι οποίοι έχουν πάρει το πάνω χέρι σε αυτό το κόμμα και προσπαθούν να συμπράξουν με ό,τι ακροδεξιό υπάρχει σε αυτή τη χώρα. Και εδώ αναρωτιέμαι, οι φιλελεύθεροι της Ν.Δ., οι απλοί πολίτες που έχουν συντηρητικές φιλελεύθερες απόψεις, συμφωνούν με αυτές τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματός τους αυτή τη στιγμή; Οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. συμφωνούν με αυτές τις επιλογές αποσταθεροποίησης της χώρας, τις οποίες κάνει η ηγεσία συγκεκριμένων κύκλων, του κύριου Γεωργιάδη, του κύριου Πλεύρη -έχουν σημασία και τα ονόματα-, του κύριου Λαζαρίδη, πρώην δημοσιογράφου της “Ελεύθερης Ώρας”; Έχουν σημασία όλες αυτές οι λεπτομέρειες.

Επιδιώκουν με πολλαπλές μεθοδεύσεις τον ίδιο σκοπό, την κατάληψη της εξουσίας. Στα κοινοβουλευτικά, δημοκρατικά πολιτεύματα, η εξουσία δεν επιτυγχάνεται με κατάληψη, αλλά με άλλους τρόπους, καθορισμένους από το σύνταγμα.

* Για τις κατηγορίες για την ίδια την απαγόρευση της συγκέντρωσης τι απαντάτε;

Το 2014, ο κύριος Σαμαράς απαγόρευσε τη συγκέντρωση εργαζομένων στη ΔΕΘ προκειμένου να μην του χαλάσουν τη φιέστα. Μιλάμε για απαγόρευση συγκέντρωσης με εργατικές διεκδικήσεις. Εδώ δεν ήταν εργατικές οι διεκδικήσεις των αστυνομικών. Ήταν η επιβολή συγκεκριμένων απόψεων και η τάχα επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Με ποιο δικαίωμα αστυνομικοί επιδιώκουν με αυτόνομο τρόπο να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα, αν υπάρχουν; Αυτοί είναι ρόλοι που δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίξει κανένα συνδικαλιστικό όργανο αστυνομικών, στρατιωτικών. Δεν το έχει επιδιώξει ούτε όργανο άλλου εργασιακού χώρου, πολύ περισσότερο εργαζομένων στους σκληρούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι πρέπει να είναι πάρα πολύ πειθαρχημένοι προκειμένου να εξυπηρετούν και το κοινωνικό σύνολο, και το κράτος. Δεν είναι ασύδοτοι μηχανισμοί ή ελεγχόμενοι από κάποια κόμματα, όπως τους ήθελαν τόσα χρόνια, προκειμένου να εξυπηρετούν ρουσφετολογικούς μηχανισμούς και κομματικές επιδιώξεις. Έτσι ήθελαν το κράτος τόσα χρόνια, έτσι το θέλουν και τώρα. Όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση και εγώ υπουργός, ασυδοσία στην αστυνομία δεν θα υπάρχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL