Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Ο Καμμένος και οι άλλοι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Καμμένος και οι άλλοι...

Και να που ξαφνικά κάποια κόμματα και κάποια ΜΜΕ μόλις τώρα ανακάλυψαν το Noor 1. Ότι κάπου, κάποτε υπήρξε ένα πλοίο έτσι κάπως περίεργο. Που κάτι τρέχει μ’ αυτό. Και έπεσαν από τα σύννεφα, και εξανέστησαν. Όχι βεβαίως για τους 2,1 τόνους καθαρής ηρωίνης. Ούτε για τους απανωτούς «τυχαίους» θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης. Αλλά για τα τηλεφωνήματα του Καμμένου με τον ισοβίτη. Αλλά εντάξει, ο καθείς και τα όπλα του. Και οι επιλογές του...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟΥ

Μόλις τώρα λοιπόν κάποιοι ανακάλυψαν το Noor 1. Κάποια κόμματα, με τη Ν.Δ. στην αγωνιστική πρωτοπορία. Και κάποια ΜΜΕ, τα μεγαλύτερα ιδιωτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Τώρα ανακάλυψαν ότι κάποτε, κάπου στη γαλάζια πατρίδα μας υπήρξε ένα πλοίο με 2,1 τόνους καθαρής ηρωίνης. Που πάει να πει κοντά στους 8 τόνους εμπορεύσιμου τοξικού προϊόντος. Η μεγαλύτερη ποσότητα που βρέθηκε ποτέ επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ικανή να σκοτώσει τον μισό πληθυσμό της χώρας. Το πλοίο και η επ’ αυτού δικαστική διαδικασία που «οδήγησε» στον θάνατο μια σειρά από μάρτυρες της υπόθεσης.

Τώρα μόλις τα ανακάλυψαν όλ’ αυτά. Και τα πήραν στην πλάτη τους. Και τα ανέδειξαν στην πρώτη γραμμή του αντιπολιτευτικού τους σχεδιασμού. Όχι όμως για την ηρωίνη, ούτε για τους όλως συμπτωματικούς απανωτούς θανάτους. Αλλά για τα τηλεφωνήματα του Πάνου Καμμένου. Αυτό είναι κατά την εκτίμησή τους το ζήτημα, αυτό είναι το μείζον. Μαζί με τη θερμή υπεράσπιση του μεγαλοεπιχειρηματία, του περί ου ο λόγος.

Την επιχειρηματολογία του οποίου έσπευσαν να υιοθετήσουν στην ολότητά της. Σε αγαστή επ’ αυτού (και επ’ αυτού) συνεργασία με τη Χ.Α. Επιχειρηματία με όλο και μεγαλύτερο, όλο και βαρύτερο πλέον ρόλο στα ΜΜΕ. Έτσι ώστε δεν θα κινδύνευε κανείς να πέσει πολύ έξω αν μιλούσε, εν προκειμένω, για τον ορισμό της διαπλοκής...

Δεν είναι ο όποιος πολίτης

Ναι, είναι όντως πολύ πιθανό να επιχειρεί, δι’ αυτού, η Ν.Δ. να κλονίσει τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στοχοποιώντας τον υπουργό Άμυνας, ώστε να δοκιμαστεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Μιας και της τέλειωσαν όλα τ’ άλλα μέσα μετά το τελευταίο Eurogroup. Η κυβέρνηση φαίνεται πως το πιστεύει. Κι είναι μάλλον γι’ αυτό που παρέχει κάλυψη στον Πάνο Καμμένο. Αλλά κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, κανένα πρόβλημα. Το δικαιούται η αντιπολίτευση, έτσι κι αλλιώς.

Το πρόβλημα, το πραγματικό πρόβλημα, βρίσκεται στις επιλογές της ως προς το περιεχόμενο της αντικυβερνητικής επιθετικότητας. Η συστηματική αποσιώπηση, και παλιότερα και σήμερα, όλων των στοιχείων που συνθέτουν την απεχθή πραγματικότητα τη σχετική με το Noor 1 και ο εντοπισμός της κριτικής στα τηλεφωνήματα του υπουργού.

Και το άλλο πρόβλημα βρίσκεται, ασφαλώς, στην εμπλοκή του Πάνου Καμμένου. Εμπλοκή η οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο της πολιτικής κανονικότητας. Δραστηριότητα εξωθεσμική έτσι κι αλλιώς και, τουλάχιστον, πολιτικά προβληματική. Δεδομένου ότι δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο, καμιά θέση, καμιά ιδιότητα και κανέναν θεσμικό ρόλο ο υπουργός να εμπλακεί στην ιστορία. Κι αν ακόμη του ζήτησε «πολιτική κάλυψη» και «προστασία» ο ισοβίτης, προκειμένου να πει την αλήθεια.

Το επιχείρημα ότι το ίδιο όφειλε να κάνει ο κάθε πολίτης προς όφελος της Δικαιοσύνης και της αλήθειας δεν στέκει επ’ ουδενί. Ο υπουργός δεν είναι ο κάθε πολίτης. Ήταν, ως εκ τούτου, υποχρεωμένος να παραπέμψει αμέσως, δίχως δεύτερη κουβέντα, τον ισοβίτη στις αρμόδιες αρχές. Και για την «κάλυψη» και για την «προστασία» και για την «αλήθεια». Η προσωπική του εμπλοκή είναι (και σίγουρα δείχνει) ύποπτη και ευλόγως παρεξηγήσιμη.

Διότι, εδώ που τα λέμε, και τις αγαθότερες προθέσεις αν είχε, γιατί να μην σκεφτεί ο καθένας πως ο Καμμένος επεχείρησε να στρέψει τον ισοβίτη στην ενοχοποίηση του μεγαλοεπιχειρηματία; Του, έτσι κι αλλιώς, πολιτικού αντιπάλου της σημερινής κυβέρνησης; Και μ’ αυτή την έννοια είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η κυβέρνηση, γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να «χρεωθούν» τον Καμμένο και τις αποκοτιές του. Κι αν δεν αισθάνονταν την υποχρέωση να τον αποδοκιμάσουν, θα μπορούσαν να τον αφήσουν να τα βγάλει πέρα μονάχος του.

Ολίσθημα λοιπόν, πολύ σοβαρό ολίσθημα η στάση του Πάνου Καμμένου, πολιτικό σφάλμα η κάλυψή του από την κυβέρνηση. Όμως, τι τα θέλετε, το μείζον στην ιστορία είναι πως η αλήθεια για το Noor 1 ακόμη εκκρεμεί. Το μείζον είναι ότι 2,1 τόνοι καθαρής ηρωίνης και καμπόσοι «τυχαίοι» θάνατοι μαρτύρων παραμένουν «ορφανοί». Για λογαριασμό της Δικαιοσύνης, για λογαριασμό της συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL