Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει

Τελικά, το πιο δύσκολο σ’ αυτή τη χώρα είναι η διαχείριση της... κανονικότητας. Για την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν δύσκολη ούτως ή άλλως, αφού είχε πάρα πολλά να μάθει σε πολύ λίγο χρόνο και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Επιπλέον, όμως, υποχρεώθηκε αυτά τα δυόμιση χρόνια να ξοδέψει ατέλειωτη ενέργεια στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ώστε να εξασφαλίσει επιτέλους έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την επιτροπεία. Και τώρα θα πρέπει να επενδύσει την ίδια ενέργεια -κι ακόμη περισσότερες ανθρωποώρες- για να βάλει το δικό της πρόσημο στην ανάπτυξη, ώστε η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας να είναι διαρκής, στιβαρή, με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και κοινωνικό μέρισμα. Ώστε η βελτίωση των αριθμών να φτάσει και στους ανθρώπους.

Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κάνει προσκλητήριο επενδύσεων, ενώ απαιτείται και επιτάχυνση εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που ήταν απαραίτητες δεκαετίες πριν μπούμε στα Μνημόνια, από το Κτηματολόγιο και το Περιουσιολόγιο, μέχρι τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά προχωρούσαν -όσες προχωρούσαν- με βήμα σημειωτόν.

Αλλά εάν η κυβέρνηση δυσκολεύεται μια φορά να τα βγάλει πέρα με το αφάνταστα κοπιώδες έργο για την επαναφορά της κανονικότητας, έπειτα από επτά χρόνια κρίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται δέκα να κάνει το δικό της καθήκον. Αντί να στρέφει την κριτική της -και τα πυρά της, όπου το κρίνει απαραίτητο- στη φιλοσοφία και την επιλογή των μεθόδων ανάπτυξης, στις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στα όσα λάθη ενδεχομένως γίνονται, το έχει ρίξει σε έναν ιδιόρρυθμο ανταρτοπόλεμο. Μοναδικό της σύνθημα είναι το “Φύγετε εσείς, να έρθουμε εμείς” - κατά προτίμηση χθες. Παρά τα διαπρύσια κηρύγματά της ενάντια στον “λαϊκισμό” της κυβέρνησης και γενικώς, λαϊκίζει αφόρητα, πότε με τους συμβασιούχους και τα σκουπίδια, πότε με εκείνους τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. που ανακάλυψαν ότι υπάρχει το “άβατο” των Εξαρχείων και σκοπεύουν ηρωικά να το αλώσουν διαδηλώνοντας. Ξοδεύει όλη της την ενέργεια για να υπερασπιστεί επιχειρηματίες, που κατηγορούνται -ενδεχομένως και αβάσιμα- πως εμπλέκονται σε βρόμικες υποθέσεις, την ίδια ώρα που στέλνει το μήνυμα σε δυνάμει επενδυτές “Μην έρχεστε τώρα, περιμένετε να έρθουμε πρώτα εμείς”.

Για τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της, η οικονομία μπορεί να περιμένει, ίσως και στο διηνεκές. Για τους πολίτες αυτής της χώρας όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL