Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Γεννηματά στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: / Εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο, ιδρυτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεννηματά στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: / Εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο, ιδρυτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Χωρίς καμία αναφορά για το εάν ο νέος φορέας που δρομολογείται θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος (όπως ζητούν ΔΗΜ.ΑΡ. και Κινήσεις Πολιτών), απόντος του Ευ. Βενιζέλου από το ΣΕΦ, η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα προς τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Πρώτα εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο του 2017 και ύστερα ιδρυτικό συνέδριο έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Απόφαση που δημιουργεί αντιδράσεις σε ορισμένες από τις συνιστώσες της ΔΗ.ΣΥ. (μιλώντας για τη Φ. Γεννηματά, ο επικεφαλής της ΕΔΕΜ Απ. Πόντας ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι «έχουμε αρχηγό»). Ενδιαφέρουσα παράμετρος το ότι επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας θα τεθεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος, τον οποίο είχε στηρίξει και το Ποτάμι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε την τακτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. μιλώντας για αυτόνομο πόλο που στοχεύει να επιβάλει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή και επανέλαβε ότι η λύση περνάει μόνο μέσα από εκλογές. «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο» είπε. Παράλληλα επέλεξε να απαντήσει ευθέως και να στηλιτεύσει τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη περί της βίας που δήθεν προέρχεται από την Αριστερά και όχι από την Ακροδεξιά: «Με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι στον κ. Μητσοτάκη: η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται 'μόνο από αριστερά', όπως διατείνεστε. Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η Ακροδεξιά. Το ξεχάσαμε;».

Είπε ότι «η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝ.ΕΛΛ. δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα των ιδεών και αξιών της Αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση», γιατί «εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζουν η Νέα Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της». «Το στρατηγικό μας δίλημμα παραμένει σταθερά το 'πρόοδος - συντήρηση'. Όμως σήμερα η ανάγκη είναι 'εθνική συνεννόηση'» κατέληξε.

Κάλεσμα Παπανδρέου

Των επιλογών του ως πρωθυπουργού υπεραμύνθηκε ο Γ. Παπανδρέου και μίλησε για το όραμά του για "μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία». Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οφίτσια και θέσεις. Απηύθυνε ονομαστικό κάλεσμα στον Στ. Θεοδωράκη για συμπόρευση, λέγοντας ότι τον θέλει «συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα». «Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί τη νέα παράταξη της σύγχρονης Αριστεράς» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε κομπάρσοι του δεξιού νεοφιλελευθερισμού, ούτε στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού και της χρεοκοπίας».

Αντιπρόταση Θεοχαρόπουλου

"Οι ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμοί μπροστά στα αδιέξοδα”, «η Ν.Δ. παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη" είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Σε αντίθεση με τη Φ. Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος διατύπωσε την πάγια θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. για δημιουργία “νέου ενιαίου φορέα με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από το ιδρυτικό συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και μετά εκλογή επικεφαλής του από τη βάση εντός του 2017. Σημείωσε ότι εφόσον υπάρχουν διαφορετικές θέσεις επ’ αυτού, τότε με δεύτερη παράλληλη κάλπη η βάση πρέπει να αποφασίσει για το εάν ο φορέας θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός.

Στην ίδια γραμμή με τη ΔΗΜ.ΑΡ., ο Γ. Τούντας εκ μέρους των Κινήσεων Πολιτών μίλησε για "νέο ενιαίο φορέα" με Ιδρυτικό Συνέδριο που θα προηγηθεί της εκλογής αρχηγού από τη βάση. Είπε ότι «αυτή η Αριστερά δεν είναι σύμμαχός μας». Ζήτησε συμπόρευση και με το Ποτάμι και την “Ώρα Αποφάσεων”.

Συγκλίνει ο Γ. Ραγκούσης, τον διέγραψαν Διαμαντοπούλου - Φλωρίδης

Μεσω Facebook ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήρισε σωστές και σημαντικές τις προτάσεις της Φ. Γεννηματά για τα βήματα προς έναν νέο, ενωμένο, προοδευτικό φορέα και ανακοίνωσε μεσούντος του συνεδρίου ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση που παρέλαβε ως ιδρυτικό μέλος της Ώρας Αποφάσεων για να παραστεί και να μιλήσει. Αμέσως μετά οι Ά. Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδης τον διέγραψαν από την Ώρα Αποφάσεων".

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Σημίτης κατά ΣΥΡΙΖΑ, λέξη για τη Ν.Δ.

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης, που ξεκίνησε την τοποθέτηση του δηλώνοντας ότι ανταποκρίνεται με χαρά στην πρόσκληση της ΔΗ.ΣΥ. να συμβάλει στη συζήτηση και χαρακτηρίζοντας το συνέδριο «ευκαιρία» για να υπάρξει «μια ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα». Παράλληλα προχώρησε σε έντονη επίθεση κατά της κυβέρνησης περιγράφοντας ένα δυσοίωνο μέλλον μετά τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup, ενώ δεν αναφέρθηκε ποτέ στη Ν.Δ. «Η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται», «το τι θα συμβεί με το χρέος στο μέλλον είναι επίσης ασαφές». Αντίθετα, σχολίασε ότι «η χώρα χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα προβλήματα, μια ηγεσία που να είναι σε θέση να εξασφαλίσει εμπιστοσύνη και συνεννόηση, μια ηγεσία που θα έχει τη γνώση και την ικανότητα για τον χειρισμό της κατάστασης».

Ως προς το εγχείρημα της ΔΗ.ΣΥ., ο τέως πρωθυπουργός, που κρατούσε τόσον καιρό μεγάλες αποστάσεις, έδειξε να κάνει ένα βήμα πιο κοντά, επιμένοντας πάντως στην «αναγκαιότητα» για συνένωση όλων των δυνάμεων του χώρου και υπέρβαση του τωρινού σχήματος χάριν ενός ευρύτερου φορέα. Αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικές δυσκολίες του εγχειρήματος, έδειξε να υιοθετεί το σχετικό σκεπτικό της Φ. Γεννηματά λέγοντας ότι «νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν. Χτίζονται σε προσπάθειες και απόψεις που υπάρχουν ήδη». "Να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να υπάρξει προοπτική για τη χώρα στον σύγχρονο κόσμο".

Παρέμβαση Θεοδωράκη

Στον χαιρετισμό του ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι «έχει στο DNA του τη συνεργασία και τον διάλογο», ωστόσο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις πρακτικές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λόγω των μετεγγραφών βουλευτών του προς τη ΔΗ.ΣΥ., που «δημιούργησαν χάσμα στις σχέσεις μας». Παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, για να προσθέσει ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL