Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Τα παιδιά δεν "παρκάρονται"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Τα παιδιά δεν "παρκάρονται"

Οι Έλληνες, ό,τι και αν συμβεί, θα συνεχίσουν να στύβουν και την πεντάρα για «να μην λείψει κάτι του παιδιού». Από το μαιευτήριο μέχρι τα ιδιωτικά μαθήματα και από τα πάρτι γενεθλίων μέχρι τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, έβρισκαν τον τρόπο να κάνουν τα παιδιά τους να ζουν σαν βασιλόπουλα. Σήμερα που οι περισσότεροι πολυμαθείς τριαντάρηδες νέοι βολεύονται με το χαρτζιλίκι μιας δουλειάς 500 ευρώ, όσοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια συνεχίζουν το γονικό πρότυπο και κακομαθαίνουν τα παιδιά από την κούνια.

Κάποτε οι εικοσάχρονες πρωτομάνες πελάγωναν μόλις έμεναν μόνες στο σπίτι με τη φροντίδα του νεογέννητου και τις συμβουλές των γιαγιάδων. Η ανατροφή του μωρού ήταν αποκλειστικά γυναικεία ενασχόληση. «Γι’ αυτό οι άνδρες δεν θηλάζουν» έλεγαν αυτάρεσκα οι πατεράδες. Οι περισσότερες γυναίκες θήλαζαν μέχρι την εποχή της χειραφέτησης και της εξόδου της γυναίκας στην αγορά εργασίας, οπότε το μπιμπερό -με τις ευλογίες των γιατρών και των βιομηχάνων- μετετράπη σε ευλογημένο τρόπο σίτισης. H επιστροφή στη μόδα του θηλασμού έγινε με ολομέτωπη επίθεση από γιατρούς, ψυχολόγους και ΜΜΕ. Οι γυναίκες που τεκνοποιούν μετά τα 30 νιώθουν την ανάγκη να συνδεθούν στενότερα με το παιδί τους κατά τους δύο - τρεις μήνες που παίρνουν άδεια μητρότητας, ενώ και οι άνδρες πλέον μοιράζονται την εμπειρία.

Παρ’ ότι η ηλικία των γονιών ανέβηκε κατά μια δεκαετία από τα πρότυπα της προηγούμενης γενιάς, τα σημερινά ζευγάρια αποδεικνύονται λιγότερο έτοιμα. Παρ’ ότι έχουν διαβάσει ειδικά βιβλία, έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια, έχουν "κατεβάσει" από το Ίντερνετ κάθε είδους πληροφορία, φοβούνται ν’ αγγίξουν το νεογέννητο και τρομοκρατούνται με την παραμικρή απόκλιση από τις συμβουλές των ειδικών. Δυσπιστούν στην εμπειρία των γιαγιάδων, που συχνά έχουν μεγαλώσει τρία και τέσσερα παιδιά.

Αν και -ή ίσως επειδή- όλα είναι πιο καθαρά και πιο εύκολα (αποστειρωτήρες, θήλαστρα, είδη μιας χρήσης παντού), οι νέοι κανόνες απαιτούν π.χ. για τον καθαρισμό του προσώπου του μωρού νερό δις αποστειρωμένο! Για τα ρούχα του ο αττικός ηλιόλουστος ουρανός δεν θεωρείται αξιόπιστος λόγω νέφους, έτσι προτιμάται το στεγνωτήριο μετά την πλύση σε ειδικό πρόγραμμα με ειδικό σαπούνι και διπλό σιδέρωμα. Προφανώς υπάρχουν κανόνες αντισηψίας για τους πρώτους μήνες της ζωής του κάθε νεογνού· όμως κανένα βρέφος δεν γεννιέται για να ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

Είναι παράξενο γιατί, ενώ πιστεύαμε ότι η υπερπροστασία των γονιών της περασμένης γενιάς ίσως ατονούσε, οι σημερινοί γονείς δείχνουν ακόμη πιο υπερπροστατευτικοί προς τα βλαστάρια τους, με τη σιγουριά της έξτρα βοήθειας, συνήθως των γιαγιάδων που συνταξιοδοτούνται για να μεγαλώσουν τα εγγόνια. Έτσι η υπερπροστατευτική μαμά “παρκάρει” το μικρό στο σπίτι της μαμάς ή της πεθεράς, που θα αναλάβει αποκλειστικά το μεγάλωμα των εγγονιών.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα ωράρια εργασίας, η κατάσταση στην ελληνική οικογένεια είναι χειρότερη από εκείνη που απεικόνιζε ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία όπου ο ένας δούλευε πρωί κι ο άλλος νύχτα για να κρατούν τα παιδιά. Σήμερα οι πολυσπουδασμένοι νέοι, που είναι τυχεροί να έχουν δουλειά, δουλεύουν από τις 9 το πρωί μέχρι τουλάχιστον τις 5 το απόγευμα. Έτσι τα παιδιά που γυρίζουν το αργότερο στις 3 μ.μ. από τα (ολοήμερα) σχολεία δεν θα είχαν πού να πάνε, αν δεν υπήρχαν οι παππούδες και γιαγιάδες, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται το καλοκαίρι που η περίοδος των σχολικών διακοπών γίνεται βραχνάς, αφού δεν υπάρχει κοινωνική πρόνοια απασχόλησης. Οι ευκατάστατοι καλούνται να πληρώσουν υπερβολικά υψηλό τίμημα για κέντρα καλοκαιρινού “πάρκινγκ” παιδιών, οι περισσότεροι δήμοι επιτρέπουν τη συνέχιση λειτουργίας των σχολείων ως χώρων φύλαξης με 70 ευρώ τίμημα την εβδομάδα για όσο διάστημα υπάρχουν αρκετά παιδιά, ενώ οι πιο τυχεροί έχουν τους γονείς τους στο χωριό. Κατά τ’ άλλα, το κράτος πάντα λέει ότι ενδιαφέρεται να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα. Και πάλι όμως εις βάρος των γιαγιάδων...

* Η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου είναι γιατρός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL