Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η αρμονία και η δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αρμονία και η δημοκρατία

Ογδόντα λεπτά μίλησε ο Μάρτιν Σουλτς στο συνέδριο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) το βράδυ της Κυριακής στο Ντόρτμουντ, παρουσιάζοντας λεπτομερώς το πρόγραμμα με το οποίο θα ήθελε, θεού θέλοντος και ψηφοφόρου επιτρέποντος, να κυβερνήσει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κι από αυτά τα ογδόντα λεπτά μόνο μία φράση έκανε εντύπωση: αυτή με την οποία κατηγόρησε την καγκελάριο για “επίθεση ενάντια στη δημοκρατία”. Για την ακρίβεια, είπε ότι η στρατηγική της Μέρκελ να παραμένει ασαφής, να αφήνει τους αντιπάλους της να κάνουν μόνοι τους προεκλογική εκστρατεία, να “ακινητοποιεί” τους ψηφοφόρους είναι καταστροφική για τη δημοκρατία.

Με τη φράση αυτή, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών κατάφερε επιτέλους -μετά από δύο μήνες διολίσθησης στη λήθη των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης- να γίνει και πάλι πρωτοσέλιδο. Και να προκαλέσει μια έντονη αντίδραση -“Πώς είναι δυνατόν να κατηγορούνται δημοκράτες για επίθεση ενάντια στη δημοκρατία” είπαν διάφοροι σοκαρισμένοι- σε ένα απόλυτα βαρετό προεκλογικό σκηνικό.

Σε αντίθεση με τις τελευταίες εκλογές στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες και πάθος υπήρχε, και έντονες συγκρούσεις, και άγριοι διαξιφισμοί μεταξύ των αντιπάλων, στην προεκλογική Γερμανία επικρατεί μια... εξουθενωτική αρμονία. Λες και ο μόνος τρόπος διακυβέρνησης της χώρας είναι ο αιώνια μεγάλος συνασπισμός. Η καγκελάριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το εθνικό Λεξοτανίλ των Γερμανών: Η μαμά ξέρει, η μαμά τα καταφέρνει, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Όσο κι αν όργωνε το τελευταίο δίμηνο τη χώρα ο Σουλτς -που, μετά τις πρώτες του δημοσκοπικές υψηλές πτήσεις, μόλις πήρε το χρίσμα του SPD, έπεσε και πάλι στο ναδίρ της προτεραίας κατάστασης- με τις προτάσεις του για τη φορολογία ή το συνταξιοδοτικό, δεν κατάφερε να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση. Πρωτίστως, επειδή δεν είπε κάτι... συναρπαστικό. Εάν η πολιτική διαφωνία περιορίζεται στο ποιο θα είναι το μείγμα μείωσης της φορολογίας, ή στο αν η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε για να καλύψει το κόστος της γερμανικής ενοποίησης θα πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι το 2024 ή το 2030, είναι προφανές ότι δεν θα κινητοποιήσει τον ψηφοφόρο. Και σ’ αυτό δεν φταίει μόνο η Μέρκελ με το υπνωτιστικό της “θα προχωρήσουμε βήμα - βήμα”. Φταίνε και οι Σοσιαλδημοκράτες. Εάν, λοιπόν, ο Σουλτς, θέλει στ’ αλήθεια να στήσει κλίμα πολιτικής σύγκρουσης -το οποίο πράγματι έχει ανάγκη μια δημοκρατία-, θα χρειαστεί να τολμήσει κάτι περισσότερο από μια ατάκα περί Μέρκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL