Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
H ιταλική Αριστερά χωρίς τον Στέφανο Ροντοτά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H ιταλική Αριστερά χωρίς τον Στέφανο Ροντοτά

Ο Στέφανο Ροντοτά, ο μεγάλος διανοούμενος, πολιτικός, πανεπιστημιακός, βουλευτής και νομικός της Αριστεράς, ο μεγάλος φίλος του ελληνικού λαού, του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του, έχασε τη μάχη με τη ζωή την Παρασκευή, στα 84 του χρόνια, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη βασανισμένη ιταλική Αριστερά. Υπήρξε από τους στηλοβάτες της Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα.

Για τον Πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Ματαρέλα, ο Ροντοτά “με τον πολύχρονο πολιτικό ακτιβισμό του στην υπηρεσία της κοινότητας χαρακτηρίστηκε πάντα από την επιβεβαίωση και την προώθηση των δικαιωμάτων και της προστασίας των πιο αδύνατων”.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι αποχαιρέτησε “τον μεγάλο νομικό, τον υψηλό διανοούμενο, τον εξαιρετικό εκπρόσωπο του κοινοβουλίου. Με μια ζωή αγώνων για την ελευθερία”.

Ο Ροντοτά αποτέλεσε μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες της ιταλικής Αριστεράς, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής ως ανεξάρτητος με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα το 1973, για να αποτελέσει τον πρώτο πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς του Οκέτο. Αργότερα συμμετείχε στη σύνταξη της Χάρτας των Βασικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., ανέλαβε πρόεδρος της ιταλικής Αρχής Προσωπικών Δεδομένων και πρόεδρος της ομάδας συντονισμού των Εγγυητών του δικαιώματος του προσωπικού απορρήτου στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL