Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κι όμως γυρίζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κι όμως γυρίζει

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας αρχίζει σταθερά να βρίσκει τον βηματισμό της και να κινείται σε ιδιαίτερα ανοδικούς ρυθμούς ξεχωρίζοντας από τους άλλους τομείς της οικονομίας.

Δεν είναι μόνο το ότι πέρσι είχαμε χρονιά-ρεκόρ με 28 εκατ. τουρίστες και φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 30 εκατομμύρια. Είναι και το γεγονός ότι υπάρχει έντονη επενδυτική δραστηριότητα, αφού πέρυσι υποβλήθηκαν 142 φάκελοι έργων για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ φέτος, μέχρι τον Μάρτιο, υποβλήθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των υποβληθεισών προτάσεων.

Μάλιστα, όπως εκτιμά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων WTTC στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, για την επόμενη δεκαετία θα καταγράφεται ετήσια αύξηση των επενδύσεων στον τουρισμό της τάξης του 5%.

Το παράδειγμα του τουρισμού φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή στη διαδικασία αντιστροφής του κλίματος συνολικά στην οικονομία, μετά και την απόφαση του Eurogroup, που ανοίγει παράθυρο για επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Χθες, στα θετικά μηνύματα ήρθαν να προστεθούν η αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Moody’s, οι επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων ομίλων της χώρας, η αναβάθμιση της ΔΕΗ από τον Standard & Poor’s και η επιστροφή των δεκαετών ομολόγων της χώρας σε επίπεδα προ κρίσης.

Αυτά τα κομμάτια του παζλ ολοκληρώνουν την εικόνα μιας οικονομίας που ναι μεν δεν έχει βγει από την κρίση αλλά βαδίζει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθούσε τα τελευταία επτά χρόνια.

Η εικόνα αυτή, που είναι πραγματική, δυστυχώς για τη Ν.Δ. δεν συμβαδίζει με την εικόνα που θέλει να επιβάλει με την ατζέντα της καταστροφολογίας, και αυτό το καταλαβαίνει η κοινωνία.

Η προπαγάνδα δεν μπορεί να αντιστρέψει την αληθινή εικόνα. Και αυτό δεν είναι κέρδος της κυβέρνησης, είναι κέρδος για όλους τους πολίτες. Αφού με την αλλαγή σελίδας στην οικονομία θα επωφεληθούν οι πολίτες, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και το πράττει σταθερά τα τελευταία χρόνια, επουλώνοντας σιγά-σιγά τις πληγές από την οικονομική λαίλαπα της κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL