Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Μοιράζοντας τα ιμάτια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοιράζοντας τα ιμάτια

“Το έργο μου θυμίζει Γιουροβίζιον”, έλεγε ένας κοινοτικός διπλωμάτης τις προάλλες εξηγώντας πώς γίνεται το παζάρι για τη μετακόμιση σε άλλες χώρες των... υποκαταστημάτων της Κομισιόν που έχουν την έδρα τους στην αποσυνάγωγη Μεγάλη Βρετανία. Υποκαταστήματα είναι όλες οι κοινοτικές υπηρεσίες που υπάγονται στην Επιτροπή -όπως το Cedefop στη Θεσσαλονίκη- και έχουν το εξαιρετικό πλεονέκτημα για τις χώρες που τις φιλοξενούν να προσφέρουν πρεστίζ και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Οι Βρετανοί, που ήταν πάντοτε μανούλες στη διεκδίκηση πάσης φύσεως πόστων, προνομίων και κυρίως εξαιρέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοξενούν αυτή τη στιγμή δύο κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα φύγουν μαζί με την ολοκλήρωση του Brexit: Την αρχή για την εποπτεία των τραπεζών (ΕΒΑ) και τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ).

Για την πρώτη, με τους 189 υπαλλήλους της έχουν βάλει επίσημα υποψηφιότητα πέντε χώρες, ενώ ακόμη τρεις επιφυλάσσονται να κάνουν τη δική τους πρόταση. Για τον δεύτερο, με τους 890 υπαλλήλους του, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Δεκαεπτά χώρες έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους. Η διαδικασία επιλογής, που φαίνεται πως δεν έχει κλειδώσει ακόμη, προβλέπει να ψηφίσουν οι “27” εναπομείνασες χώρες και η ψηφοφορία να έχει έως τρεις γύρους. Στον πρώτο γύρο κάθε χώρα θα έχει έξι ψήφους, τρεις για τη χώρα που θεωρεί καλύτερη να υποδεχτεί την κοινοτική υπηρεσία, δύο για τη δεύτερη καλύτερη και μία για την τρίτη. Εάν καμία υποψήφια χώρα δεν πάρει το τριάρι από τουλάχιστον 14 χώρες θα υπάρξει δεύτερος γύρος, με κάθε χώρα να έχει από μία ψήφο. Σε περίπτωση ισοψηφίας, προβλέπεται και τρίτος γύρος. Εξ ου και το σχόλιο περί Eurovision, όπου παίζουν πάντα ρόλο οι εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ των χωρών που ψηφίζουν.

Οι Ισπανοί έχουν ήδη ετοιμάσει την υποψηφιότητα της Βαρκελώνης για τον ΕΜΑ, προσφέρουν τον Torre Glories, εμβληματικό αρχιτεκτόνημα της πόλης, με 34 ορόφους κι έναν καμπυλωτό πύργο στην οροφή, που “μοιάζει με υπόθετο, άρα ταιριάζει με τον οργανισμό για το φάρμακο”, όπως έλεγε ένας Ισπανός δημοσιογράφος. Αλλά και το Λουξεμβούργο έβγαλε από τα συρτάρια του μια συμφωνία του 1965, η οποία υποτίθεται δίνει την προτεραιότητα στο Μεγάλο Δουκάτο για τη διεκδίκηση οποιουδήποτε κοινοτικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, άρα και της ΕΒΑ. Οι πιο... φαταούλες, όμως, είναι οι Γερμανοί, με την πόλη της Βόννης να διεκδικεί τον ΕΜΑ και την πόλη της Φρανκφούρτης να δηλώνει ιδανική για την ΕΒΑ. Το παζάρι για τα... ιμάτια της Βρετανίας μόλις άρχισε. Και θα συνοδευτεί σίγουρα με ευτράπελα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL