Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Επικίνδυνες καταστάσεις για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικίνδυνες καταστάσεις για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Ισχυρή έκφραση στήριξης χαρακτήρισε την έγκριση που έδωσε το Eurogroup για την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην ΕΡΤ. Ήταν μια σημαντική στιγμή -προσέθεσε- γιατί όλοι αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού και τις θυσίες που έγιναν, σημείωσε. Όπως σημείωσε, «είναι ώρα να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, σε θετικές εξελίξεις». Συνεχίζουμε: Σε άρθρο στο διεθνές πρακτορείο Βloomberg με τίτλο "Η Ελλάδα κερδίζει μια ευκαιρία μετά το επτάχρονο δράμα αναφέρεται": “Η συμφωνία της Πέμπτης δεν ήταν 'too good to be true', αλλά δίνει στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και έναν οδικό χάρτη για το χρέος".

ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ λίγο ακόμα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη, που διήρκεσε πολύ, και τόνισε πως «τελικά έχει θετική επίπτωση για την Ελλάδα, διότι βρίσκετα σε καλύτερο δρόμο, και, αν τον συνεχίσει, τότε θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι». Επίσης, αισιόδοξοι για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές σύντομα, τέλος '17 αρχές '18 δήλωσαν τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Και ενώ η κυβέρνηση αντέδρασε με συγκρατημένη αισιοδοξία, η αντιπολίτευση αντέδρασε με ασυγκράτητη απαισιοδοξία, συνεχίζοντα την καταστροφολογία χωρίς να κάνει τον κόπο να χτενίσει τη συμφωνία για τα θετικά της και τα αρνητικά της, ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ και το αλισβερίσι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει αντιληπτά από καιρό. Τώρα παρουσιάζονται και σε μεγέθυνση. Η τυφλή υποστήριξη των ολιγαρχών στην αντιπολίτευση αποκαλύπτει και τις ισχυρές διασυνδέσεις των παλαιών συμφερόντων που ονειρεύονται την παλινόρθωση στα πάρτι με το δημόσιο χρήμα και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών. Στην ηγεσία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν ευδοκιμούν παράγοντες ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης. Διότι, αν διέθεταν, κάποιοι τέλος πάντων θα έλεγαν και τι θα πούμε αν σε λίγους μήνες ρυθμιστεί και το χρέος και ο Ντράγκι εντάξει την Ελλάδα στον μηχανισμό πιστωτικής χαλάρωσης. Τι θα λείπει μετά ώστε να μπορούμε πάλι να μιλήσουμε για νέα αποτυχία; Και όλα αυτά με την ημερομηνία των εκλογών να είναι ακόμα μακριά.

ΚΑΙ ΠΩΣ μετά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα πάνε στις εκλογές. Τι ακριβώς θα έχουν να πουν, αν μάλιστα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έχει μπει μπροστά και η μηχανή της οικονομίας; Πώς θα πείσουν το εκλογικό σώμα και ιδιαίτερα το μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων να τους ψηφίσει, όταν σχεδόν τέσσερα χρόνια καταστροφολογούσαν; Ολέθριες πολιτικές επιλογές από τις δύο ηγεσίες. Επιλογές που πλήττουν την πολιτική ιστορία του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Με ποιο πρόγραμμα φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν την πολιτική υπεροχή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι ο Μητσοτάκης τζούνιορ αδιαφορεί για το πολιτικό φορτίο που εκπροσωπεί, ενώ η θυγατέρα του Γιώργου Γεννηματά εκπροσωπεί μια ομάδα καμένων οπορτουνιστών που ουδεμία σχέση έχουν πλέον με οτιδήποτε σοσιαλιστικό ή έστω, μια και είναι και της μόδας, Κεντροαριστερό. Νέο πολιτικό κίνημα με τύπους σαν τον Βενιζέλο, τον Λοβέρδο και τη Χριστοφιλοπούλου δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανανέωση και χωρίς μέλη! Όπως δεν μπορεί να υπάρξει κεντροδεξιός φορέας υπό τον Κυριάκο, με αντιπρόεδρο των Άδωνι, έναν τύπο που επί Καραμανλή δεν θα τον εμπιστεύονταν ούτε για να μεταφέρει τσιγάρα και εφημερίδες σε υπουργικό γραφείο.

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως σοβαρό πρόβλημα στο πολιτικό σκηνικό. Και υπάρχει, διότι δεν διαφαίνεται ικανή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη μέσω της ανάπτυξης κατάκτηση της ανεξαρτησίας της χώρας. Μιας χώρας που χρεοκόπησε σε όλα και που η αστικοδημοκρατική επανάσταση για την επανίδρυση της, είναι όρος επιβίωσης. Κανείς δεν θα ήθελε να σκέφτεται τους χορηγούς του Κυριάκου να τηλεφωνούν και να παραγγέλνουν έργα και προμήθειες. Το ζήσαμε αυτό και ως πολίτες καταδικάσαμε το αμαρτωλό τρίγωνο. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι αμαρτωλοί και ένοχοι της χρεοκοπίας δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη και άφεση των αμαρτιών. Ο μόνος που τόλμησε να εξομολογηθεί ήταν ο Σαμαράς, όταν για να γίνει πρωθυπουργός εγκατέλειψε τα Ζάππεια και της λάθος συνταγές, ζητώντας συγγνώμη, αλλά από το Βερολίνο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL