Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Έχει νόημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχει νόημα

Από χθες είναι σε εξέλιξη η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, τόσο για τα αποτελέσματα της σημαντικής απόφασης του Eurogroup όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Και τα δύο αυτά θέματα είναι κομβικής σημασίας. Η απόφαση του Eurogroup αφορά την επόμενη σελίδα στην οικονομία και το Κυπριακό ήταν και παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των εθνικών θεμάτων διαχρονικά. Και στα δύο αυτά θέματα υπάρχουν εξελίξεις και δρομολογούνται αποφάσεις που θα πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να τις γνωρίζουν.

Το ερώτημα που τίθεται από μερίδα πολιτικών αναλυτών, ευτυχώς μικρή, είναι αν έχουν νόημα οι συναντήσεις αυτές, αφού, όπως είναι φανερό, δεν υπάρχει ορατό σημείο σύγκλισης ή αποφάσεις ευρείας αποδοχής.

Ναι, είναι απίθανο ο Κυρ. Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά ή ο Στ. Θεοδωράκης να συμφωνήσουν ότι η απόφαση του Eurogroup θέτει τις βάσεις για να γυρίσει σελίδα η οικονομία της χώρας. Ναι, δεν πρόκειται να αλλάξει το αφήγημά της η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, συνεπικουρούμενη από τις φιλικές της πολιτικές δυνάμεις, θα ζητάει εκλογές στον αιώνα τον άπαντα. Ναι, είναι απίθανο να αλλάξει οπτική και προσέγγιση το ΚΚΕ επειδή υπάρχει νέα συμφωνία στο Eurogroup. Και ναι, μοιάζει απίθανο ο Β. Λεβέντης να σταματήσει να ζητάει οικουμενική ή κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης.

Ναι, δεν έχει νόημα να γίνονται τέτοιες συναντήσεις αν η στόχευση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι μικροκομματική ή καθοδηγούμενη από την παραπολιτική. Στην πολιτική ζωή του τόπου, όμως, όχι απλά έχουν νόημα αυτές οι συναντήσεις, αλλά είναι και επιβεβλημένες. Ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα κομβικά θέματα που αφορούν την κοινωνία. Οι αρχηγοί των κομμάτων είναι σωστό να ζητούν ενημέρωση ακόμη κι αν δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό.

Ναι, δεν έχει κανένα νόημα αν το ζητούμενο είναι να συμφωνούν. Αλλά το ζητούμενο σε μια δημοκρατία είναι να επικοινωνούν. Ναι, είναι λογικό να διαφωνούν, αφού η πολιτική προσέγγιση των προβλημάτων και των λύσεων των κομμάτων ξεκινά από διαφορετική πολιτική ιδεολογία και στόχευση. Υπάρχουν όμως και μια σειρά από ζητήματα για τα οποία υπάρχει περιθώριο κοινών πρωτοβουλιών και εθνικών συνεννοήσεων.

Για αυτούς τους λόγους είναι αυτονόητα θετικό να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL