Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ιστορική μνήμη, λαογραφία και θέατρο σκιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ιστορική μνήμη, λαογραφία και θέατρο σκιών

Ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο στο Ανατολικό Αιγαίο πασχίζει για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την προβολή της τοπικής λαϊκής παράδοσης, την επιμόρφωση, καθώς και την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Πρόκειται για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιωάννης Μελάς», ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ικαρία, αξιοποιώντας σε εθελοντική βάση ένα εκλεκτό ανθρώπινο δυναμικό. Στα δέκα χρόνια από την ίδρυσή του έχει απλωθεί σε μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με θεατρικό εργαστήρι για μεγάλους και θέατρο σκιών για παιδιά, με σεμινάρια και μαθήματα Ιστορίας Τέχνης, παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής, σκακιού, χειροτεχνίας, με ομιλίες ειδικών σε θέματα υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και με πολλές ακόμα δραστηριότητες.

Καλλιεργεί δημιουργική συνεργασία με τον Δήμο Ικαρίας, τους αθλητικούς, πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς τοπικούς συλλόγους, καθώς και με φορείς από τη γειτονική Σάμο, την Πάτμο και άλλα νησιά. Εκφράζοντας με πρακτικό τρόπο το ενδιαφέρον για το περιβάλλον ξεκίνησε καθαρισμούς βυθού και παραλιών.

Από 19 μέχρι 26 Ιουνίου ο δραστήριος σύλλογος, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, συμμετέχει στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας» που οργανώνεται στην Πάτμο, με κεντρικές εκδηλώσεις την 5η Ποδηλατοδρομία Πολιτισμού, την Παιδική Γαστρονομία, καθώς και  το 9ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου.

Τα ιδρυτικά μέλη έδωσαν στον σύλλογο το όνομα ενός εκλεκτού φίλου της Ικαρίας, του Ιωάννη Μελά. Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά για τον νομομαθή ιστοριογράφο και πολιτικό, αλλά θα περιοριστούμε σε ένα σπουδαίο έργο του, την «Ιστορία της Νήσου Ικαρίας». Όπως αναφέρθηκε στις 23.6.2004, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Κηρύκου για τον θάνατό του, το έργο του Ι. Μελά αποτελεί «ιερή παρακαταθήκη για τους Ικάριους όπου γης».

Στην «Ιστορία της Νήσου Ικαρίας» αναφέρεται ότι η ηλικία του νησιού υπολογίζεται στα 400 έως 600 εκατομμύρια χρόνια, ότι εμφανίζεται κατοικημένη από την εποχή του λίθου, ότι η βασική θεότητα της αρχαίας Ικαριακής ευλάβειας ήταν η Ταυροπόλος Άρτεμις, ενώ συνδεδεμένος με την λατρεία ήταν και ο αιώνιος έφηβος Διόνυσος, θεός της γονιμότητας και προστάτης της αμπέλου και του κρασιού (εδώ που τα λέμε, λατρεύεται ακόμα).

Ο ιστορικός Ι. Μελάς αναφέρεται στον μύθο του Ικάρου, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην Ικαριακή Επανάσταση, στην Ελευθέρα Πολιτεία της Ικαρίας και στην ενσωμάτωση του νησιού με την όχι πάντοτε στοργική μητέρα Ελλάδα.

Ο θυμόσοφος Χ. Παμφίλης είχε πει, πριν από έναν αιώνα, ότι αν ο Δαίδαλος αναστηθεί για να επισκεφτεί τον τάφο του παιδιού του, δεν θα έχει ανάγκη οδηγού, διότι θα βρει την Ικαρία όπως την είχε αφήσει προ τεσσάρων χιλιάδων χρόνων.

Σήμερα, ευτυχώς, η κατάσταση είναι διαφορετική: το νησί, διατηρώντας με σεβασμό την παράδοση, έχει αποκτήσει σύγχρονες υποδομές και μπορεί να φιλοξενήσει απαιτητικούς επισκέπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL