Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Η Αυτού Μεγαλειότης Μακρόν o A'
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αυτού Μεγαλειότης Μακρόν o A'

Στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν θα είναι κάτι σαν Λουδοβίκος αφού θα έχει πρωτοφανή πλειοψηφία στη Βουλή. Ο συνδυασμός προεδρικής και κοινοβουλευτικής εξουσίας θα του δώσει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες άσκησης πολιτικής, αλλά...

Αλλά η τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή, άνω του 70% σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου που δεν θα αλλοιωθεί ουσιαστικά στον δεύτερο, αντιστοιχεί μόνο στο 32% του εκλογικού σώματος. Ένα «θαύμα» που οφείλεται στο άκρως πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Και να μην ξεχνάμε την τεράστια αποχή 51,5%.

Η Γερουσία, όπου ακόμη κυριαρχεί η Δεξιά, είναι πολύ μικρό αντίβαρο, αφού σε περίπτωση που διαφωνεί με τη Βουλή ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει υπέρ της βουλευτικής απόφασης.

Έτσι εξαρτάται από την πολιτική ωριμότητα Προέδρου και κυβέρνησης να γεφυρώνουν το άνοιγμα στην ψαλίδα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής ψήφου.

Στα Eurogroup η Ελλάδα αναστενάζει

Κατανοώ τη σύνθλιψη του ψυχισμού των διαπραγματευτών μας από την πρέσα των δανειστών στις διαπραγματεύσεις. Αυτό που δεν κατανοώ είναι η πρωτοφανής απερισκεψία της κυβέρνησης στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

Εντάξει, υπήρχε το άγχος να καθησυχαστούν οι αγωνίες των βουλευτών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί τόση μικρόνοια και αβίαστα λάθη στις εξαγγελίες; Πότε ανυπόστατες απειλές τύπου «θα διαλυθεί η Ευρώπη», πότε μισοψέματα, πότε «η γραβάτα» που έγινε βρόγχος στον λαιμό της κυβερνητικής επικοινωνίας...

Εκτός από τα επικοινωνιακά έγιναν και πολλά λάθη ουσίας. Δεν πιάνω τον μακρύ κατάλογο λαθών πολιτικής, να μείνω μόνο στο αχρείαστο πλεόνασμα πάνω από 4 δισ. ευρώ για το 2016, που πληρώθηκε ακριβά από εργαζόμενους και επιχειρηματίες, με φόρους και περικοπές εισοδημάτων.

Από την άλλη πλευρά, είναι αδιανόητη η στάση μιας αντιπολίτευσης που πότε φώναζε έξαλλα «υπογράψτε, υπογράψτε, υπογράψτε» για να καταγγέλλει στη συνέχεια, εξίσου έξαλλα, τη λήψη των μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση. Αντιπολιτευτική κατάντια.

Είναι Πέμπτη απόγευμα που πρέπει να παραδώσω αυτό το γραφτό στην εφημερίδα και έτσι δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμα του αποψινού Eurogroup. Να μη γίνω προφήτης, αλλά βλέπω ότι θα πάρουμε τη δόση μας περιμένοντας... την επόμενη. Πάντως παραμένω ήρεμος, αφού το εισόδημά μας θα μειωθεί ό,τι και να γίνει. Είπαμε, ταπί μεν, ψύχραιμοι δε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL