Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Και τώρα τρέχουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και τώρα τρέχουμε

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, δηλαδή το σύνολο του ελληνικού Τύπου με ελάχιστες εξαιρέσεις, διέκρινε ως αποκλειστικό σημείο της συμφωνίας του Eurogroup για το ελληνικό θέμα την ενισχυμένη δόση των 8,5 δισ. που θα εκταμιευτεί ως απόρροια του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και, πέραν τούτου, ουδέν.

Για τους ελάχιστα υποψιασμένους, η καρμπόν πρώτη σελίδα των εφημερίδων της Παρασκευής δεν οφειλόταν σε κάτι οφθαλμοφανές και αυτονόητο, αλλά στη "γραμμή" που συνηθίζουν να δίνουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις το κομματικό κέντρο και τα αντίστοιχα παράκεντρα.

Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι η περίφημη "δόση" όχι μόνο δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως θετικό στοιχείο μιας συμφωνίας, αλλά αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα όλων των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές την τελευταία επταετία. Κάθε φορά που η Ελλάδα έβλεπε τη "δόση", αντίκριζε και τη χρεοκοπία.

Το μοναδικό σημείο της συμφωνίας του Eurogroup που αποτελούσε αντικείμενο αξιολόγησης για να την κρίνει κανείς ως θετική ή αρνητική ήταν αυτό που οι ίδιες εφημερίδες, το ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι διεθνείς αγορές είχαν επί μήνες ή και χρόνια θέσει ως επίδικο και λυδία λίθο του ελληνικού ζητήματος: Τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους.

Η αμηχανία του Τύπου και της Ν.Δ. επ’ αυτού μάλλον δηλώνει ότι το είδος του προσήμου πρέπει να τεθεί μπροστά από τη ρύθμιση. Όσοι διαχέουν τη σύγχυση αγνοούν τις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας: Τη δέσμευση κατ’ ουσίαν όλης της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαιτέρως της Ευρώπης, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, ότι με το τέλος του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος η Ελλάδα θα ενταχθεί και πάλι στις αγορές, καθώς επίσης ότι η εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων δεν θα υπερβαίνει το 15% τα πρώτα χρόνια και το 20% μεσομακροπρόθεσμα. Τα δύο παραπάνω δεδομένα αποτελούν την Εγγύηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και προεξοφλούν την αντιμετώπιση των δευτερευουσών παραμέτρων - λεπτομερειών αρκετό χρόνο πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Αν άρα η συμφωνία του Eurogroup εξουδετερώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ζητήματος, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κρίνεται ως επιτυχημένη και η χώρα μπορεί να προσδοκά επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Το φάντασμα του Grexit εξαφανίζεται διά παντός. Βεβαίως, για να επιστρέψουν η οικονομία και η κοινωνία στα προ κρίσεως επίπεδα και να συγκλίνουμε με τις ανεπτυγμένες χώρες, θα περάσουν πολλά χρόνια και θα πρέπει να υπερπηδηθούν πολλά εμπόδια. Ο συνολικός χρόνος θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά όλου του πολιτικού συστήματος μεσομακροπρόθεσμα. Η υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης είναι, αφού βγάλει τα ερείπια από τη μέση, να αρχίσει την ανοικοδόμηση και να τρέξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL