Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στο μυαλό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μυαλό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

“Είμαι ένας γέρος, κάπως κουρασμένος άνθρωπος, που ενίοτε δείχνω γκρινιάρης”. Κάπως έτσι περιγράφει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον εαυτό του στο 75λεπτο τηλεοπτικό πορτρέτο, που του έκανε το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης τον Αύγουστο του 2015, μετά την κορύφωση του θρίλερ της ελληνικής διαπραγμάτευσης. “Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να διαγωνιστώ έναν ποπ σταρ”.

Η μπηχτή ήταν για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε ήδη παραιτηθεί εκείνες τις μέρες, αλλά και ουσιαστικά χάρη στον οποίο προέκυψε το πορτρέτο του Σόιμπλε. Για το γερμανικό κοινό η “μονομαχία” μεταξύ του "Μπρους Γουίλις", όπως έλεγαν κυρίως Γερμανίδες συνάδελφοι τον Βαρουφάκη, και του “ισχυρού άνδρα του Eurogroup” ήταν η πιο συναρπαστική είδηση σε συνέχειες του πρώτου εξάμηνου του 2015. Οπότε προέκυψε και το φιλμ με τίτλο “Σόιμπλε: ισχύς και αδυναμία”. Το οποίο θα μπορούσε να είχε γυριστεί και σήμερα.

Τι μαθαίνει κανείς από αυτό το πορτρέτο; Πρώτον, ότι ο Σόιμπλε είναι “πολύ σκληρός για να πεθάνει” -οι ταινίες του Μπρους Γουίλις φοριούνται πολύ στη Γερμανία- και δεύτερον, ότι στη μακρά καριέρα του ο χαρακτηρισμός του ανίκητου είναι απολύτως λανθασμένος. Ο σωστός χαρακτηρισμός είναι ο “αιώνια δεύτερος που τελικά υποτάσσεται στις αποφάσεις του πρώτου” και υφίσταται σκληρές προσωπικές ήττες. Το όνειρό του ήταν να γίνει καγκελάριος, διαδεχόμενος τον μέντορά του, πλην όμως ο Χέλμουτ Κολ έμεινε μέχρι τέλος κολλημένος στην καρέκλα. Το δεύτερο όνειρό του ήταν να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά η Μέρκελ αρνήθηκε να το κάνει πραγματικότητα, επιλέγοντας στη θέση του πολύ χειρότερους και εκ του αποτελέσματος προβληματικούς υποψηφίους, είναι η αλήθεια.

Καθώς πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία του υπουργική θητεία -δύσκολα μένει κανείς στη γερμανική κυβέρνηση μετά τα 75- ο Σόιμπλε δεν θέλει να φύγει από το προσκήνιο με μια ήττα. Κι επειδή επιπλέον στο νομικό μυαλό του θεωρεί ότι στην περίπτωση της Ελλάδας βρίσκεται εν δικαίω, είναι αποφασισμένος να αποφύγει πάση θυσία μια επώδυνη παραδοχή οποιοδήποτε λάθους ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. Αφού έχασε την ευκαιρία το καλοκαίρι του 2015 να εξωθήσει, προσωρινά όπως είχε πει, την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, τώρα επιμένει να εμφανιστεί ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα που εισηγήθηκε στη Βουλή είναι το σωστό, και ότι το ΔΝΤ θα φροντίσει ώστε να μην κάνει τα στραβά μάτια η Κομισιόν στην εφαρμογή του. Άρα θα επιμείνει σήμερα σε μια συμφωνία που να έχει, έστω λεκτικά, αυτά τα δύο στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL