Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Ενεργειακά σχέδια και Κυπριακό στο τραπέζι της τριμερούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενεργειακά σχέδια και Κυπριακό στο τραπέζι της τριμερούς

Τα μεγάλα ενεργειακά στρατηγικά σχέδια, η επανεκκίνηση των συζητήσεων για το Κυπριακό, αλλά και η γενικότερη “κινητικότητα” στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, όπως συμφωνήθηκε στην προηγούμενη τριμερή, που είχε διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ.

Το μενού της συζήτησης

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν, ασφαλώς, για τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, ιδιαίτερα μετά την επιθετική στάση που δείχνει η Τουρκία και προς την Ελλάδα με τη διαρκή κινητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έπειτα από τις ευθείες απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβ. Τσαβούσογλου προκειμένου να σταματήσει η Λευκωσία τη διαδικασία των εξορύξεων φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο πως οι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου θα συζητήσουν και για το Κυπριακό εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης στις 28 του μήνα. Κατά τα λοιπά, οι τρεις ηγέτες θα επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους για στρατηγική συνεργασία σε μεγάλα επενδυτικά και ενεργειακά σχέδια που έχουν αρχίσει ήδη να “ωριμάζουν”, αφού έχουν συζητηθεί και στις προηγούμενες τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών, αλλά και συναρμόδιων υπουργών. Μεταξύ αυτών των σχεδίων παραμένει ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου EastMed, αλλά και το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector.

Μέτρα ασφαλείας

Σε ό,τι αφορά τους Θεσσαλονικείς, αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφάλειας από σήμερα το βράδυ και αύριο στην πόλη εξαιτίας της τριμερούς. Ήδη η τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων σε δρόμους γύρω από το Μέγαρο Μουσικής, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της τριμερούς, όσο και πέριξ του ΥΜΑΘ, ενώ αντίστοιχες απαγορεύσεις ισχύουν στις περιοχές που βρίσκεται η παλιά συναγωγή και το Εβραϊκό Μουσείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL