Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ολ. Γεροβασίλη: Καθαρή λύση για το χρέος που θα συμβάλει στην ανάπτυξη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολ. Γεροβασίλη: Καθαρή λύση για το χρέος που θα συμβάλει στην ανάπτυξη (Video)

«Η ελληνική οικονομία έχει κάνει πραγματικά βήματα, έναν άθλο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί υπογράμμισε η υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει μια καθαρή λύση και σαφείς διατυπώσεις για ένα ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Αναμένουμε μια «καθαρή λύση και σαφείς διατυπώσεις προκειμένου να δώσουν το σήμα στις αγορές για ένα καλό κλίμα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. Η αποπληρωμή του χρέους να γίνεται με ρήτρα ανάπτυξης ήταν παλιά θέση της κυβέρνησης. Φυσικά και η γαλλική πρόταση αποτελεί βάση συζήτησης καθώς γεφυρώνει κάποιες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας». Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί «το σήμα από το Eurogroup να ανοίξει ο δρόμος προς την ποσοτική χαλάρωση, με ποιο ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτό είναι προς συζήτηση».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η χώρα ως μέλος της Ε.Ε. έχει συγκεκριμένους όρους που προκύπτουν  από το σύμφωνο σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι με χρέος 180% του ΑΕΠ θα απαιτούνταν πλεονάσματα του 2,6% ανεξάρτητα από την επιτροπεία. Τα μέτρα, πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, αφορούν την ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές που θα σημάνει και το τέλος της επιτροπείας.

"Δυσκίνητο, χρονοβόρο και κοστοβόρο το ελληνικό δημόσιο" κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξει η εικόνα

«Σειρά παθογενειών εμφανίζει το ελληνικό δημόσιο που έρχονται από παλιά" καθιστώντας το "δυσκίνητο, χρονοβόρο και κοστοβόρο και αναξιοκρατικό" με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι είναι διαχρονική η ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κατηγορηματικά δήλωσε ωστόσο ότι δεν είναι αποδεκτές οι απολύσεις ανθρώπων οριζόντια καθώς και οι μηχανισμοί απολύσεων που θεσμοθετήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη όπως η διαθεσιμότητα ή η κινητικότητα δεν είναι αποδεκτές. Ανατρέψαμε όλο το τιμωρητικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής με το κλείσιμο δομών π.χ. της ΕΡΤ, της δημοτικής αστυνομίας, σχολικών φυλάκων κ.α.

Κάναμε ως τώρα σημαντικά βήματα για να εμφανίσουμε μια άλλη εικόνα του δημοσίου υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη αποκρούοντας παράλληλα την κριτική που ακούγεται από την αντιπολίτευση λέγοντας: "Δεν μπορούν να μας κατηγορούν και για ελλιπές προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των δομών και ταυτόχρονα για υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα".

"Έχουμε οργανώσει ένα τριετές πλάνο προσλήψεων για τον σταδιακό εξορθολογισμό των αναγκών στο Δημόσιο. Παράλληλα έχουμε ολοκληρώσει ένα σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης προκειμένου να την κάνει αξιοκρατική. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη σχέση δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας που περιλαμβάνει απλουστεύσεις διαδικασιών και κωδικοποιήσεις νομοθεσίας και βασίζεται σε ψηφιακά συστήματα οπότε απαιτείται κάποιος χρόνος".

Οι συμβασιούχοι ως μια ευέλικτη μορφή εργασίας που επέλεξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και «η κατάτμηση στο Δημόσιο τομέα που επέφερε δεν είναι ανεκτή, ούτε βοηθάει στην παραγωγική ανασυγκρότηση του κράτους».

Η υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης τόνισε ότι: «Υπάρχουν νόμοι, υπάρχει σύνταγμα, που μιλάει για τις μετατροπές συμβάσεων, δηλ. εάν μπορείς ένα εργαζόμενο ο οποίος έχει μία σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου να τη μετατρέψεις σε μόνιμη. Έχει προβλήματα από το νομικό μας σύστημα, αλλά και από τον αριθμό των συμβασιούχων». «Είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες και δεν είναι εύκολο για τα δημοσιονομικά της χώρας την άλλη μέρα το πρωί να μεταπέσουν σε μία άλλη εργασιακή σχέση".

"Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση η οποία να είναι οριστική» υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται για αυτό συνεργασία πολλών υπουργείων.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL