Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Από τη νίκη Κόρμπιν στην επανίδρυση της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τη νίκη Κόρμπιν στην επανίδρυση της Ευρώπης

Από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, το Σάββατο 10 Ιουνίου, με θέμα: "Η Ευρώπη σε κρίση και οι κίνδυνοι για τη διεθνή ειρήνη". Στο κέντρο ο Κώστας Δουζίνας, αριστερά ο Πάνος Τριγάζης και δεξιά ο Γιώργος Μπαϊράμογλου, οι οποίοι εισηγήθηκαν το θέμα

Σάββατο βράδυ, δεν είναι και η καλύτερη ώρα για πολιτικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε για την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας το περασμένο Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Θέμα της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε η γραμματέας της τοπικής Ο.Μ. Μελίνα Δυναμίδη, "Η Ευρώπη σε κρίση και οι κίνδυνοι για τη διεθνή ειρήνη", με ομιλητές τον πανεπιστημιακό και βουλευτή Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα, το μέλος της Κ.Ε. Πάνο Τριγάζη και τον πολιτικό επιστήμονα Γιώργο Μπαϊράμογλου από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Το «παρών» έδωσαν και οι βουλευτές Πειραιά του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας και Εύη Καρακώστα.

Μεγάλη πολιτική νίκη για τον Κόρμπιν και το πρόγραμμά του χαρακτήριζε ο Κώστας Δουζίνας το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία, αναφερόμενος και στις στενές σχέσεις τού σημερινού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι προσπάθειες των κυρίαρχων ΜΜΕ να παρουσιάσουν σαν «χαμένο από χέρι» τον Κόρμπιν απέτυχαν πανηγυρικά στην κάλπη και αυτό διότι το Εργατικό Κόμμα παρουσίασε ένα κοστολογημένο αριστερό πρόγραμμα με κορμό την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους κόντρα στις νεοφιλελεύθερες εξαγγελίες της Τερέζα Μέι, η οποία θέλησε να μιμηθεί την Θάτσερ, αλλά κάθε άλλο παρά «σιδηρά κυρία» αποδείχθηκε. Κατά τον Κώστα Δουζίνα η εκστρατεία Κόρμπιν είχε κάτι σαν άρωμα από Σάντερς ενεργοποιώντας και προσελκύοντας τη νεολαία, που ήταν η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που πρώτη φορά ενεγράφησαν για να ψηφίσουν.

Σε αναγεννητική τροχιά μπήκε και το Εργατικό Κόμμα, μετά την περιπέτεια του «μπλερισμού», του οποίου τα μέλη πολλαπλασιάστηκαν, ιδιαίτερα όταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν αμφισβητήθηκε έντονα μετά το Brexit, προσφεύγοντας στη βάση του κόμματος για την επανεκλογή του στην ηγεσία. Μιλώντας για την Ευρώπη, ο Κ. Δουζίνας στάθηκε στα νεοφιλελεύθερα δεινά ως αποτέλεσμα των κυρίαρχων πολιτικών, που επιβλήθηκαν με τη στροφή προς τα δεξιά των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ύστερα από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την προβολή του δόγματος Τhere Ιs Νo Αlternative (TINA).

«Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι ιδέα της Δεξιάς, πρωτοδιατυπώθηκε το 1814, ως ιδέα δημοκρατική, φιλειρηνική και πανευρωπαϊκή», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Πάνος Τριγάζης απορρίπτοντας την αντίληψη ότι η Ε.Ε. δεν αλλάζει, την οποία κάποιοι υποστήριζαν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα. Αντιθέτως, πρόσθεσε, η συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι ότι η Ε.Ε. μπορεί να αλλάξει ριζικά, να επανιδρυθεί. Αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, μιλώντας μεταξύ άλλων, για αλλαγή των σημερινών κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, μέσω της οικοδόμησης μιας προοδευτικής συμμαχίας. Μέρος του σχεδίου αυτού, τόνισε, είναι όχι μόνο η ήττα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και η απόκρουση της Ακροδεξιάς.

Αναφερόμενος στους κινδύνους για την ειρήνη, πρόταξε τη φράση «φασισμός σημαίνει πόλεμος», προσθέτοντας ότι «η διεθνής ζωή χαρακτηρίζεται από έντονη στρατιωτικοποίηση, στην οποία πρωτοστατούν, όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις, καθώς και περιφερειακοί ηγεμονισμοί τύπου Σαουδικής Αραβίας, την οποία «ο πρόεδρος Τραμπ επισκέφθηκε πρόσφατα με ρόλο πλασιέ όπλων». Ο ομιλητής παρέθεσε και στοιχεία για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων αναφέροντας ότι πρώτη χώρα σε εξαγωγές είναι οι ΗΠΑ, ενώ σε εισαγωγές πρώτη είναι η Ινδία, με δεύτερη τη Σαουδική Αραβία. Καταλήγοντας ο Π. Τριγάζης ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας ακολουθεί πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική οικοδομώντας συνεργασίες, τόσο με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γιώργος Μπαϊράμογλου στάθηκε τόσο στις αιτίες του ακροδεξιού φαινομένου όσο και στους τρόπους καταπολέμησής του, ιδιαίτερα στο κοινωνικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχες εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού και υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Επίσης χαρακτήρισε τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, επιβουλή για τις δημοκρατικές κατακτήσεις των εργαζομένων και γενικότερα των λαών.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, από τον Γιώργο Στεφανίδη, με μακρά θητεία στο κίνημα ειρήνης, ο οποίος ανακοίνωσε εκδήλωση ειρήνης και αφοπλισμού στη Σαλαμίνα στις 6 Αυγούστου 2017, με αφορμή την 72η μαύρη επέτειο της Χιροσίμα. Αυτό ήταν και ένα μήνυμα ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται σε συζητήσεις, αλλά στηρίζει και δράσεις.

* Ο Άλκης Φαρμάκης είναι μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL